A téli hónapokban sokkal fáradékonyabbá válunk, kimerültebbek leszünk, immunrendszerünk is hamar legyengül. Gyakrabban betegeskedünk, könnyebben elkapjuk a vírusos fertőzéseket. Kevesebb friss, vitamindús ételt fogyasztunk, mozogni se mozgunk eleget, napfényből is kevés jut. Miből pótoljuk a szükséges vitaminokat? Hogyan erősítsük meg szervezetünket?

Azt mindenki tudja, hogy a vitaminok fontosak az immunrendszer megerősítéséhez, de arról keveset tudunk, hogy pontosan milyen vitaminokat kell fogyasztanunk, ezekből mennyit, és miből juthatunk hozzá. A gyümölcsökben, zöldségekben található vitaminokról számos leírást találhatunk, ám arról, hogy ezekből mennyi bomlik le akár a levegő oxigénjére, akár fémmel érintkezve, vagy feldolgozva, megfőzve, az megint csak kérdés marad. Mint ahogy az is, milyen vitaminok, tápanyagok felszívódásához milyen további vitaminok, tápanyagok szükségesek.

 

Téli vitaminhiány? Erősítse meg immunrendszerét!

 

Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással szervezetünk megkaphat minden szükséges anyagot. De vajon hányan mondhatják el magukról, hogy minden nap olyan friss ételeket fogyasztanak, amelyek tartalmazzák a hosszútávú egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat?

Szervezetünk a vírusok, baktériumok ellen többek között a szabadgyökök képzésével védekezik. Télen különösen hasznosak a táplálékkal elfogyasztott olyan anyagok, melyek antioxidánsként vagy gyökfogóként viselkednek, mint például a cink vagy a szelén. Az omega-3 zsírsavak is nagymértékben hozzájárulnak immunrendszerünk megfelelő működéséhez. A növényi immunanyagokat tartalmazó flavonoidok szívünk és érrendszerünk védelmével erősítenek, gyulladáscsökkentők, és megakadályozhatják egyes rákkeltő anyagok aktivizálódását.

A probiotikumok rendszeres fogyasztása kiemelten ajánlott a téli időszakban. Ezek a hasznos baktériumok megakadályozzák a káros baktériumok túlzott mértékű elszaporodását a vastagbélben, helyreállítják a bélflórát, védenek a fertőzésekkel szemben, ezzel is segítve az immunrendszer teljesebb működését.

A megfelelő folyadékellátására is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, ezzel megvédhetjük például az orr, a szem és a száj nyálkahártyáját a kiszáradástól, ami megkönnyítené a kórokozók szervezetbe jutását. A téli időszakban legalább 2-2 és fél liter folyadékot fogyasszunk, a kinti hideg levegő és a benti fűtés erős szárító hatása miatt.

 

Téli vitaminhiány? Erősítse meg immunrendszerét!

 

A napsütéses órák alacsony száma miatt a D-vitamin pótlása elengedhetetlen, hiszen a csontképzésen túl a D-vitamin az influenza és a légúti fertőzések kialakulása ellen is védelmet nyújt.

Ha az étkezések során nem jut a szükséges mennyiségű vitaminokhoz, válasszon olyan természetes hatóanyagokat tartalmazó táplálék-kiegészítőt, amely feltölti és megerősíti szervezetét. Így nemcsak a betegségekkel szemben válik ellenállóbbá, hanem fizikailag és szellemileg is könnyebben vészelheti át a megterhelő, stresszes időszakokat.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: