A fügekaktusz attól olyan különleges, hogy rostjai megkötik az elfogyasztott zsírok, olajok és cukrok nagy részét, így azok ellenállnak a zsírbontó enzimek hatásának, és nem rakódnak le feleslegként. A megkötött anyagok gélszerű állapotban, természetes úton ürülnek ki a szervezetből. Ezzel a tulajdonságával a fügekaktusz a fogyókúrák sláger gyógynövényévé vált!

A fügekaktusz eredetileg Mexikóból származik, de ma már a világ száraz éghajlatú területein mind megtalálható. Gyümölcse használható levesekhez, húsokhoz, burgonyához vagy salátákhoz is. Nemcsak élelmiszerként, hanem gyógynövényként is nagyon keresett. 

A túlsúly könnyebb leadása mellett a fügekaktusz képes hatékonyan csökkenteni a vércukorszintet, szabályozni a koleszterin- és trigliceridszintet, megtisztítani a beleket, segíteni a máj és a vese méregtelenítő munkáját. A zsírok, cukrok nagy részének megkötésével megakadályozza a felesleg lerakódását. A túlsúly és a magas vércukorszint kiváló természetes ellenszere lehet.

Természetes zsírégető és étvágycsökkentő: a fügekaktusz

A fügekaktusz tápanyagtartalma

A kaktusz gyümölcse jelentős C-vitamin-forrás, számottevő mennyiségben tartalmaz az energiatermeléshez, a kiegyensúlyozott idegrendszerhez és az új sejtek képződéséhez nélkülözhetetlen B-vitaminokat is. A-vitamin-tartalma hozzájárul a tüdő, a belek, a bőr és a látás egészségének fenntartásában. Igen gazdag hasznos fehérjékben, aminosavakban, poliszacharidokban, bioflavonoidokban, rostokban és ásványi anyagokban, kiemelve a magnéziumot, nátriumot, káliumot, magnéziumot és a vasat.

Eredményesen támogatja a testsúlycsökkentést

A fügekaktuszt manapság elsősorban étrend-kiegészítőként keresik, fogyókúrához. Magas rosttartalma eltelíti a gyomrot, csökkenti az étvágyat, rostjai megkötik az elfogyasztott zsírok és cukrok egy részét, nem engedik feleslegként lerakódni. Aminosav-tartalma pedig a felesleges felgyülemlett folyadékot vezetik ki a szövetekből. Ezzel megelőzheti a narancsbőr kialakulását is, vagy meglévő cellulitisz esetén segíti annak csökkentését, megszüntetését.

A fügekaktusz tápanyagtartalma ahhoz is hozzájárul, hogy a fogyókúra során ne csökkenjen az energiaszint, elkerülhető a fáradtság, a gyengeség, az ingerlékenység, továbbá a szervezet hozzájusson minden szükséges vitaminhoz, ásványi anyaghoz, ne alakuljon ki hiánybetegség.

Természetes zsírégető és étvágycsökkentő: a fügekaktusz

Természetes úton szabályozza a vércukorszintet

A fügekaktusz pozitív irányba befolyásolja a vércukor szintet, mivel megköti a bélben lévő cukrokat. Növeli a sejtek inzulin-felhasználását, lassítja a szénhidrátok emésztését, ezzel csökkenti az inzulinigényt.

A fügekaktusz rendszeres fogyasztása az általános egészségi állapoton is javít. Csökkenti a magas vérnyomást, a magas koleszterin- és trigliceridszintet. Az aminosavak, a rostok és a B3-vitamin segítik csökkenteni a káros koleszterin szintjét, a szervezetben felhalmozódott zsír lebontásával megakadályozzák, hogy a felesleges vércukor zsírrá alakuljon. Antioxidánsai hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség növeléséhez. Megköti a szervezetben képződő káros szabad gyököket, ezzel csökkenti a sejtek károsodását, a betegségek kialakulásának esélyét.

A fügekaktusz fogyasztásakor ügyelni kell arra, hogy megfelelően legyen tisztítva, különben megsértheti a nyálkahártyát. Érdemes étrend-kiegészítőt választani, ami biztonsággal szedhető, megfelelő adagolási útmutatóval. Ha diabétesz kiegészítő kezelésére választják, a kezelőorvossal mindig szükséges egyeztetni a dózisról!

Kapcsolódó cikkek: