A lecitin természetes anyag, egyik összetevője a sejthártyának, valamint a fehérjéknek, amelyek a vérben a zsírok szállítását segítik. Különösen sok található belőle a tojássárgájában, a teljes kiőrlésű búzában, a kemény héjú gyümölcsökben és a babfélékben, különösen a szójában. Részt vesz az immunrendszer működésben és valamennyi testfunkcióban. A lecitin antioxidánsokat is tartalmaz, segít megelőzni a vírusfertőzéseket, és csökkenti a kialakulásának esélyét. Különösen ajánlható fáradékonyság, csökkent koncentráció képesség esetén. Hiánya az idegrendszer kimerüléséhez és megbetegedéséhez vezet, akadályozza az A-, D-, E- és K vitamin felszívódását, növeli az epekő kialakulásának veszélyét, csökkenti a memóriát, krónikus fáradtsághoz vezet.

A lecitin fő alkotórészei a kolin és az inozitol.

Swanson Lecitin készítményA kolin részt vesz abban a folyamatban, mely a koleszterint a sejtek számára hasznossá teszi, ezért gátolja lerakódását a májban és az erek falában. Ennek következtében meggátolja a máj elzsírosodását. Ha nincs jelen lecitin, akkor a májban károsodik a lebontás, a méregtelenítés és a felépítés. Ez a tulajdonsága védi az ereket, csökkenti a magas koleszterin szintet, és így mérsékli az érelmeszesedés, ezen keresztül pedig a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Ha csak rövid ideig tudunk koncentrálni, feledékenységgel, esetleg ingerültséggel vagy fejfájással küzdünk, gondolhatunk a kolin hiányára. A kolin nagy koncentrációban, a májban, tojássárgájában, sörélesztőben és a búzacsírában van.

Az inozitol a növényi eredetű élelmiszerekben, például a szójában fordul elő. Az emberi agyban nagy mennyiségű inozitol tárolódik. A kolint és az inozitolt egyaránt “zsírégető”, zsírbontó anyagként tartják számon. Ezek az anyagok megakadályozhatják a zsírmáj kialakulását.

A napi táplálkozásaink során elfogyasztott ételeink közül jelentős mennyiségű lecitint találunk a kukorica- és a búzacsírában, a repce-, len- és napraforgómagban, a borsóban és a lencsében. A legtöbb és a legértékesebb lecitint a szójabab tartalmazza. A szójalecitin egy sokoldalúan használható, rugalmasan kezelhető, számos komponensből álló anyag. Sokféle felhasználása ismert, ezek között kiemelkedő az egészség megóvásában tett szolgálata.

A lecitin az élettani folyamatok mindegyikére jó hatással van, káros mellékhatása nem ismert.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: