Néhány nyugtalan éjszaka még nem számít alvászavarnak, ha azonban rendszeresen, hosszabb időn keresztül fennáll valamilyen alvási probléma, például gyakori felébredés az éjszaka folyamán, nehéz elalvás, kora reggeli spontán ébredés, a tartós kialvatlanság nemcsak a nappali éberségre és a hangulatra hat negatívan, de súlyosabb memória- és koncentrációs zavarhoz, depresszióhoz, testi és lelki kimerültséghez vezethet.

Természetes szerek a pihentető alvásért


Mi okozhat alvászavart?

A felnőtt szervezet napi alvásigénye átlagosan 7,5 óra. Felmérések szerint a felnőttek mintegy 40 százaléka szenved időszakosan alvászavaroktól, 10 százalékuknál pedig már súlyos, kezelést igénylő tünetekben nyilvánul meg a kialvatlanság.

Az alvászavarok közé az elalvási, átalvási és ébredési problémák mellett az alvajárás, a fogcsikorgatás és a gyakori rémálmok is beletartoznak.

Az okok között felmerülhet szervi probléma, mint például légzési nehézség bizonyos tüdő- és szívbetegeknél, vagy életmódhoz köthető alvászavar, a késő esti bőséges étkezések, koffeintartalmú vagy alkoholos italok nagymértékű fogyasztása. Az ébrenlét és az alvás természetes ritmusát megszakító éjszakai munka vagy a hormontartalmú, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése szintén alvási nehézségekhez vezethet. A legtöbb esetben azonban tipikusan pszichés állapot idézi elő a tartós alvászavart: szorongás, depresszió, stressz.

Az alvászavar kezelése

Az alvászavar a test vészjelzése, amellyel a szervezet a psziché túlterheltségére, kimerültségére hívja fel a figyelmet. Az altatók gyorsan ható, átmeneti segítséget nyújthatnak az elalváshoz, ám a gyógyszerek könnyen függőséget okoznak, számos negatív mellékhatással rendelkeznek, és nem szüntetik meg a probléma forrását.

Természetes szerek a pihentető alvásért

Az alvászavar leküzdésében és a mély, pihentető alvás elérésében természetes úton segíthetnek azok az évszázadok óta bevált gyógynövények, amelyek kiváló altató hatásuk mellett oldják a napközben felgyülemlett feszültséget, ellazítják az izmokat és nyugtatják a pszichét.

Levendula

Levendula

Illóolajai többféle betegség és állapot esetén hasznosak, például a migrén, a fejfájás, a depresszió, a szorongás, a hangulatingadozás és a kimerültség kezelésében. Várandósság esetén is biztonsággal használható. Idegnyugtató, görcsoldó hatású, nyugtalan alvásnál és feszült ébrenlétnél is gyakran alkalmazzák.

Macskagyökér

A macskagyökér hatóanyaga, a valeriána közismert nyugtató és altató szer. Azok számára nyújthat segítséget, akik nehezen alszanak el, és többször felébrednek az éjszaka folyamán. Gyorsabb elalvást és minőségi pihenést biztosít. Biztonsággal fogyasztható hosszabb távon, több hétig, hónapig szedhető, sőt idővel egyre hatékonyabbá válik. Ideges eredetű gyomor-, szív- és érrendszerei zavarokra is alkalmazzák. A szintetikus gyógyszerekkel ellentétben nem okoz függőséget, reggeli ébredés után nem hagy kábaságot, és elhagyása sem jár elvonási tünetekkel.

Komló

Enyhe nyugtató és altató hatással rendelkezik, mindenféle alvászavar kezelésére, elalvási nehézségre, szorongásos állapotra és idegi kimerültség esetén alkalmazható. Nagy előnye, hogy a napközben fellépő feszültségre és szorongásra is pozitív hatással van, mellékhatások nélkül idézi elő a harmonikus idegi és érzelmi állapotot. Gyakran javasolják a macskagyökérrel együtt alvási problémákra.

Aranygyökér

Kiváló stresszcsökkentő gyógynövény, állandó kimerültség, fokozott stressz, teljesítményromlás, depresszió esetén segíti a szervezet és az idegrendszer regenerálódását. Oldja a szorongást, javítja a hangulatot, a szívizomra és a keringésre hatva hozzájárul a stressz fizikai tüneteinek csökkentéséhez, az alvási nehézségek megszüntetéséhez.

Citromfű

Az idegi eredetű fejfájás, szorongás és álmatlanság ellen hat, kíméletes nyugtató és feszültségoldó.  Alvási zavarokra, kezdődő depresszióra ajánlják elsősorban, ezen túlmenően szabályozza a pajzsmirigy működését, így a hormonális okokból fellépő idegességet, nyugtalanságot is csökkenti.

Golgotavirág

Sokszor keverik macskagyökérrel, citromfűvel vagy komlóval, ezek elegyeként kiemelten hatásos altató és nyugtató gyógynövény. Szerepe lehet a szívinfarktus megelőzésében, oldja a szorongásos állapotokat, és az állandó nyugtalanságot, idegességet. Gyermekeknek is adható.

Kamilla

Enyhe alvászavarokra, feszültségre kitűnő választás. Teljesen biztonságos, mellékhatások nélküli természetes nyugtató és altató, elősegíti a pihentető és zavartalan alvást. A kamilla főzete, kivonata hozzájárul a feszültség és a szorongás enyhítéséhez, idegességre, nyugtalanságra napközben is bármikor fogyasztható.

Vitaminhiány is okozhat alvásproblémákat, különösen a B-vitaminok azok, melyek szükséges mennyiségének pótlására érdemes odafigyelni. A B3 és B6 vitamin igen hatékonyan képes csökkenti a feszültséget, és előkészíteni az éjszakai zavartalan pihenést, alvást, a B9 vitamin pedig nélkülözhetetlen az agy és az idegek megfelelő működéséhez. Alvászavarral küszködőknek feltétlenül javasolt B-vitamin komplex rendszeres szedése.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: