Tüsszögés, orrfolyás, viszkető szemek – ismerős és bosszantó tünetek a szénanáthában szenvedőknek. Megérkezett a tavasz, és sajnos a virágokkal együtt az allergiától szenvedők száma is egyre gyarapodik. Mitől lesz hirtelen valaki allergiás, mivel és hogyan enyhíthetők a kellemetlen tünetek?

A náthával ellentétben a szénanáthát nem vírus okozza, hanem az orrnyálkahártya allergiás alapon létrejött gyulladása. Tavasszal a fák, nyáron a fűfélék pollenjei, ősszel pedig a virágok és a gombák spórái jelentenek problémát az erre érzékenyeknek. Vannak, akik egész évben szenvednek, a tünetektől, sőt nemcsak a szabadban, de beltéren is. Az allergiát kiválthatja a házi por, a penész, a kutya- vagy macskaszőr, de még különféle ételek is, keresztallergia révén.

 

Szénanátha egész évben?

 

Milyen tünetei vannak a szénanáthának?

A leggyakoribb tünetek az orrfolyás, orrdugulás, a tüsszögés és a viszkető érzés az orrban, a torokban. A szénanátha tüneteihez gyakran társul kötőhártya-gyulladás, esetenként fejfájás, fáradtság, depresszió. Sokszor előfordul az allergiásoknál különböző súlyosságú asztma is.

 

Hogyan és kiknél alakulhat ki allergia?

A genetikai hajlam mellett számos környezeti tényező is kiválthatja a szénanáthát. A dohányfüst, az ipari és a közlekedési légszennyezés, a vegyi anyagok, a színezett, tartósítószerekkel teli ételek, italok mind jelentős szerephez jutnak abban, hogy évről évre növekedik az allergiások száma.

Sokszor a gyermekkori asztma elmúlásával fejlődik ki, de az öröklődés, a veleszületett hajlam talán a leggyakrabban előforduló tényező. Akinek a családjában már van allergiás vagy asztmás, annál sokkal nagyobb a szénanátha kialakulásának veszélye. Megfigyelések szerint, ha az egyik szülő allergiás, a gyermekének 30%-os esélye van arra, hogy nála is jelentkezzenek az allergiás tünetek, ha pedig mindkét szülő érintett, a betegség 50%-os eséllyel következhet be.

Szénanátha minden életkorban kialakulhat, de gyerekkorban vagy fiatal felnőtteknél jelentkezik a legtöbbször.

Az allergiát az általános és fül- orr- gégészeti vizsgálatok mellett bőrpróbákkal és vérteszttel mutatják ki.

 

Mivel kezelhető az allergia?


Gyógyszeres kezelést enyhébb esetben szájon keresztül szedhető antihisztaminokkal, szükség esetén helyi orrcseppel kiegészítve alkalmaznak.

Az allergiát kiváltó októl függően az allergén kerülése is a kezelés kiemelt része. Mire ügyeljünk? A polleninformációs szolgálat jelzéseinek figyelembevételével tartózkodjunk a szabadban. Mossuk gyakrabban a hajunkat, viseljünk napszemüveget, és nyáron inkább kapcsoljuk be a légkondicionálót szellőztetés helyett. Otthonunkban csökkentsük a páratartalmat, szükség esetén használjunk gombaölő szereket. Kerüljük a tollpárnát, szőnyegpadló helyett válasszunk mosható padlóburkolatot.

Az immunterápia a szénanátha végleges gyógyulását jelentheti sok beteg számára. A terápia során egyre növekvő adagban juttatják az allergén anyagot a beteg szervezetébe. Ez arra ösztönzi az immunrendszert, hogy semlegesítő antitesteket termeljen, amelyekkel az allergiás reakció megelőzhető. Tapasztalatok szerint az immunterápiát minél előbb célszerű elkezdeni, de a kezelést teljeskörű vizsgálat előzi meg, ugyanis nem mindenkinél alkalmazható.

A szénanátha kezelésében egyre nagyobb szerepet kapnak az alternatív gyógymódok. Elsősorban az immunrendszer megerősítésével, természetes antioxidánsok és gyulladáscsökkentők adagolásával növelhető a szervezet ellenálló képessége, egyúttal jelentősen csökkenthető a tünetek súlyossága és gyakorisága.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: