A körömgomba sokszor nem ápolatlanság kérdése, a háttérben legtöbbször a köröm sérülése és elfertőződése áll. A köröm sárgásra színeződik, fénytelenné válik, megvastagodik, idővel foltok jelennek meg rajta. A körömgomba kiirtása sokáig eltarthat, rendszeres és hosszan tartó kezelés szükséges a gyógyulásig. Az erős, sokszor hatástalan, ellenben mellékhatásoktól nem mentes gyógyszerek mellett természetes szerek is sikerrel bevethetők.

Természetes gyógymódok körömgombára

A gombásodást nemcsak a rossz minőségű és anyagú, szellőzetlen vagy nyirkos lábbeli, műszálas harisnya és zokni okozhatja, egy antibiotikumkúra is megnövelheti a szervezet ellenálló képességének csökkenését, ami szabad utat enged a gombák elszaporodásának. A fertőzés könnyen elkapható például uszodában, strandon, zuhanyzókban, vagy más lábbelijének, papucsának, zoknijának viselése után.

A körömgomba jellemző tünete, hogy a köröm vastaggá, sárgás, barnás vagy szürkés színűvé válik, barázdák alakulnak ki rajta. Körömvágáskor darabosan törhet, apró részecskék hullanak ki a köröm alól. Viszketni és hámlani kezd a lábujjak közötti bőrfelület és a talp, apró vörös foltok, hólyagok is megjelenhetnek. A gomba általában a köröm végétől vagy a körömágy felől terjed tovább, súlyosabb esetekben a körmökre, a kézre, a testhajlatokra, combra, hónaljra, mell alá is tovább terjedhet, ekcémát okozhat.

A körömgomba kialakulásának leggyakoribb okai:

  • műszálas zoknik, harisnyák viselete
  • rosszul szellőző cipő, befülledt, izzadt láb
  • a bőr normális pH-értékének megváltozása
  • cukorbetegség
  • meggyengült immunrendszer
  • megfelelő higiénia hiánya 

A körömgomba kezelése külsőleg és belsőleg

Gombás fertőzés esetén a cipőket rendszeresen fertőtleníteni, szellőztetni kell. Ehhez grapefruitmag- és teafaolaj-cseppek, illetve szódabikarbóna is felhasználható. A manikűrkészletet is fertőtleníteni szükséges, a körmöket pedig szabadon kell hagyni, lakkozás nélkül.

Természetes gyógymódok körömgombára

Teafaolaj

Leggyakrabban a 100%-os teafaolajat javasolják a körömgomba kikezelésére és megelőzésére. Az egyik legerősebb természetes fertőtlenítő szer, bizonyítottan hatékony baktérium-, vírus- és gombaölő tulajdonságú. Lábfürdőbe csepegtetve, vagy közvetlenül ecsetelőként is használható, a megtisztított körömágyra, a sérült köröm felületére kell kenni, hígítás nélkül is alkalmazható. Más bőrbetegségek, égési sérülések, sebek kezelésére is alkalmas.

Grapefruitmag

Kivonata megakadályozza a káros baktériumok, vírusok és gombák szaporodását, elpusztítja a meglévő állományukat. Körömre csepegtetve naponta kétszer javasolt használni mindaddig, amíg a tünetek meg nem szűnnek, de belsőleg fogyasztva is kimagaslóan hatásos, megelőzésre is kiváló!

Ezüstkolloid

Sokféle betegség, kóros állapot esetén bevethető, antibiotikum helyett is alkalmazzák. Többszáz baktérium-, vírus- és gombafaj ellen hatékony, befolyásolja a kórokozók anyagcseréjét, ezzel természet úton irtja ki azokat a szervezetből. A köröm felületére, illetve alá is kenhető, cseppenthető. A grapefruitmaghoz hasonlóan belső fogyasztásra is alkalmas, általában naponta 2-3 kiskanálnyival.

Probiotikumok

A káros baktériumok, vírusok, illetve gombák kiirtása mellett a bélflóra egyensúlyának, a hasznos baktériumok megtartásának kiemelt a fontossága. Ezért a kúra alatt érdemes folyamatosan probiotikumot szedni.

Fokhagyma

Akár egy félbevágott gerezd fokhagymával is bedörzsölhető a beteg köröm, de folyékony kivonatai is biztonsággal és eredménnyel alkalmazhatók a körömgomba elpusztítására. Allicint tartalmaz, amely igen erőteljes gombaölő vegyület. Fogyasztása szintén eredményt hozhat a körömgombára hajlamosaknál, praktikus erre szagtalan fokhagyma-kivonatot tartalmazó étrendkiegészítőt választani.

Almaecet

Az almaecet enyhén savas pH-jú természetes ital, amely fontos szerepet játszhat a körömgomba gyógyításában és megelőzésében. Lábfürdőként, vízzel azonos mennyiséggel keverve napi fél órás áztatás ajánlott a sérült körmök és a lábak ápolására.

Tippek a körömgomba megelőzésére

A körömgomba megelőzéséhez a lábhigiénia megőrzése és a fertőzést okozó anyagok, helyek elkerülése a legfontosabb. A rendszeres, naponkénti lábmosás, a lábujjak közötti terület szárazra törlése, a természetes anyagokból, pamutból, gyapjúból készült, jó nedvszívó képességű zoknik, a műanyag, hamar befülledő cipők kerülése, a száraz bőr hidratálása mind hozzájárulhat a gombás fertőzés kialakulásának megakadályozásához.

A fürdőkben, strandokon, hotelekben, közös zuhanyzókban mezítláb helyett saját papucsban célszerű közlekedni, a papucsot is rendszeresen fertőtleníteni kell. Közös törölközőt, ágyneműt, manikűrollót nem szabad használni, a textíliákat főzőmosással kell kimosni. A lábakat minél többször szabadon, szellőzve kell hagyni, mezítláb nem ajánlatos zárt cipőt hordani.

A gombák legfőképpen szénhidrátokból táplálkoznak, ezért a cukorfogyasztást a minimálisra kell szorítani, kiváltani természetes édesítőkkel, például steviával. Ez a gyógynövény nemcsak az édes ízt helyettesíti, de antibakteriális hatású, Candida-diétánál is a legjobban bevált szer.

Az immunrendszer erősítésével könnyebben elkerülhetők a gombás fertőzések, ezért multivitamin és nagyobb dózisú C-vitamin folyamatos fogyasztása is ajánlott.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: