A kiegyensúlyozott, jól felépített étrend, ami gazdag zöldségekben és gyümölcsökben (vagy ezek hiányának pótlására táplálék-kiegészítőkben) az egyik legjobb módja, hogy egész évben jó formában lehessünk. A helyes táplálkozás megvéd a napsugárzás káros hatásaitól, a ráncoktól kezdve a bőrrákig, és a többi nyári betegségtől.

Az antioxidánsok természetes úton segítik a testünk védekezőképességét és javítják a szervezetünk által napi szinten elszenvedett sejti sérüléseket.

Egyes tanulmányok szerint bizonyos vitaminok bevitelével segíthetünk a kánikula átvészelésében, kevésbé leszünk levertek, vagy megúszhatjuk kevesebb tüsszögéssel.

 

Vitaminok a nagy hőség ellen

 

Mely vitaminokra van feltétlenül szüksége nyáron is?

 

C-, és E-Vitamin

Az 1930-as évektől kezdve kutatások és (néhány bölcsesség is) azt mutatja, hogy a C-vitamin (aszkorbinsav) kiegészítők segíthetnek a szervezetnek a hőstresszre reagálni. Csökkenti a hőguta és a hőkiütés kialakulásának esélyét. A napi C-vitaminpótlás lerövidítheti a szervezet alkalmazkodáshoz szükséges idejét. Hogyan? Lerövídítheti a verejtékmirigyek kifáradásának idejét, és ez alacsonyabb testhőmérsékletben mutatkozhat meg.

Előzetes kutatások alapján a C-vitamin eredményes lehet, mint természetes antihisztamin (allergiakezelés) valamint erős antioxidánsként is.

Enyhítheti a szezonális allergia tüneteként ismert orrnyálkahártya-gyulladást. Ez esetben úgy lehet a leghatásosabb, ha nemcsak az adott szénanátha gyógyszerrel kombináljuk, hanem növényi eredetű flavonoidokkal, amik csökkenthetik a test hisztamintermelését. Flavonoidokat vörösszőlőben, teában, olivaolajban, és sötét bogyós gyümölcsökben és zöldségekben találhatunk meg.

 

A C-vitamin antioxidáns hatásai hasznosak lehetnek még a szervezet önvédelménél a sejtek sérülése esetén: támogatja a kollagéntermelést, és az új sejtek termelését. Ezek az antioxidánsok előnyünkre lehetnek a bőr védelmében a napsugárzással szemben. Az UV-sugárzás által bekövetkező káros hatások ellen hatékonyan használható, de E-vitaminnal kombinálva még a leégést is segíthet megelőzni.

Hogy lehet még segítségünkre nyáron az E-vitamin? Antioxidáns hatása véd az UV okozta károsodástól, ha közvetlenül napozás előtt, alatt és után is használjuk.

 

A C-vitamin allergia tüneteit csillapító hatásaihoz hasonlóan, az E-vitamin is segíthet, különösen az orrot érintő tüneteket illetően, továbbá asztma esetén is jótékony hatású. Az E-vitamin megnyugtatja az immunrendszer azon részeit, melyek az allergiás válaszreakciókért, így a tünetekért is felelősek. A C-, és az E-vitaminon túl a D-vitamin is jól jöhet az asztma elleni küzdelem során.

 

D-, és A-vitamin

Azt a legtöbb ember tudja, hogy a D-vitamin jót tesz a bőrünkkel. Növeli a bőr tömörségét, a tömörebb bőr pedig kevesebb ráncot jelent, amiért aztán a D-vitamin igen népszerű összetevője a bőröregedését késleltető kozmetikai termékeknek. A kutatók összefüggést fedeztek fel a napon eltöltött idő aránya és az immunrendszer munkája, tehát az immunvédelem között. A túl kevés napfény csökkenti a D-vitamin-szintet. Ami viszont meglepte a kutatókat: a D3-vitamin szerepet játszik a sejtek kontrollálatlan növekedésének megakadályozásában, ami ezért véd minket a bél-, emlő-, és bőrráktól is. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nők, akik naponta visznek be D-vitamint, 57%-kal kevesebb eséllyel esnek áldozatul a melanómának, a bőrrák egyik halálos fajtájának. Mivel azt nem tudjuk meghatározni, hogy a napozásból mennyi is az elegendő, optimális mennyiség, az orvosok a táplálék-kiegészítők formájában bevitt D-vitamint javasolják.

Az A-vitamin (retinol) is segíthet melanóma ellen. A kutatók szerint a naponta a-vitamint szedő embereknél 60%-kal kisebb a bőrrák esélye, mint azoknál, akik ezt naponta nem viszik be a szervezetükbe.

Napégés esetén is hatékony, így a legjobb megoldás lehet a hiperpigmentálódás esetén. Ha használ retinol-tartalmú bőröregedésgátló-készítményeket, akkor pontosan tudja, hogy az A-vitamin milyen előnyös hatással van a bőr minőségére és egészségére.

Forrás: Discovery Fit&Health

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: