A C-vitamin a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin, de nem mindegy, milyen formában kerül a szervezetbe. A szintetikus vitaminok sosem olyan hatékonyak, mint a természetes vitaminok, másként szívódnak fel, és másként hasznosulnak. Miben más egy természetes forrású C-vitamin, és miben található meg?

Az aszkorbinsav nem egyenlő a természetben előforduló C-vitaminnal. Önmagában az aszkorbinsav a megfelelő felszívódáshoz, hasznosuláshoz a szervezetből von el különféle vegyületeket, összetevőket. A természetben előforduló C-vitamin, például a zöldségekben, gyümölcsökben, gyógynövényekben lévők ezekkel a felszívódást, hasznosulást elősegítő anyagokkal együtt érkeznek.

Így a C-vitamin is a lehető legjobban töltheti be nélkülözhetetlen szerepét a szervezetben.

A C-vitamin rendszeres pótlása segíti az immunrendszer normál működését. Részt vesz a kollagénképződésben, ezzel jelentősen segíti az érrendszer egészségének megőrzését, a csontok, inak, ínszalagok és a porcok erősségét, befolyásolja a fogak és a fogíny állapotát, biztosítja a bőr természetes védekező képességének fenntartását. Az idegrendszer megfelelő működésének támogatásával hozzájárul a fáradtságérzet és a kifáradás csökkentéséhez is, továbbá fokozza a vas felszívódását.

Természetes forrású C-vitaminok

A C-vitamin legjobb természetes forrásai

Homoktövis. A C-vitamin egyik legjobb természetes forrása, különösen a meghűléses, influenzás időszakban segíthet a fertőzésekkel szembeni védekezésben, illetve a gyógyulás felgyorsításában. Általános legyengülés, illetve fertőző betegségek és műtétek után nagyon jó immunerősítő. Dohányosoknak, fizikai munkát végzőknek, gyakori stressznek kitett szervezetnek különösen ajánlott rendszeres fogyasztása. A rengeteg C-vitamin mellett E-, K- és B-vitamint, bioflavonoidokat, aminosavakat, fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása segíti a sebgyógyulást, a különféle bőrbetegségek gyógyulását.

Csipkebogyó. Legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. Kiváló immunerősítő, influenzajárványok megelőzésre, náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok esetén ajánlják rendszeres fogyasztását. Serkenti a mellékvesék és a máj működését is, hatékony méregtelenítő. Kíméletes hashajtóként és vizelethajtóként alkalmazható, illetve vesekő, vesehomok természetes kezelésére, kihajtására. Főzete külsőleg és belsőleg egyaránt használható nehezen gyógyuló sebeknél, fertőzéseknél. Magas magnéziumtartalma hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek és a keringési zavarok gyógyításához.

Goji. Elsősorban rendkívül magas C-vitamin-tartalma miatt vált nagyon keresetté, de különleges tápanyag-összetétele kiváló immunerősítővé és betegségmegelőző gyümölccsé teszi. Olyan speciális poliszacharidokat tartalmaz, amelyek megvédik a sejteket a károsodástól, hozzájárulnak többféle betegség, például trombózis, infarktus, stroke és elváltozások kockázatának csökkentéséhez. A benne található béta-karotin pedig a luteinnel és zeaxantinttal együtt megelőzheti a bőrrákot, illetve az időskori szembetegségeket. Szívritmuszavar, szorongás vagy álmatlanság természetes kezelésére is ajánlott.

Acerola. Az acerola C-vitamin-tartalma több mint 50-szerese a narancsénak, az egyik leggazdagabb természetes C-vitamin-forrás. Igen erős antioxidáns tulajdonságával a betegségek megelőzésében lehet nagyon eredményes, különösen az őszi-téli influenzás időszakot megelőzően érdemes elkezdeni rendszeres fogyasztását. Hosszabb betegségek vagy műtétek utáni lábadozáskor rendkívül hatékonyan támogatja a szervezet gyors helyreállását, az egészség visszaszerzését. Leviszi a lázat, kiváló vizelethajtó, méregtelenítő, segít egészségesen tartani a májat és a vesét, gyorsan gyógyítja a sebeket. Fogyasztása diabéteszeseknek, máj- és tüdőbetegeknek is javasolt.

Grapefruit. Kitűnő immunerősítő és méregtelenítő, segít megelőzni a náthát, az influenzát, természetes úton kezeli a candidát és egyéb gombás, illetve bélfertőzést. Erős antioxidáns, így számos betegség, probléma kezelésében és megelőzésében segítséget nyújthat. Javítja a máj és a vese méregtelenítő működését, csökkenti az allergiás hajlamot, elősegíti a vas felszívódását, fokozza a C-vitamin hatását. Különösen magja értékes, hatóanyagai több száz baktérium- és vírustörzs, gombafaj és parazita ellen képesek megvédeni a szervezetedet.

Természetes forrású C-vitaminok

Fekete áfonya. A benne lévő hatóanyagok kimagasló érfalvédő hatásúak, csökkentik a hajszálerek törékenységét. Az immunerősítés, C-vitamin-pótlás mellett az érrendszeri betegségek és számos látászavar gyógyítására is alkalmas. Rendszeres fogyasztása már rövid időn belül javíthatja az éjszakai látás élességét, erősségét, gyorsabban alkalmazkodik a szem a megváltozott fényviszonyokhoz. Az időskori látásromlást is csökkenti, mert lassítja a szem belső nyomásának emelkedését és a periférikus látás elvesztését.

Vörös áfonya. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot és káliumot, valamint antocianidineket, tanninokat. Diabéteszesek, vesebetegek, prosztatagondokkal vagy vizelet-visszatartási nehézséggel küzdők számára kiemelten hatásos antioxidáns gyümölcs. Akik hajlamosak a gyakori fertőzésekre, érdemes rendszeresen fogyasztaniuk. A visszatérő fertőzések elleni hatékony védelem kialakítása mellett kiváló immunerősítő, továbbá hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is.

Kapcsolódó termékek: