A téli hónapokban különösen oda kell figyelni arra, hogy az immunrendszer megfelelően működhessen, a szervezet megkapjon minden fontos tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet. A kevesebb napfény és mozgás, a korlátozott friss zöldség és gyümölcs elérhetősége, valamint a meghűlés esélye, a vírusos fertőzések, járványok mind hozzájárulnak a védekező képesség csökkenéséhez.

Természetes immunerősítők télre

Az immunrendszert több minden legyengítheti, például a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz, a káros környezeti hatások. Az immunrendszer normál esetben képes leggyőzni rengeteg kórkozót, elpusztítani a károsodott sejteket, hatástalanítan a veszélyes anyagokat. De ahhoz, hogy hosszú távon megfelelően működjön, támogatásra van szüksége.

A szervezet védekező- és ellenálló-képessége elsősorban a megfelelő folyadékfogyasztáson, a tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-bevitelen,  a szövetek pH-egyensúlyán és a külső-belső stresszhatásokon múlhat.

A kiegyensúlyozott, egészséges étrend, a rendszeres testmozgás, a megfelelő folyadékbevitel, a stressz csökkentése és az élvezeti szerek elhagyása mellett – különösen a téli időszakban – az alábbi gyógynövények, természetes hatóanyagok és szerek segíthetnek az immunrendszer megerősödésében.

Kasvirág. Fertőzéses megbetegedések, például nátha és influenza megelőzésére, kezelésére az egyik leghatékonyabb növényi antibiotikumot tartalmazza. Belsőleg használva megfázás, középfül- és mandulagyulladás, légúti, szájüregi, húgyúti és nőgyógyászati fertőzések kiegészítő és megelőző kezelésre alkalmas, külsőleg pedig nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák.

Gyömbér. Influenzás időszakban az immunrendszer megerősítése mellett csökkenti a lázat, és meggátolja a vírusok elszaporodását. Gyomorégésnél, gyomorrontásnál vagy bélgörcsök enyhítésére is javasolják fogyasztását, képes, görcsoldó és fájdalomcsillapító tulajdonságával ízületi gyulladások, reumás fájdalmak, izomgörcsök esetén szintén nagy segítséget jelenthet.

Ginzeng. Az egész szervezetre jótékony hatást fejt ki, normalizálja a belső folyamatokat. Ahol szükséges, ott serkenti az immunrendszert, ahol túlműködés van, ott lenyugtat és kiegyenlít. Kezeli a pszichés és testi kimerültséget, elősegíti, hogy a bevitt vitaminokat és ásványi anyagokat a lehető legjobb felszívódással tudja hasznosítani a szervezet.

Grapefruit. A grapefruit minden része hasznosítható, és bővelkedik az immunrendszert erősítő vitaminokban, ásványi anyagokban. Hatóanyagai elpusztítják a kórokozókat, mintegy 800 vírus és baktérium, illetve 100 gombafajta és parazita ellen hatékony. Kiválóan alkalmazható a megfázás tüneteinek enyhítésére, a kórkozók kiirtására, a szervezet kitisztítására. Pótolja a betegek folyadékvesztését, vitaminhiányát.

Fokhagyma. Hozzájárul a nátha és az influenza kellemetlen tüneteinek megszüntetéséhez, elősegíti a gyógyulás folyamatát. Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével gyorsan elmúlik az orrdugulás, kitisztítja a hörgőket, a légutakat, enyhíti a torokfájást is.

Természetes immunerősítők télre

Homoktövis. A C-vitamin egyik legjobb természetes forrása! Jelentősen megnöveli a szervezet védekező és ellenálló képességét, általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek, járványok idején, továbbá lábadozás időszakában, műtétek után érvényesül különleges immunerősítő hatása. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, igen eredményes a légutak fertőzéseinek megelőzésében és kezelésében is.

Kurkuma. Fő hatóanyaga, a kurkumin elősegíti a szervezetbe kerülő gyógyszer-lebontó és egyéb enzimek hatékony működését, , antibakteriális, vírusölő vegyület, az immunrendszer megfelelő működésének kiemelt támogatója.

Shiitake gyógygomba. Legfontosabb poliszacharidja az úgynevezett lentinan, amely képes meggátolni a baktériumok és a vírusok szaporodását, megállíthatja, illetve lelassíthatja a növekedését is.

Macskakarom. Különleges immunerősítő tulajdonságával javít a szervezet általános állapotán, kiemelkedő szerepe lehet a betegségek megelőzésében és leküzdésében. Lebontja a szervezetet megtámadó vírusokat, baktériumokat és azokat a karcinogén anyagokat, amelyek sejteket hoznának létre. Elpusztítja a parazitákat, helyreállítja a bélflórát, Candida ellen is kiváló.

C-­vitamin. A legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin. Elsősorban a nátha és a megfázás elleni természetes gyógyszerként ismert. Az első tünetek megjelenésekor elkezdett magasabb dózisú C-vitamin szedése akár 30 százalékkal is csökkentheti a betegség időtartamát, emellett jelentősen enyhíti a betegséget kísérő tüneteket.

D-vitamin. A C-vitaminnal együtt kiemelten megerősíti az immunrendszert, segít elkerülni a fertőzéseket, illetve gyorsabb gyógyulást biztosít. Táplálékkiegészítő formájában fogyasztva tiszta formában juthat a szervezetbe, felesleges zsírtartalom nélkül.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: