Bizonyos országokban, így például Indiában az emberek a természet részeként élik életüket. Maga a Tulsi, vagyis a szent bazsalikom is olyan vidékekről származik, ahol az emberek számára egyértelmű, hogy nem mérgezik a földet és a vizeket, a növényeket inkább kisebb parcellákon, természetes módszerek és anyagok felhasználásával termesztik, növényvédőszerek és a környezet pusztítása nélkül.

Miben segíthet a Tulsi?

Tulsi teaA Tulsi az egyik legalapvetőbb gyógynövény az Ajurvédában, vagyis az indiai gyógyászatban, de a világ más részein is elismerik, kutatják, és számos tanulmány született már a Tulsi hatásait vizsgálva. Épp ezért szeretnénk minél több információt összegyűjteni, amit erről a csodálatos növényről tudni lehet, hiszen ez is fontos ajándéka a természetnek.

Mivel a szent növény kivonatát Indiában és Ázsia-szerte régóta használják az ősi ájurvédikus orvoslásban, megfiatalító kezelésekhez, a fiatalos fizikum és a mentális egészség megőrzéséhez, a bazsalikommal kapcsolatos hiedelmek indiai gyógyszerészkutatók érdeklődését is felkeltették.

A kutatóorvosok a gyógynövény hatásmechanizmusára voltak kíváncsiak, és már az első hivatalos vizsgálat alátámasztotta, hogy az indiai bazsalikom aktívan felkutatja, és hatástalanítja a káros molekulákat, megvédve így a kulcsfontosságú szerveket (a szívet, májat és az agyat) a szabadgyökök káros hatásaitól.

A kutatók, Dr. Vaibhav Shinde (Poona Gyógyszerészeti Főiskola, Maharashtra, India) vezetésével a gyógynövény antioxidáns és öregedést késleltető tulajdonságait tanulmányozták. Dr. Shinde elmondta: "A vizsgálatok alátámasztották az ajurvédikus medicina tradicionális gyakorlatát, mely megfiatalító célzattal alkalmazza a növényt. Vizsgálataink segítettek megmutatni, hogyan fejti ki a növény hatását a sejtek szintjén." A professzor szerint a bazsalikomfajtának antioxidáns és öregedésgátló tulajdonságai vannak, és nagyon hatékony abban, hogy megvédje a szervezetet a szabadgyökök ellen - ezek olyan rákot is okozható vegyületek, amelyek a szívet, a májat és az agyat is támadják, és károsítják a géneket, valamint az idegsejteket.

A kutatások nyomán tehát beigazolódott, hogy az ősi gyógyászatban hagyományosan alkalmazott fűszernövény hatékony antioxidánsként működik, ily módon fiatalító hatást fejt ki. Arról, hogy a szent bazsalikom (Tulsi, Tulasi) védelmet nyújt az öregedés káros hatásai ellen, a Manchesterben megtartott Brit Gyógyszerészeti Konferencia egyik előadásában is beszámoltak.

Indiában, ahol agyagedényekben termesztik a szent bazsalikomot, lázra, megfázásra, maláriára és cukorbetegségre is használják.

 

A tulsi változataiTulsi

Botanikai, tudományos neve Ocimum sanctum, vagy újabban Ocimum tenuiflorum és Ocimum gratissimum. Az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik.

A trópusi Ázsiában őshonos, valószínűleg Indiából származik. Közeli rokona a konyhai fűszer Kerti Bazsalikomnak. Az erős Vana Tulsi vadon terem Ázsia és Afrika sok területén. A Tulsi bokros, sokfelé elágazó, jó illatú, évelő, fásodó lágyszszárú növény. Általában évenként újra ültetik magról, habár szintén szaporítható hajtásról, vagy gyökérről. Indiában rendszerint az esős évszak beköszönte után közvetlenül szokták ültetni, vagy kiültetni. Jó földben és forró napos időben egy méter magasra is megnőhet, és pár hónap után már be is takarítható. A növényt cserépben és kertben egyaránt szokás nevelni. A Tulsi változatok természetes élőhelye a tengerszint feletti 2000 méter. Napjainkban tradicionális hindu családok termesztik. Vallási növényként ültetik otthonaikban, templomaikba, és felhasználják vallási szertartásaikhoz.

A levelei kerekdedek, cakkos, fogazott szélűek, méretük akár 5 cm is lehet. Levelei a világos zöldtől (Vana Tulsi) a sötét bíborig (Krishna Tulsi), virágai pedig a fehértől a vörösses bíborig változnak. A termése kicsi, magjai sárgától vörösses színűek.

A legelterjedtebb otthon nevelt változat a Rama Tulsi, A Krishna Tulsi ritkább, és nagyon ritka a Vana Tulsi. Betakarítani az első virágzást követően érdemes. A fűszeres illatú jótékony olaj, ekkor járja át a legjobban a növényt. A szárított levelek, közvetlen napfénytől védve 2 évig felhasználhatóak.

A Tulsi különféle elnevezései

Szanszkrit: Arjaka, Bahupatri, Divya

Hindi: Tulsi, Baranda, 

Angol: Holy Basil, Sacred basil

Bengáli: Kalatulsi, Kural

Francia: Basilic sait 

Maláj/Tamil: Thulasi, tulsi