A golgotavirág nyugtalanság, ideggyengeség, alvási zavarok és szorongásos állapotok oldására javasolt gyógynövény. Biztonsággal fogyasztható, mellékhatások és függőség kialakulása nélkül – mutatja ezt az a tény is, hogy gyermekek számára is bátran adható.

Sokszor keverik más nyugtató hatású gyógynövényekkel, például orbáncfűvel, macskagyökérrel, citromfűvel vagy komlóval, ezek elegyeként kiemelten hatásos altató és nyugtató szer. Szerepe lehet a szívinfarktus megelőzésében, oldja a szorongásos állapotokat, és az állandó nyugtalanságot, idegességet. Antidepresszáns hatása mellett külsőleg égési sérülésekre, bőrgyulladások kezelésére is alkalmazzák, kiváló gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító.

Természetes nyugtató, szorongásoldó: a golgotavirág

A golgotavirág hatóanyagai

Gyógyászati célokra a golgotavirág zöld növényi részét használják, kivonatát a friss növényből készítik. Nyugtató, szorongásoldó és antidepresszáns hatását elsősorban martol- és béta-karbolin-tartalmának köszönheti. Növényi immunanyagokat, flavonoidokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szervezet természetes védekező képességének növeléséhez, ezzel az immunrendszer erősítéséhez is hozzájárul. Harmala-alkaloidok és kumarinok, magvaiban pedig értékes olajok is találhatók.

A golgotavirág általános felhasználási területei:

  • alvási problémák természetes kezelése
  • nyugtalanság enyhítése, szorongásoldás
  • idegi eredetű problémák, tünetek csökkentése
  • fájdalomcsillapítás, görcsoldás
  • égési sérülések gyógyítása
    • bőrproblémák kezelése

A golgotavirág gyógyhatása

A golgotavirág hatóanyagai fontos szerepet játszhatnak az elalvási nehézséggel együtt járó feszültség, nyugtalanság és ingerlékenység kezelésében. Általános nyugtató hatásával segíti a könnyebb elalvást, és kiegyensúlyozott, pihentető alvást biztosít, mely a napközbeni idegállapotra is jótékony, csillapító hatású.

Eredményesen és biztonságosan alkalmazható a depressziós tünetek enyhítésére, a kedélyállapot javítására, a szorongás oldására. Használják az alkoholizmus gyógyítása során kiegészítő kezelésekben is, az elvonási tünetek csökkentésére, az életminőség javítására.

Az idegi eredetű emésztési zavarokra, például gyomoridegességre, gyakori hasmenésre,  gyomorfájásra kúraszerű fogyasztása meghozhatja a gyógyulást, megelőzheti a gyomor- és a bélrendszer súlyosabb károsodását, megbetegedését.

Gyermekeknél elsősorban a figyelemhiányos, hiperaktivitási zavar, a nagyfokú nyugtalanság, idegesség, a szorongásos állapotok oldására javasolják, idegnyugtató hatásával az általános stressz  csökkentésére, illetve megszüntetésére is alkalmas. Huzamosabb ideig fogyasztva sem alakít ki függőséget, és nincsenek káros mellékhatásai.

Külsőleg a golgotavirág főzetét égési sérülésekre, bőrgyulladások kezelésére használják, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásával rövid időn belül helyrehozza a szöveti károsodásokat.

Köhögéscsillapítóként is eredményes gyógynövény:  az asztma, a bronchitis, továbbá más, köhögéssel járó felső légúti megbetegedéseknél alkalmazzák. Migrénes fejfájásra, a magas vérnyomás csökkentésére is fogyasztható.

Természetes nyugtató, szorongásoldó: a golgotavirágTermészetes nyugtató, szorongásoldó: a golgotavirág

A golgotavirág felhasználása

A golgotavirágot forrázatként, teaként, tinktúraként, folyékony és száraz kivonat formájában is felhasználják. Finom íze miatt könnyen fogyasztható, más gyógynövényekkel is biztonsággal keverhető, ezzel fokozható nyugtató, szorongásoldó, altató, görcsoldó vagy fájdalomcsillapító hatása.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: