A Biomenü Bio Kékáfonya kivonat porban és kapszulában lévő kék áfonya lenyűgözően magas tápanyagtartalommal rendelkezik, telis-tele van bivalyerős antioxidáns vegyületekkel, aminek köszönhetően kitűnő gyulladáscsökkentő és érvédő hatású. A kék áfonya rengeteg mikrotápanyagot tartalmaz, és bőséges forrása a vitaminoknak, az ásványi anyagoknak vagy például az élelmi rostoknak is. A kék áfonya különlegessége, hogy kivételes módon képes védeni a szemek egészségét, hozzájárulhat a látás minőségének javításához, illetve az időskorban gyakran kialakuló szembetegségek kockázatának csökkentéséhez. A kék áfonya roppant hatékonyan képes javítani a keringést, ezért kifejezetten javasolt fogyasztani visszerek, érrendszeri betegségek, cukorbetegség és látásproblémák esetén is.

A kék áfonya legtöbb gyógyhatása a benne található mirtillinnek, vagyis antociánnak köszönhető, mely erőteljes antioxidáns hatással van felvértezve, ezáltal hozzájárulhat a szabadgyökök által károsodott sejtek regenerálódásához. Az antocián fokozni képes a gyűjtőerek és a verőerek falának rugalmasságát, csökkenteni tudja a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét. A kék áfonya hatóanyagai javítani képesek a szem alkalmazkodóképességét a csökkent erősségű fénnyel szemben, ami miatt felhasználható a farkasvakság kezelésére is. A kék áfonya fogyasztása hosszú távon is teljesen biztonságos, mivel nem okoz semmilyen mellékhatást még nagyobb adagban sem.

Milyen fontos hatóanyagokat tartalmaz a kék áfonya?

A kék áfonya nagy mennyiségű A-, B1-, C- és D-vitamint, pantoténsavat és nikotinamidot tartalmaz. Emellett sok kalcium, foszfor, vas, magnézium, cink, mangán, katekin, növényi rost, gyümölcssav és pektin is található benne. A kék áfonya pozitív hatásaiért leginkább mégis erős antioxidáns vegyületei felelősek, melyek közül kiemelkednek a proantociánok, az antociánok, a leukoantociánok és a flavonok. A kék áfonya antioxidáns ereje igen magas, mivel fél bögre áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint 5 adag borsó, alma, brokkoli vagy sárgarépa. Az áfonyában lévő antioxidánsok jelentősen fokozhatják a vérkeringést, antibakteriális hatással bírnak, illetve serkentik a kollagénszintézist, aminek köszönhetően nagymértékben támogathatják a bőr és a kötőszövet egészségét és feszességét.

Az antociánok olyan rendkívül erős antioxidánsok, amelyek meg tudják erősíteni a hajszálereket, csökkenthetik az áteresztőképességüket, illetve képesek megakadályozni a vérlemezkék összetapadását. Gyulladáscsökkentő hatásuk pedig annak köszönhető, hogy meg tudják előzni a prostaglandin, a hisztamin és a leukotrién felszabadulását, amelyek felelősek a gyulladások kialakulásáért. A pterostilbene nevű antioxidáns vegyület pedig jelentősen hozzájárulhat a megelőzéséhez.

A kék áfonya szemvédő, látásjavító hatásai

A kék áfonya leginkább az ideghártyát, vagyis a szem fényérzékeny részét támogatja az alkalmazkodásban. Az áfonyában lévő antocián kiemelten hatékonyan tudja regenerálni az oxidatív stressz miatt károsodott sejteket, ezáltal képes meggátolni a szabadgyökök romboló tevékenységét a szemekben. Továbbá rendkívül sikeresen tudja megerősíteni a hajszálereket a szemekben, valamint hozzájárul a szemek oxigén- és vérellátásának fokozásához. Mindezzel jelentős segítséget nyújthat az éleslátás megőrzéséhez vagy akár visszaszerzéséhez.

A kék áfonya legfőbb kedvező hatása a szemek egészségére, hogy hozzájárul az érrendszer megerősítéséhez, valamint fokozza a szem fényhez való alkalmazkodási képességét. Éppen ezért képes jelentősen javítani a látás minőségét szürkületben és sötétben, így farkasvakság esetén is nagyon kedvező hatású lehet a fogyasztása. Az antocián a teljes szervezetben javíthatja a kapilláris erek vérellátását, így képes épen és egészségesen tartani a szemfenék érhálózatát is, aminek köszönhetően közvetve és közvetlenül is támogatja az ideghártya regenerálódását.

A kék áfonya nagymértékben támogatja a kollagénrostok megerősítését, ezáltal hozzájárulhat a zöldhályog megelőzéséhez, ami egyre magasabb szemnyomással jár együtt. A kék áfonya fogyasztása megelőzési célból is javasolt, ám akkor is képes jótékony hatásokat kifejteni, ha már kialakult valamilyen szembetegség. Különösen javasolt fogyasztani a cukorbetegséget kísérő ideghártya problémák esetén, szürke- és zöldhályog, illetve makuladegeneráció fennállásakor.

A kék áfonya kiemelkedő szerepet tölthet be az ideghártya-betegségek kezelésében és megelőzésében is. A kék áfonya hatékony segítséget nyújthat az idősebb korban jelentkező látáscsökkenést okozó betegségeknél is. Ezek egyike a sárgafolt-elfajulás, azaz a makuladegeneráció, ami az ideghártya középső táján, az éleslátásért felelős területet érintő fokozatosan súlyosbodó betegség. A másik pedig a szürkehályog, vagyis a szemlencse elhomályosulása.

A kék áfonya szemre gyakorolt kedvező hatásait már rengeteg tudományos vizsgálat igazolja, így az is bizonyított tény, hogy antioxidánsai valóban védelmet biztosíthatnak a retina sejtjei számára a szabadgyökök károsításaival szemben, de a nap káros sugaraitól is megóvhatják a szemeket. Patkánykísérletek és embereken végzett vizsgálatok is alátámasztják, hogy a kék áfonya képes lassítani a szürkehályog növekedését. Egy tanulmányban azt is kimutatták, hogy a kék áfonya hosszú ideig tartó fogyasztása képes csökkenteni a rövidlátást, bár a kutatók azt még nem tudják, hogy ezt miként éri el.

Melyek a kék áfonya egyéb pozitív hatásai?

A kék áfonya antioxidánsai javíthatják a mikrokeringést, ezáltal meg tudják szüntetni a vénás- és mikropangást a lábakban. Továbbá az áfonya megakadályozhatja, hogy a kalcium lerakódjon az erekben, így támogathatja az érelmeszesedés megelőzését.

A kék áfonya természetes vérhígító hatással rendelkezik, gátolja a vérlemezkék összetapadását, aminek köszönhetően képes megelőzni a vérrögök és a trombózis kialakulását.

A kék áfonyában lévő antocianidin jelentősen csökkentheti a vércukorszintet, növelheti a kollagén sérülésekkel szembeni védekezőképességét, fellép a sorbitol felhalmozódása ellen, illetve támogathatja a kapillárisok áteresztőképességének normalizálását. Cukorbetegség esetén tehát igen hasznos lehet a kék áfonya fogyasztása, mivel védelmet biztosíthat a diabétesz miatt kialakuló keringési és neurológiai tünetekkel szemben.

A kék áfonyában található erős antioxidánsok védelmezik a sejteket a szabadgyökök romboló hatásaitól, amivel lassíthatják az öregedési folyamatokat, valamint gátolhatják a komolyabb betegségek kialakulását is. A flavonoidok fokozzák a nyálkatermelést a gyomorban, amely védőréteggel látja el a gyomor felszínét, ez pedig képes megelőzni a gyomorfekély kialakulását. Az áfonya gyulladáscsökkentő hatásával hozzájárulhat a bőr védelméhez is.

Emellett a kék áfonya kedvező hatású lehet elégtelen vérkeringés és gyakori véraláfutások esetén is. Továbbá képes csökkenteni a menstruációs fájdalmakat és görcsöket a simaizmok ellazításával, valamint enyhítheti a visszeres, aranyeres panaszokat is, ami különösen hasznos lehet várandósság alatt.

A Biomenü Bio Kékáfonya kivonat por és kapszula fogyasztásával tehát jelentősen támogathatjuk és védhetjük a szemek egészségét, illetve hozzájárulhatunk a főként időskori szembetegségek megelőzéséhez vagy kezeléséhez is. Továbbá a kék áfonya számos más módon is támogathatja egészségünk megőrzését, ráadásul biztonságosan fogyasztható hosszú távon is. Próbálja ki Ön is, és tapasztalja meg valamennyi kedvező hatását!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: