A kollagén sokaknak csak a ráncfeltöltést juttatja eszébe, pedig a kollagén bizony ennél sokkal szélesebb körűen támogatja nem csupán a szépségünket, hanem az egészségünket is. A kollagén tulajdonképpen nem más, mint zselatin, ami jelen van minden többsejtű szervezetben.

A kollagén megtalálható a bőrben, a csontban, a porcban, az ínban és valamennyi egyéb kötőszövetben is. A kollagén kollagénrostokból épül fel, amelyek mátrixos alakzatban helyezkednek el. Állaga a kocsonyára hasonlít, és például jelen van a szemekben is, ahol támogatja a szem tömörségének fenntartását.

A kollagén egy olyan természetes eredetű fehérje, ami úgy is meghatározható, mint a testünk ragasztója, ami mindent mindennel összetart, ugyanis rostos hálót képes az egész testben. A kollagén ragasztja össze a csontvázat a lágyszövetekkel.

A testünkben jelen lévő fehérjék körülbelül 30%-a, míg a bőrünk mintegy 75%-a épül fel kollagénből. A kollagén ezért kulcsfontosságú alkotóeleme a bőrnek, a hajnak, a körmöknek, a porcoknak, az ízületeknek és minden létfontosságú szervünknek is.

Ha nem pótoljuk, akkor az meglátszik és meg is érezzük

A rossz hír az, hogy a kollagén szintje a szervezetünkben már a 20-as éveinktől egyre csak csökken. Tehát korunk előrehaladtával évente mintegy 1%-ot veszítünk testünk kollagén készletéből. Aztán mire elérjük az 50-60 éves kort, addigra már egyáltalán nem termelődik a testünkben, ami bizony meg is látszik, és meg is érződik.

A kollagén hiánya az egész szervezet működését negatívan befolyásolja, például gyakran okoz fáradékonyságot és kimerültséget. Tehát ha nincs elegendő kollagén a testünkben, akkor nincsen elegendő energiánk, illetve a közérzetünk is egyre romolhat.

Az öregedéssel párhuzamosan, ahogy kevesebb kollagén termelődik a szervezetben, úgy jelentkezik egyre több kellemetlen tünet, melyek egyre súlyosabb gondokat is okozhatnak. A kollagén elengedhetetlen alkotórész a szövetek fejlődésében, a növekedésben. Emiatt a kollagén pusztulása számtalan öregedéssel kapcsolatos betegségben játszhat szerepet.

Tehát sokunk már a 30-as évei elején azt veheti észre, hogy apró szarkalábak, ráncocskák jelennek meg az arcon, a bőr pedig fakóbbá válik, elveszti korábbi ragyogását, fiatalos külsejét. S ha mindez nem lenne még elég feltűnő, akkor a haj állapota is árulkodó lehet, mivel elvesztheti korábbi fényét, és jelentősen meggyengülhet.

A kollagén hiánya később egyre több mozgásszervi panaszt is okozhat, egyre nehezebben mozgunk, jelentősen veszíthetünk ízületeink hajlékonyságából, és különböző mozgásszervi tünetektől, ízületi fájdalmaktól is szenvedhetünk. Ha a kollagén szintje tovább zuhan, akkor a kötőszövetek és az izomszövetek is károsodhatnak, sőt, még a csontszerkezet is meggyengülhet.

Egyébként az öregedés mellett tovább fokozza a kollagén hiányát a helytelen életmód és táplálkozás, a fizikai túlterhelés, a stressz, a rendszeres kávézás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is. Ráadásul tovább csökkenti a kollagénszintet a környezetszennyezés, különböző gyógyszerek szedése, de még a nem megfelelő éghajlati viszonyok is.

Pótoljuk a kollagént, maradjunk tovább fiatalok!

A kollagén aminosavakból épül fel, amelyek leginkább az állati eredetű élelmiszerekben, húsok, halak inaiban, bőrében, csontjaiban és porcaiban van jelen. Emellett néhány zöldség és hüvelyes növényi fehérjéje is részt vehet a kollagén termelésében.

Ha igazán hatékonyan szeretnénk pótolni a kollagént, akkor számtalan féle kollagént tartalmazó étrend-kiegészítő közül választhatunk. A kollagénes táplálékkiegészítők rendszeres fogyasztása sikeresen lassíthatja az öregedési folyamatokat a testünkben, ezáltal nem csupán az esztétikai problémákat, a ráncokat, a hegeket és az elszíneződéseket kezelheti, hanem emellett javíthatja a porcok állapotát, a csontok rugalmasságát, illetve enyhítheti az ízületek gyulladását is.

A kollagén kutatásokkal alátámasztott pozitív élettani hatásai a következőek:

  • hidratálja, táplálja a bőrt, feltölti a ráncokat;
  • javítja a kötőszövet minőségét;
  • képes halványítani a hegeket és a terhességi csíkokat;
  • javítja a körmök és a haj szerkezetét, erősíti őket;
  • erősíti a csontokat;
  • építi a porcokat, enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit;
  • regenerálja az ínszalagokat, ugyanis az inak 100%-ban kollagénből tevődnek össze;
  • növelni képes az izmok teljesítményét;
  • rugalmasan tartja az erek falát;
  • komplexen képes lassítani az öregedési folyamatokat a teljes szervezetben.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: