A macskagyökér (valeriána) természetes nyugtató és altató hatású gyógynövény. Fogyasztása biztonságosabb, mint a szintetikus gyógyszereké, mivel nem okoz függőséget, utóhatásként tompultságot, abbahagyása pedig nem jár elvonási tünetekkel.

Míg az altatók rendszeres szedéséhez a szervezet könnyen hozzászokhat, a kívánt hatás eléréséhez egyre nagyobb adagokra van szükség, a gyógyszer elhagyásakor pedig kellemetlen elvonási tünetek, fejfájás, hányinger, nyugtalanság léphetnek fel, a macskagyökér fogyasztása nem okoz függőséget. További előnye még, hogy szedését követően nem lép fel másnap reggel kábaság, tompultság.

macskagyoker1

Nyugtató és feszültségoldó hatását elsősorban idegesség, szorongás és alvási problémák esetén alkalmazzák. Hatóanyagait számos gyógyszer alapanyagaként felhasználják, emellett tiszta kivonatokban, teaként is fogyasztható, külsőleg fürdőkbe keverve és oldatként hatékony. Más gyógynövényekkel tovább fokozható a hatása, például komlóval együtt kiválóan érvényesülnek jótékony tulajdonságai.

A macskagyökér hatóanyagai

Ez a gyógynövény nevét onnan kapta, hogy barna gyöktörzsének átható, erős illata izgató hatással van a macskákra, melyek a növényhez dörgölőzve szinte kábulatba esnek. A növény gyökere izovaleriánsavas illóolajat tartalmaz, valamint valerátot, szeszkviterpéneket és alkaloidot.

Gyógyászati felhasználása

A macskagyökér hatóanyagai az agy idegsejtjei­nek receptoraira hatnak, az egyik fő ingerületátvivő vegyületre, ennek révén fejtik ki altató és nyugtató hatásukat. Nem közvetlenül idézik elő az elalvást, hanem lenyugtatják az idegrendszert, a teljes szervezetet, így a zavartalan pihenés, az alvás természetes módon következik be. Azok számára, akik kóros álmatlanságban, gyakori alvászavarokban szenvednek, különösen hatásos lehet, mert a szükséges mennyiségben szedve hosszú távon sem kell számolniuk az altatószerek okozta reggeli kábultsággal, ami a vezetésre, a munkavégzésre is kihathat. Gyorsabb elalvást biztosít, kevesebb éjszakai felriadást, pihentebb ébredést.

A központi és a vegetatív idegrendszert egyaránt megnyugtatja, egyre gyakrabban ajánlják szorongásos állapotok kezelésére, mert csökkenti az idegességet, a félelemérzetet, a stressz tüneteit, és megnyugtatja a túlterhelt szívet. 

Amellett, hogy nyugtat, fokozza a koncentráló képességet. A macskagyökér gyógyító hatását az idegrendszer működésének szabályozásán, erősítésén keresztül fejti ki. Visszafogja a fokozott idegi tevékenységet, csökkenti az ingerelhetőséget. Kiválóan kezelhetők vele az idegi problémákból fakadó ritmuszavarok, mozgáskoordinációs rendellenességek. Az érző és mozgató idegek sérülésénél, bénulásánál, az agyvérzés kezelésénél is javasolt rendszeres fogyasztása, illetve a rehabilitáció, a felépülés teljes időszakában. Az epilepszia terápiájában szintén hatékony kiegészítő!

A macskagyökér nyugtató és altató szerként való felhasználása mellett a gyomor és a belek idegi eredetű panaszait is eredményesen kezeli, ellazítja a gyomor- és a bélrendszer falát, ezért például a fájdalmas bélösszehúzódásokkal járó irritábilis bél szindróma kezelésében hasznos lehet. Az IBS tüneteit a stressz tovább súlyosbítja, a macskagyökér ideális természetes ellenszere.

macskagyoker2

Belsőleg gyakori fejfájásra, izomgörcsök megszüntetésére is ajánlják, külsőleg pedig oldatával jól gyógyíthatók a fekélyek, a sebek, az ekcémás bőrfelületek.

A macskagyökérből még az ajánlott mennyiség többszöröse sem vált ki veszélyes mellékhatásokat, azonban túlzott mértékű fogyasztása szédülést, émelygést, fokozott izgatottságot, fejfájást okozhat. Várandós nők és szoptató anyák számára ellenjavallt a szedése.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: