A cink azok közé az alapvető táplálkozási elemek közé tartozik, melyeket - bár létfontosságúak az ember számára - szervezetünk mégsem képes egymaga előállítani. Következésképpen a táplálkozás révén kell rendszeresen és megfelelő mennyiségben magunkhoz venni.
Különleges hatása van az emberi immunrendszerre, és nem helyettesíthető más nyomelemmel. Minél kevesebb a cink az ember szervezetében annál gyengébb lesz az immunrendszere. Védelmet nyújt a megfázás, az influenza, a kötőhártya-gyulladás és más fertőzések ellen. A cink ezen kívül elősegíti a sebek gyógyulását és a bőrproblémák kezelésére is alkalmas, valamint segít az egészséges haj és fejbőr fenntartásában.
Normális esetben aligha fordul elő, hogy túl sok cinket veszünk magunkhoz, ám meglehetősen gyorsan kialakulhat a hiányállapot, ha a természetes cinkellátást elhanyagoljuk. A napi ajánlott cinkmennyiség 15-20 mg, nagyobb adagok a különleges panaszokra szedhetők.
A cinkhiány sokféle a szervezetben lejátszódó folyamatot fékez, például a sebgyógyulást, az immunfolyamatokat és az inzulintermelést. Gyakoribb a megfázás, tompul az ízlelés, bőrproblémák alakulhatnak ki, mint például az ekcéma.
A vassal ellentétben a cinket a szervezet nem képes tárolni, emiatt újra és újra be kell juttatni a szervezetbe.
A cink a következő élelmiszerekben található meg: marhahús, sertéshús, a baromfifélék húsa, a tojás, a sajt, a bab, a mogyoró, a mandula és a búzacsíra. Jó tudni, hogy a cink a húsfélékből szívódik fel a legjobban. A hiánytünetek pedig cinkkészítményekkel tudjuk leggyorsabban megszüntetni.
Kapcsolódó cikkek:
- Az egyik legfontosabb nyomelem - A vas
- A jótékony gyógynövény - Máriatövis
- Tudjon meg többet a lecitinről