Természetes szer az alvászavarok és a szorongás ellen: valeriána

A valeriána (macskagyökér) természetes nyugtató és altató hatású gyógynövény. Azért olyan keresett, mert fogyasztása biztonságosabb, mint a szintetikus gyógyszereké, nem okoz függőséget, nem jár elvonási tünetekkel.

Nyugtató és feszültségoldó hatását elsősorban idegesség, szorongás és alvási problémák esetén alkalmazzák. Hatóanyagait számos gyógyszer alapanyagaként felhasználják, emellett tiszta kivonatokban, teaként is fogyasztható, külsőleg fürdőkbe keverve és oldatként hatékony. Más gyógynövényekkel tovább fokozható a hatása, például komlóval, golgotavirággal együtt kiválóan érvényesülnek jótékony tulajdonságai.

A macskagyökérről

A macskagyökér 1,5 méter magasra is megnő, évelő, lágyszárú növény, rózsaszín vagy fehér virágokkal. Nevét onnan kapta, hogy gyökértörzsének jellegzetes, erős illata nagymértékben vonzza a macskákat, egyik legkedveltebb növényük.

A gyógynövény gyökerében található a legfőbb hatóanyag: az izovaleriánsav. Tartalmaz még ezen kívül valerátot, szeszkviterpéneket és alkaloidot.

Valeriana a nyugodt alvásért

Hogyan hat a valeriána?

Természetes nyugtató és altató hatású. Hatóanyagai az agy idegsejtjei­nek receptoraira hatnak, lenyugtatják az idegrendszert, a teljes szervezetet. Így például a zavartalan pihenés, a nyugodt alvás természetes úton következik be. A valeriána nyugtatja a túlterhelt szívet, feszültségoldó hatása miatt idegesség, szorongás esetén is alkalmazzák. Felhasználási területei felölelik a gyomor- és a bélrendszer, valamint a szív- és az érrendszer idegi eredetű bántalmait. Használják fejfájásra, izomgörcsökre, menstruációs fájdalmakra is.

A valeriána hatóanyagai számos gyógyszer alapját képezik, kivonatai gyógytea, gyógyfürdő, tinktúra formában is elérhetők.

Álmatlanság, alvásproblémák

Elősegíti a mély és pihentető alvást, csökkenti vagy meg is szünteti az éjszakai gyakori felriadásokat. Azok számára, akik kóros álmatlanságban, gyakori alvászavarokban szenvednek, különösen hatásos a valeriána, mert a szükséges mennyiségben szedve hosszú távon sem kell számolniuk az altatószerek okozta reggeli kábultsággal, ami a vezetésre, a munkavégzésre is kihathat.

Szorongás és depresszió

A központi és a vegetatív idegrendszert egyaránt megnyugtatja, alkalmas a szorongásos állapotok kezelésére, mert csökkenti az idegességet, a félelemérzetet, a stressz tüneteit, és megnyugtatja a túlterhelt szívet. Megelőzheti a depresszió kialakulását, illetve csökkenti a tüneteit.

Gyomor- és bélproblémák

A valeriána nyugtató- és altatószerként való felhasználása mellett a gyomor és a belek idegi eredetű panaszainál is eredményes. Görcsoldó hatásával ellazítja a gyomor- és a bélrendszer falát, ezzel például a fájdalmas bélösszehúzódásokkal járó irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésében is hasznos lehet. Az IBS tüneteit a mindennapos stressz tovább súlyosbíthatja, amelyre a valeriána stresszcsökkentő, szorongásoldó hatása megoldást jelenthet.

Magas vérnyomás

A valeriána hatóanyagai jelentősen csökkentik az idegi feszültség, a szorongás tüneteit, ezzel a magas vérnyomásra is pozitív hatással vannak. A vérnyomás normalizálásával hozzájárulhat a szívroham és az agyvérzés kockázatának csökkentéséhez.

Bénulás, agyvérzés

A valeriána nyugtató hatása mellett bizonyos idegi funkciók fokozására is alkalmas. Visszafogja a fokozott idegi tevékenységet, csökkenti az ingerelhetőséget. Kiválóan kezelhetők vele az idegi problémákból fakadó ritmuszavarok, mozgáskoordinációs rendellenességek. Az érző és mozgató idegek sérülésénél, bénulásánál, agyvérzésnél sokszor kiegészítő kezelésként ajánlják a rehabilitáció, felépülés időszakára, illetve epilepszia esetén. Szerepe lehet az Alzheimer-kór, az időskori demencia megelőzésében is.

A valeriána használata

A valeriána fogyasztásának a növényre allergiásak kivételével nincsenek káros vagy veszélyes mellékhatásai. Várandós nők, szoptatós anyák és kisgyermekek számára ellenjavallt a szedése. Túlzott mértékű, nagy adagban való fogyasztása okozhat szédülést, fejfájást, émelygést vagy fokozott izgatottságot.

Más gyógynövényekkel, például golgotavirággal, komlóval tovább fokozható a valeriána gyógyhatása. Azonban mivel a központi idegrendszerre hat, ezért más, szintén az idegrendszerre ható gyógyszerek szedésekor, beleértve a szintetikus nyugtatókat és altatókat, csak orvosi ellenőrzés mellett javasolt a fogyasztása.

Kapcsolódó termékek: