A vadgesztenye szinte minden része felhasználható, terméséből elsősorban visszérbántalmak elleni, vénákat erősítő gyógyszereket állítanak elő. Fő hatóanyaga, az eszcin kiváló a visszeres, duzzadt lábakra, ízületi gyulladásokra, keringési problémákra és az aranyér kezelésére is. A bőrápolásban, a káros sugarak elleni védekezésben pedig nincsen párja.

vadgesztenyek1

A vadgesztenyét már régóta a vénák természetes gyógyszerének tartják. A magjában található hatóanyag, az eszcin erősíti az érfalakat, segíti az egészséges vénás visszaáramlást, megakadályozza a vérrögképződést, és erős gyulladáscsökkentő hatású. Értágulatok okozta ödémák, keringési elégtelenség, trombózis, aranyér, visszeres lábszárfekély kezelésére ajánlott, de alkalmazható csonttörés okozta duzzanatok, köszvény esetén is.

A vadgesztenye hatóanyagai

Gyógyászati célokra a növény kérgét, magját, virágát és levelét is felhasználják. Hatóanyaga flavonoidok, triterpén-szaponinok és glikozidok komplexe, magjában található az értékes eszcin, emellett kvercetint, cserzőanyagokat, szterolokat tartalmaz.

A vadgesztenye gyógyászati felhasználása

Belsőleg. A vadgesztenye magjában található eszcin jótékony, erősítő hatással van az erekre, különösen a vénákra, ezért gyakran alkalmazzák visszérproblémák, lábszárfekély és vérkeringési zavarok esetén. A levelekben lévő vegyületeket elsősorban az ízületi gyulladások és fájdalmak enyhítésénél, kezelésénél hasznosítják. Nagyon hatékony, és gyors eredményeket lehet elérni fogyasztásával, azonban figyelni kell arra, hogy a vadgesztenyében lévő szaponinok mérgező hatásúak. Ezért a házilagos feldolgozása helyett érdemes a biztonságos, ellenőrzött készítményeket alkalmazni, drogériákban, bioboltokban, patikákban beszerezni a kívánt termékeket.  Várandósság és szoptatás alatt, illetve vese- és májbetegségek esetén kerülendő a vadgesztenye-kivonatok fogyasztása!

Külsőleg. A vadgesztenye kérgéből nyert eszkulinvegyület a legtöbb jó minőségű fényvédő krém alap összetevői között megtalálható. Ez a vegyület képes elnyelni az ártalmas ultraviola sugarakat, óvja a bőrt a leégéstől, károsodástól, hosszan megőrzi a szövetek rugalmasságát, egészségét, épségét. Napozás utáni szerekben is felhasználják, mert kitűnő gyulladásgátló, hamar helyre teszi a kipirosodott, leégett bőrt. A gesztenye hatóanyagai a pattanásos, rosaceás bőr ápolására is kiválóak! Összehúzzák a pórusokat, nyugtatják, táplálják a sejteket. Sokféle módon felhasználható, például bedörzsölő szerként, olajos kivonatként, pakolásként, más gyógynövényekkel vagy a megszokott készítményekkel összekeverve. Lábfürdő, ülőfürdő is készíthető belőle, különösen aranyér ellen hatásos. Ízületi, reumás fájdalmaknál az érintett testrészek borogatása, bedörzsölése hozhat gyors enyhülést, erre nemcsak a vadgesztenye termésében lévő erős vegyületek, de a virágjában lévő hatóanyagok is alkalmasak. Itt is érvényes, hogy nagy óvatossággal szabad csak kezelni a kivonatokat, mivel a házilag elkészített anyagokból nehéz otthon teljes mértékben kivonni a gesztenye mérgező vegyületeit.

vadgesztenyek2

A vadgesztenye, mint bio mosószer is felhasználható. Termése magas triterpén-szaponin-tartalmának köszönhetően tökéletesen alkalmas a ruhák tisztítására. Jól oldja a szennyeződéseket, nem fakítja a színeket, a vizet is lágyítja, így a kimosott ruhák puhábbak lesznek, sőt könnyebben vasalhatók. Nemcsak egyszeri mosásra alkalmas, akár négy-öt adagnyi ruha is kimosható vele.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: