Ősszel és télen kiemelten fontos az immunrendszer támogatása annak érdekében, hogy sikeresen legyen képes kivédeni a fertőző és más betegségeket. Rengeteg olyan természetes hatóanyag létezik, amelyik kedvező módon képes befolyásolni az immunrendszer működését. Már az is sokat számít, ha egy-egy ilyet alkalmazunk, ám minél több oldalról segítjük ellenálló képességünket, annál erősebb védelmet képes nyújtani számunkra. A továbbiakban következzen néhány olyan növény és tápanyag, amely hozzájárulhat a különféle baktériumok, vírusok és más kórokozók indukálta betegségek megelőzéséhez, illetve a gyorsabb gyógyuláshoz.

Echinacea, bíbor kasvirág

Az echinacea a leghatékonyabb immunerősítő gyógynövények közé tartozik, mivel képes javítani a szervezet természetes immunválaszát, növeli az immunsejtek aktivitását, így fokozza a szervezet védekezőképességét a vírusokkal, a baktériumokkal, a gombákkal és egyéb kórokozókkal szemben. Az echinacea serkenteni tudja a fagocitózist, azaz a sejtfalást, vagyis javítja a sejtek kórokozókat megemésztő képességét.

Számtalan kutatás támasztja alá, hogy az echinacea azokat az immunsejteket élénkíti, melyek legfőbb feladata a szervezetet megtámadó kórokozók semlegesítése és elpusztítása. Emellett támogatja annak az interferon nevű hormonnak a képződését, mely aktivizálja az immunsejteket a fertőzések észlelésekor, valamint támogatja a T-limfociták tevékenységét, amelyek létfontosságúak a sejtek immunválaszának kialakulásában.

Az echinacea képes megemelni a test belső hőmérsékletét, fokozza a lépsejtek és a fehérvérsejtek mennyiségét, amik komoly antivirális hatással bírnak. Továbbá mozgósítja azokat a makrofágokat, amelyek legfontosabb funkciója, hogy likvidálják a sejteket megtámadó kórokozókat. Az ESI Alkoholmentes Echinacea csepp olyan standardizált készítmény, amely képes a friss növény valamennyi kedvező tulajdonságát magával hozni.

Ganoderma, pecsétviaszgomba

A ganoderma gombában található egyedi poliszacharidok kivételesen hatékonyan szabályozzák az immunrendszer működését, ezáltal pedig jelentősen növelhetik a szervezet ellenálló képességét. A ganoderma összetevői hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezet hatékonyabban tudjon felkészülni és szembeszállni a fertőzésekkel, a vírusokkal, a méreganyagokkal, illetve a pszichológiai stresszhatásokkal és a fizikai sérülésekkel.

A ganoderma folyamatos fogyasztása jelentősen képes felgyorsítani a betegségek gyógyulását, így a szervezet hamarabb tudja helyreállítani normál állapotát. A pecsétviaszgomba az immunrendszer szabályzásával segíti a szervezet védekezőképességét abban, hogy minél hamarabb tudja felismerni a vírusok, a baktériumok, a paraziták és más káros mikroorganizmusok támadását. Ezáltal a szervezet még azelőtt képes lehet fellépni a kórokozók ellen, hogy azok túlontúl elszaporodnának, valamint túl komoly károkat, s így súlyosabb betegségeket okozhatnának.

A ganoderma tulajdonképpen felkutatja a szervezetben megbújó rejtett betegségeket és toxinokat, majd pedig ellenreakciót indít a károsodott sejtek ellen. A pecsétviaszgomba lenyűgözően hatékonyan képes megtisztítani a szervezetet a vérrendszerben lévő méreganyagoktól, a felhalmozódott salakanyagoktól, illetve a koleszterin- és zsírlerakódásoktól. A reishi az immunrendszer erősítése által szabályozza a szervezet általános működését, így jelentősen elősegítheti a betegek állapotának javulását.

A Organiqa Bio Reishi-Ganoderma por egy prémium minőségű ganoderma készítmény, melyet belekeverhet gyümölcslébe vagy turmixba is.

Grapefruitmag

A grapefruitmag a természet egyik legnagyszerűbb kórokozó-ellenes anyaga, mivel tudományos vizsgálatok eredményei szerint körülbelül 800 vírus- és baktériumtörzs, egysejtű paraziták és mintegy 100 gombafaj ellen bizonyul hatékonynak. Sőt, még rothadásgátló hatással is meg van áldva. A grapefruitmag képes megsemmisíteni a kórokozók citoplazmájának membránját, így azok tápanyag nélkül maradnak, majd elpusztulnak.

S ami még hatalmas előnye, hogy nem tesz kárt az egészséges sejtekben vagy a hasznos bélbaktériumokban, ezáltal fenntartja a bélflóra egyensúlyát, ami kulcsfontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez. A Bálint Cseppek Bio Grapefruitmag csepp ökológiai gazdálkodásból származó grapefruitmag kivonata.

Béta glükán

A béta-glükán egy teljesen természetes poliszacharid, melyről bebizonyították, hogy az egyik leghatékonyabb természetes immunsejt stimuláló anyag a világon. A béta-glükán tudományosan igazoltan egy biológiai védekezőrendszer modulátor (BDM), ami eredményesen képes erősíteni és mozgósítani az immunrendszert. A béta-glükánt folyamatosan ajánlott fogyasztani az immunrendszer megerősítése és stimulálása érdekében, ugyanis bevételét követően rövid időn belül jelentős támogatást kap a szervezet védekezőképessége, aminek köszönhetően sokkal sikeresebben előzheti meg a fertőző betegségeket, illetve jóval könnyebben és gyorsabban tudja leküzdeni a már kialakult betegségeket.

Emellett pedig a különböző féle környezeti ártalmak ellen is segíti a szervezet fellépését, illetve jelentősen képes megerősíteni a tartósan stresszben élő személyek, a krónikus betegségben szenvedők, illetve a kemo- vagy sugárterápián átesettek immunrendszerét is. A HelveX Immunity Béta-Glükán Komplex kapszula egy komplex hatóanyag-tartalmú étrend-kiegészítő felnőtteknek, béta-glükánnal, vitaminokkal és nyomelemekkel, összesen 13 féle összetevővel.

D-vitamin

A D-vitamin immunrendszert erősítő hatása mára már kétségtelen, orvosok is javasolni szokták a fogyasztását megfázás, nátha, súlyos légúti és más fertőzések esetén. Ha a szervezet D-vitamin hiányos, akkor olyan folyamatok indulhatnak el, melyek az immunrendszer gyengüléséhez, s ezáltal betegségek kialakulásához vezethetnek. A D-vitamin kórokozók észlelésekor a falósejteket a káros mikroorganizmusokhoz irányítja, illetve reaktív szabad oxigén gyököket szabadít fel, valamint beindítja a nyiroksejtek osztódását, amelyek hozzájárulnak a védekezéshez.

Lényeges még a D-vitamin erős gyulladáscsökkentő hatása is, mivel ha fertőzés éri a szervezetet, akkor erre gyulladással reagál. A D-vitamin pedig képes csökkenteni az olyan gyulladáskeltő vegyületek szintjét, mint az interleukin-6 nevű anyag (IL-6). Ennek köszönhetően a D-vitamin jelentősen csökkentheti a fertőzések súlyosabb következményeit is. A Natur Tanya Oliva D3-vitamin 4000NE lágyzselatin kapszula természetes extra szűz olívaolajban oldott, nagy dózisú, 4000 NE Quali®-D aktív D3-vitamint tartalmaz, amely a szervezet számára jól hasznosítható forma.

Homoktövis

A homoktövis egy nagysszerű természetes immunerősítő hatású gyógynövény, és az egyik legjobb természetes C-vitamin forrásunk. A homoktövis fogyasztása különösen ajánlott náthás, influenzás, járványos időszakokban, mivel jelentősen hozzájárulhat a szervezet ellenálló képességének fokozásához, s így a fertőző betegségek kivédéséhez.

Akkor is érdemes azonban homoktövist fogyasztani, ha már utolért minket valamilyen fertőző betegség, mivel nagymértékben képes hozzájárulni a szervezet regenerálódásához, a gyógyulás felgyorsításához. Szintén emiatt javasolt fogyasztani a homoktövist sérülések vagy műtétek után is. Emellett a homoktövis fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is bír, valamint kiemelkedő módon képes megelőzni és kezelni a légutak fertőzéseit. A Netamin Homoktövis kapszula napi adagja 800 mg homoktövisgyümölcs-őrleményt tartalmaz.

Búzafű

A búzafű voltaképpen egy természetes multivitamin, tartalmaz többek között A-, B-, C-, E- és K-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat, növényi fehérjéket és aminosavakat is. A búzafű az egyik legbőségesebb forrása a klorofillnak, mely az egyik leghatékonyabb természetes méregtelenítő anyag. A búzafű rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárulhat valamennyi szerv hatékonyabb működéséhez, valamint a szervezet ellenálló képességének fokozásához.

A búzafű rendszeres fogyasztásával elképesztő hatékonysággal szabadulhatunk meg a mérgező anyagoktól, ráadásul eközben jelentősen megerősödhet az immunrendszer is. A búzafű immunerősítő hatását jórészt annak is köszönheti, hogy az anyagcsere-folyamatok fokozásával szinte teljesen újjá tudja építeni az immunrendszert. Mindezt támogatja, hogy a búzafű jelentős mértékben fokozhatja az emésztés hatékonyságát, hozzájárulhat a bélflóra egyensúlyának visszaszerzéséhez és megőrzéséhez, képes elpusztítani a káros baktériumokat a belekben, miközben támogatja a hasznos baktériumok elszaporodását és életben maradását.

Ez pedig abszolút létfontosságú az immunitás szempontjából, mivel az immunrendszer mintegy 80%-a a bélrendszerben helyezkedik el. A búzafű ellenálló képességet növelő hatásának köszönhetően kisebb eséllyel kaphatunk el fertőző betegségeket, de más betegségek kialakulásának kockázata is csökkenhet. Az Organiqa Bio Búzafű por prémium minőségű, Új-Zélandról származik.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: