A Swanson 100% inozitol por és kapszula csak és kizárólag myo-inositolt tartalmaz, ami a 9-féle inozitol közül a legjobban képes hasznosulni az emberi szervezetben, ezért ennek vannak a legjobb terápiás hatásai. Az inozitol javítani tudja a sejtek inzulinfelismerő képességét, ezáltal képes fellépni az inzulinrezisztencia ellen. Emellett kiemelten támogatja a hormonális egyensúly beállítását, a hastájéki zsírtöbblet csökkentését, valamint a vércukorszint optimalizálását is. Az inozitol pozitív hatásait igazolták inzulinrezisztencia, PCOS és az ezekkel kapcsolatos termékenységi problémák esetén is. Emellett az inozitol segítséget nyújthat álmatlanság, depresszió, pánikbetegség vagy koncentrációs zavarok esetén is.

Swanson Inositol por és Inozitol kapszula a teljes szervezet egyensúlyáért

A Swanson 100% inozitol port különösen javasoljuk azoknak, akiknek folsav anyagcsere zavara van (MTHFR gén mutáció), ugyanis ez a termék egyáltalán nem tartalmaz folsavat. A Swanson inozitol kapszula szedését pedig azok számára ajánljuk, akiknek gondot okoz az inozitol por adagolókanalas fogyasztása.

Az inozitolt B8-vitaminnnak is szokták nevezni, és kulcsfontosságú szerepet játszik az agy, az idegrendszer és a hormonrendszer normál működésében, ezért lehet képes hatékonyan segíteni például hormonális eredetű problémák, hangulati zavarok esetén vagy a vércukorszint szabályzásában.

Az inozitol valójában azért nem sorolható a vitaminok közé, mert a szervezet is képes szintetizálni glükózból. Tehát a szervezet is elő tudja állítani, ám csak csekély mennyiségben, azonban bizonyos esetekben ez a mennyiség nem elegendő. Az inozitol külső pótlása kulcsfontosságú lehet például inzulinrezisztencia esetén, mivel általa jelentősen javítható a sejtek inzulinfelismerő képessége.

Az inozitol hatást gyakorol az anyagcsere-folyamatokra, az ingerületek átvitelére, abszolút nélkülözhetetlen a sejtek közötti kommunikációhoz, az agyi jelzőrendszer normál működéséhez. Szerepet játszik az inzulin, a szerotonin és a dopamin hatékonyabb működésében, valamint képes védelmet nyújtani a szív- és érrendszer számára.

Az inozitol egyik fő hatása, hogy képes gátolni a zsírok májban való lerakódását, ami számos betegség kialakulásában játszhat szerepet. Továbbá hozzájárulhat a sejtek inzulinfelismerő képességének javításához, így pedig a vércukorszint szabályzásához is. Az inozitol nélkülözhetetlen az agy, az idegrendszer és az izmok számára, nyugtató és stresszellenes hatással is rendelkezik. Zsírégető hatásának köszönhetően pedig hozzájárulhat a fogyókúra sikeréhez is.

A legújabb kutatások szerint az inozitol segíthet többek között inzulinrezisztencia, cukorbetegség, PMS és PCOS, depresszió, pánikbetegség, álmatlanság és koncentrációs zavarok esetén is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hozzájárulhat a női hormonális egyensúly és a menstruációs ciklus szabályozásához, a meddőség kezeléséhez, a PCOS-ben szenvedő betegek teherbeesési esélyeinek növeléséhez, illetve a felesleges kilók leadásához is.

A myo-inositollal elvégzett kutatások lehetséges kedvező hatást mutattak ki az alábbi állapotok esetén:

  • szorongás, depresszió, hangulati zavarok
  • metabolikus szindróma
  • inzulinrezisztencia
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • PCOS, azaz policisztás ovárium szindróma
  • PCOS miatti bőrproblémák és menstruációs zavarok
  • PMS (premenstruációs szindróma) és PMDD (premenstruációs diszfóriás rendellenesség) esetén fellépő hangulatingadozások
  • termékenységi problémák nőknél és férfiaknál

Inzulinrezisztencia, cukorbetegség

Az inzulin hormont a hasnyálmirigy juttatja a véráramba, méghozzá azért, hogy a sejtek megfelelő módon tudják hasznosítani a cukrot, vagyis a glükózt, ami a legfontosabb energiaforrásuk. Az inzulin a véráramba kerülve képes csökkenteni a vércukorszintet. Inzulinrezisztencia esetén romlik a sejtek inzulinérzékenysége, így az izmokban, a májban és a zsírszövetben lévő sejtek nem képesek megfelelően reagálni az inzulinra. Emiatt a glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, így azok éheznek. Ezt az állapotot sokszor kíséri a vérben található cukor és inzulin magasabb szintje is.

Az inzulinrezisztencia tipikus tüneteket válthat ki nőknél és férfiaknál is. Nők esetén okozhat menstruációs zavarokat, meddőséget, policisztás petefészek szindrómát (PCOS), ösztrogéndominanciát, a hormonális egyensúly felborulását, pajzsmirigy alulműködést, fáradékonyságot, magas vérnyomást, hízékonyságot, hajhullást, száraz bőrt és erősebb szőrnövekedést is. Férfiaknál pedig tünet lehet a magas vérnyomás, a túlsúly, a hasi hízás, a csökkent szexuális vágy, az impotencia, a merevedési zavarok, a terméketlenség és az alacsony spermaszám is.

Az inzulinrezisztencia a diabétesz előszobájának tekinthető, így ebből az állapotból könnyen kialakulhat 2-es típusú cukorbetegség életmódbeli változtatások és megfelelő kezelés hiányában. Éppen ezért roppant lényeges, hogy normalizáljuk az inzulin- és a vércukorszintet, valamint javítsuk a sejtek inzulinérzékenységét. Az inozitol sikeresen tudja növelni a sejtek inzulinérzékenységét, aminek köszönhetően elősegítheti az inzulin normális hasznosulását a sejtekben.

Sok tanulmány támasztja alá, hogy a myo-inositol javítani tudja a sejtek inzulinfelismerő képességét, ezáltal pedig normalizálódhat a vércukorszint is a szervezetben. Ráadásul az inozitol támogatja a túlsúly leadását is, ami rendkívül fontos az inzulinrezisztenciával küzdők állapotának normalizálásához. Emellett az inozitol képes kiegyensúlyozni a hormonháztartást, valamint növelni a progeszteron hormon szintjét.

Hormonális egyensúly, termékenység fokozása

Inzulinrezisztencia fennállásakor gyakran alakulnak ki hormonális eltérések. Az inozitol ezeknek a hormonális zavaroknak a kiegyensúlyozásával jelentősen képes fokozni a termékenységet nők és férfiak esetén is.

A termékenységi problémák mögött gyakran áll hölgyek esetén az ovulációs zavar és a szabálytalan menstruációs ciklus. A termékenység fokozásában, a meddőség elleni küzdelemben kiemelt szerepet játszhat az egészséges életmód és a szükséges tápanyagok pótlása, amelyek között mindenképpen helye van az inozitolnak is.

A sejtek inzulinérzékenységének romlása hatást fejt ki a hormonrendszer egyensúlyára, kiválthat menstruációs és ovulációs zavarokat, könnyen okozhat meddőséget is, hosszabb távon pedig hozzájárulhat a cukorbetegség, a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatának fokozásához. Az inozitol rendszeres fogyasztása által megakadályozható lehet a hormonális egyensúly felborulása a szervezetben.

Az inozitol természetes módon képes támogatni az inzulin megfelelő hasznosulását, ami különösen fontos azok számára, akik inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvednek. Az inozitol csökkenteni tudja a vérben keringő inzulin szintjét, valamint hozzájárulhat a női hormonháztartás egészséges működéséhez. Ha felborul a hormonális egyensúly, akkor könnyen rendszertelenné válhat a menstruációs ciklus, ritkulhat az ovuláció, aminek következtében jelentősen csökkenhet a fogamzás esélye.

Az inozitol képes csökkenteni a tesztoszteronszintet, valamint növelni a progeszteron szintjét. Amennyiben túlsúlyba kerül az ösztrogén, nem csupán meddőség, hanem számtalan más egészségügyi probléma is kialakulhat, például vérrögképződés, ezért roppant fontos a felesleges ösztrogén kivezetése. Az inozitol kivételesen hatékonyan képes fellépni az ösztrogén-dominancia ellen a hormonszint szabályozása által.

Az inozitol jelentősen hozzájárulhat a rendszeres menstruációhoz és ovulációhoz. A teherbeesés rendszertelen ciklus esetén jóval nehezebb. A termékenységi problémákat gyakran okozzák a petefészek működési rendellenességei, ami miatt a ciklus és az ovuláció rendszertelenné válik. Az inozitol helyre tudja állítani a peteéréshez nélkülözhetetlen hormonok normál működését, ezáltal képes visszaállítani a rendszeres menstruációt és az ovulációt.

Továbbá javítani tudja a petesejtek minőségét is. A havi ciklus alatt sok száz tüsző indul érésnek, amelyek közül csak 1 válik dominánssá, így ebből származik az érett petesejt az ovuláció során. Az inozitol fontos összetevője a tüszőfolyadéknak, így elengedhetetlen az egészséges tüszőfejlődéshez, tehát a megtermékenyülés eredményességéhez is.

Policisztás ovárium-szindróma (PCOS)

Az inozitol képes segítséget nyújtani PCOS esetén is, ugyanis a petefészekben is találhatóak inzulinreceptorok, amelyek működési zavarai befolyásolhatják a menstruációs ciklust, a peteérést. Az inozitol PCOS esetén is képes javítani az inzulinfelvételt, normalizálni tudja a petefészek működését. E hatásai által szerepet játszhat a rendszeres ciklus visszaállításában, megszüntetheti a túl gyenge vagy a túl erős vérzést és a görcsöket, valamint felléphet a túlzott mértékű szőrösödés ellen is.

Idegrendszer és agyműködés

Az inozitol jelentős mennyiségben található meg az agyban, az agy-gerincvelői folyadékban, valamint a gerincvelői idegekben is. Az inozitol fokozni tudja a különféle receptorok érzékenységét, ezért nélkülözhetetlen a neurotranszmitterek és a hormonok által használt jelátviteli folyamatokhoz.

Az inozitol kulcsfontosságú a sejtek közötti kommunikációhoz, a foszforsavval együtt pedig a sejthártya összetevőjét is alkotja. Az inozitol tehát közreműködik többek között a jó közérzetet és hangulatot biztosító dopamin és szerotonin vagy a normál vércukorszintért felelős inzulin hormon megfelelő működésében.

Az inozitol teljességgel nélkülözhetetlen az idegi ingerület-átvitelhez, mivel valamennyi fontos ingerületátvivő anyagnak, vagyis neurotranszmitternek szüksége van az inozitolra ahhoz, hogy képes legyen jeleket, üzeneteket továbbítani az idegsejtek között. Éppen ezért az inozitol kulcsfontosságú szerepet tölt be például a GABA, a szerotonin, a dopamin, az acetilkolin vagy a noradrelanin megfelelő működésében is. Tehát kijelenthető, hogy az inozitol nélkülözhetetlen a normális agyi és idegrendszeri működéshez, így a mentális és érzelmi egészséghez is.

Az inozitol természetes hangulatjavító és nyugtató hatásának köszönhetően szerepet játszhat a depresszió és a pánikbetegség megelőzésében, valamint a már meglévő tünetek enyhítésében. Továbbá oldani tudja a feszültséget, a szorongást, hozzájárulhat a pihentető, nyugodt alváshoz. Mindenképpen fontos tudni, hogy alacsony vércukorszint, pszichiátriai gyógyszeres kezelés vagy bármilyen egyéb betegség esetén egyeztetni kell a kezelőorvossal az inozitol alkalmazásával, adagolásával kapcsolatban.

Támogassa a hormonális egyensúlyt, az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott működését, a vércukorszint szabályzását a Swanson Inositol por és Inozitol kapszula segítségével!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: