A népi gyógyászatban leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszerek egyike a galagonya. A növényt évszázadok óta ismerjük, a cserje többnyire kertekben, szántóföldek szélén nő, vadon vagy telepített formában. A kilenc méteresre is megnövő bokor, formára nyesve fehér virágaival, piros bogyóival gyakorta szolgál dekoratív kerítésként is.

Az első ismert feljegyzések egyike 1305 körül keletkezett, s szerzője még köszvény ellen ajánlotta, ám egyes források szerint a népi orvoslás szívpanaszok enyhítésére is használta. Ez utóbbi alkalmazásmódot igazolták később a 19-20 századi vizsgálatok, melyek szerint a galagonya az egyik legkiválóbb szívre ható gyógynövény. E kutatások során kiderült, hogy a növény úgy erősíti és szabályozza a szívműködést, hogy jóformán semmilyen mellékhatása nincs, s ezért tartós kezelés is végezhető vele.

A galagonya levelében, termésében és virágzó ágvégében egyaránt sokféle vegyület fordul elő: Flavonoidok, trimetilamin, quercitrin, quercetin, vitexin, aminok, triterpénszármazékok, kolin, acetil-kolin, purinszármazékok, amigdalin, pektinek, antocianidinek, proantocianidinek, a gyümölcsben pedig a crataegussav.

Ezek a szív teljesítményét fokozzák, a szívritmust szabályozzák, segítségükkel enyhül a szorongással, szédüléssel és heves, szabálytalan szívdobogással járó rosszullét.

 

Galagony

Régóta ismeretes, hogy a galagonya hatóanyagai, ha nem is közvetlen módon, de csökkentik a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét, megakadályozzák, hogy koleszterin rakódjon az érfalra, s ritkítják a szívtáji szorító fájdalommal járó (angina pektoriszos) rohamokat is. Jótét hatásuk annak tulajdonítható, hogy a szívkoszorúerek tágításával javítják a szívizomzat vérellátását, elősegítik azokat az anyagcsere-folyamatokat, amelyeknek következtében nő a szívösszehúzódások ereje, s az úgynevezett angiotenzin-átalakító enzim gátlásával fékezik a vérnyomás-növekedést. Az értágítás egyrészt annak tulajdonítható, hogy bizonyos flavonoidok elernyesztik a szívkoszorúerek simaizomzatát, másrészt jó néhány anyagot megakadályoznak abban, hogy a szívbeli erek simaizmát összehúzzák.

Hatóanyagai infarktus után a szívizomzat vérellátását, az ér újraképződését segítik elő, a vérnyomást és pulzusszámot csökkentik, s ezzel együtt fokozzák a szervek és az izmok vérellátását. A 40 év feletti, keveset mozgó, rendszertelenül táplálkozó, dohányzó, nagy igénybevételnek, erős stresszhatásoknak kitett menedzserek szívműködési zavarainak megelőzésére is kiváló megoldás a naponta fogyasztott galagonyatea.

 

 Galagonya

 

Szívpanaszokra

Megelőzésre, kezdődő szívpanaszok kezelésére vagy súlyosabb esetekben a terápia kiegészítésére alkalmas. Veszély nélkül szedheti fiatal és idősebb, túladagolás nem fordulhat elő, mert nem halmozódik fel a szervezetben. Ha nagy bánat vagy súlyos influenza után szívünk erősen kalimpál, vegyük elő a galagonyát, segíteni fog. Ha az időjárási változások, a munkahelyi izgalmak vagy a változókor problémái meghaladják tűrőképességünk határait, ne keseredjünk el, bízzunk a galagonyában!

Teakeverék szívpanaszokra

Galagonyát, citromfüvet, szúrós gyöngyajakot egyenlő arányban összekeverünk. Naponta háromszor egy teáskanálnyit 2 dl lobogó forró vízzel leöntünk, 5 percig állni hagyjuk. Amikor testhőmérsékletre hűlt, leszűrjük, édesítés nélkül vagy mézzel édesítve kortyoljuk el. Különféle szívbajokra, klimaxos és ideges szívpanaszokra, stressz okozta, heves szívverésnél ajánljuk. Szíverősítő, nyugtató tea, amely a szívgyógyszerek szedésének megkezdése előtt hosszú ideig karbantartja a szívet.

 

Kapcsolódó cikkek: