ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

« Előző termék Következő termék »

Akciós termék Natura pirított hántolt árpa

Natura pirított hántolt árpa

Kiszerelés: 500g

Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Származási helye Tibet. Számos kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra nem mindig jellemző.

A termék ára: 390 Ft

Egységár: 780 Ft / kg

Kosárba teszem

20.000 Ft felett ingyenes szállítás »

Termékleírás

Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Származási helye Tibet. Számos kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra nem mindig jellemző. A teljes árpa gazdag nyomelemekben káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz (méghozzá kétszer annyit, mint a barna rizs), mindezek pedig elengedhetetlenek a normális szív- és agyműködéshez. Emellett megnyugtatóan hat az idegrendszerre, sőt még vizelethajtó hatású is.

A lábasban vagy serpenyőben megpörkölt árpa hasznos a levesben az ily módon elkészített levesbetét könnyű, puha, meleg, könnyen megemészthető és igen finom. Atermészetes táplálkozás előnyeit hirdető szakemberek is azt javasolják, hogy az árpát és a gabonaféléket előbb pirítsuk meg serpenyőben szárazon, ez ugyanis könnyebben emészthetővé teszi őket, növeli a tápértéküket, és javítja az ízüket.

Megpiríthatjuk a sütőben egyszerre is, ahogy megvettük, 1-2 kg-ot ez nagyon praktikus, és az otthoni tárolás során megvédi a gabonát mindenféle élősködővel és kártevővel szemben.

A gabonaféléket mindig vízben főzzük, mivel a tej fehérjetartalmú, nem egyeztethető össze a keményítővel. Azokon a vidékeken, ahol a kása mai napig megmaradt nemzeti ételként (Tibet, Kína, Oroszország), a parasztcsaládok mindig vízzel készítették, és növényi olajokkal tették táplálóbbá. Arra még csak nem is gondoltak, hogy cukorral főzzék, mint manapság sok úgynevezett reform receptben előfordul, és szervezetünk számára ártalmassá és emészthetetlenné teszi ezt az értékes táplálékot.

Rágás közben a kása több nyálat igényel, mint akár a pirított kenyér, de ez a feltétele annak, hogy a nyálban lévő enzimek (ptialin) megkezdhessék a keményítő cukorrá alakítását. Így már érthető a jelenség, hogy az igencsak étvágygerjesztő sült hús íztelen masszává válik szájunkban a rágás során, a gabonákból készült kását azonban, pedig kezdetben nem igazán vonzó, egyre finomabbnak és édesebbnek érezzük.

A helyesen elkészített árpát jól feldolgozza a szervezet, de ahhoz, hogy a tápértéke és emészthetősége maximális legyen, hántolatlanul és valamilyen formában hőkezelve, megfőzve, illetve csíráztatva fogyasszuk. A magokat előzetesen háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, de akár 1 napra is beáztatjuk. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve közepesen meleg sütőben (100-120as fokozat) hagyjuk dagadni (maximum fél-1 órát). Célszerű lágy vizet használni (buborékmentes ásványvizet, szűrt víz), mert ezzel jelentősen lerövidül a főzésidő.

Hogy érdemben fejezhessük be a kása dicséretét, ejtsünk szót még egy előnyéről! Elég nehéz pontosan meghatározni, hogy egy zöldséges vagy húsétel mennyi idő alatt készül el. Mindenképpen nagy tapasztalatot és figyelmet igényel, azonkívül függ a nyersanyagok fajtájától, korától, érettségétől. Nem így a kása esetében! Ha előre beáztattuk, néhány perc alatt finom és hasznos étel készíthető belőle, utána már csak dagad, amíg a kosztosok megjönnek.

Ugyanakkor az egyoldalú táplálkozást hamar megunhatjuk, és nem is kívánatos (sőt, orvosi ellenőrzés nélkül veszélyes lehet!), hiszen megvonjuk magunktól az értékes és szükséges tápanyagokat. Ezért nagyon ajánlom a zöldségekkel kombinált recepteket. Úgy állítottam össze a példákat, hogy megmutassam az árpában rejlő gazdag lehetőségeket.

Amire még szüksége lehet

Akciós termék Biopont Bio hántolt köles

A kölesben található szénhidrátok java keményítő, amit a szervezet energiaforrásként tud hasznosítani. Segít a lúgosításban és magas rosttartalmának köszönhetően igen könnyen emészthető és hamar kelt telítettség- érzetet.

Kosárba teszem

Akciós termék Ataisz búzasikér

A kenyérgabonák egyik legfontosabb értékmérője a fehérjetartalom. A gabonafehérje neve sikér. Többek között ez határozza meg a kész kenyér vagy más péktermék sütés utáni magasságát.

Kosárba teszem

Akciós termék Ataisz lenmagtöret

A lenmag kiváló természetes forrása az Omega zsírsavaknak. Töret formájában sokkal könnyebben emészthető, mint egészben. Kiváló rostforrás.

Kosárba teszem

Akciós termék GreenMark bio azuki bab

A bio adzuki bab gazdag proteinekben, B1-és B2- vitaminokban, kálciumot, vasat, magnéziumot tartalmaz, ezek mellett jelentős vasforrás.

Kosárba teszem

Akciós termék Dr. Natur étkek Lenmag 500g

A lenmag rostokban és Omega zsírsavakban gazdag. Tápanyagai, alacsony glikémiás index értéke, diétás étrendbe is tökéletesen illik, és Paleo diétában sem nélkülözhető.

Kosárba teszem

Akciós termék Ataisz zabkorpa

A zab a legnagyobb energiaadó, biológiai értelemben a legértékesebb fehérjetartalmú gabonafajta. Igen magas arányban tartalmaz linolsavat (Omega-3).

Kosárba teszem

Akciós termék Natura lenmag

A lenmag tartalmaz magas százalékban Omega 3 zsírsavakat.

Kosárba teszem

Akciós termék Biorganik Bio búza

A hagyományos búzától eltérő pelyvás gabona. A búzához képest magasabb a fehérje-, aminosav-, vitamin és ásványi-anyag tartalma.

Kosárba teszem

Az omega-3 zsírsavak tudományos alapú előnyei

Az omega-3 zsírsavak tudományos alapú előnyei

Az omega-3 zsírsavak hihetetlenül fontosak, hiszen számos egészségügyi előnyük van a test és az agy számára. Valójában kevés tápanyagot vizsgáltak olyan alaposan, mint az omega-3 zsírsavakat. 

Íme az omega-3 zsírsavak 13 egészségügyi előnye, amelyeket a tudomány is bebizonyított már!

Tovább olvasom »

Tippek a vércukorszint természetes szabályozásához

Tippek a vércukorszint természetes szabályozásához

Ebben a cikkben szeretnénk Önnel megismertetni, hogy milyen természetes lehetőségei vannak a vércukorszint optimális szinten való tartásának. Kiemelten fontos, hogy megfelelő étrendet kövessünk, s minél egészségesebb életmódot éljünk, mivel mindez rendkívül nagymértékben képes hozzájárulni a vércukorszint stabilizálásához. Azonban ennek fordítottja is igaz, vagyis az egészségtelen táplálkozás jelentősen elősegítheti a vércukorszint túlzott és tartós megemelkedését.

Tovább olvasom »

Fokozza ellenálló képességét négyszeres erővel, a Goodwill Szent-Györgyi Albert CeDeZin Forte+Szelén Immunkomplex tablettával!

Fokozza ellenálló képességét négyszeres erővel, a Goodwill Szent-Györgyi Albert CeDeZin Forte+Szelén Immunkomplex tablettával!

A Goodwill Szent-Györgyi Albert CeDeZin Forte+Szelén Immunkomplex tabletta egy olyan különleges immunerősítő készítmény, amelyben 4 kitűnő hatóanyag ereje összpontosul, ezáltal kiemelkedik a védekezőképességet növelő készítmények közül. Ezért szeretnénk most Önnek bemutatni ezt a nagyszerű terméket, hiszen napjainkban talán még fontosabb olyan tápanyagokkal támogatni immunrendszerünket, amelyek segítségével hatékonyabban lehet képes kivédeni a fertőzéseket kiváltó kórokozók támadásait. A CeDeZin Forte együttesen tartalmaz C-vitamint, cinket, D-vitamint és szelént, melyek kiemelkedő módon képesek erősíteni szervezetünk immunitását, illetve támogatni a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmét.

Tovább olvasom »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!