ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

« Előző termék Következő termék »

Akciós termék Natura pirított hántolt árpa

Natura pirított hántolt árpa

Kiszerelés: 500g

Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Származási helye Tibet. Számos kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra nem mindig jellemző.

  • -20% kupon kedvezmény minden Pure Gold termékre!
  • Kuponkód: PUREGOLD20 Érvényes: 2021.06.20-ig.

  • -15% kupon kedvezmény minden Natur Tanya termékre!
  • Kuponkód: NATURTANYA Érvényes: 2021.06.20-ig.

A termék ára: 390 Ft

Egységár: 780 Ft / kg

Kosárba teszem

20.000 Ft felett ingyenes szállítás »

Termékleírás

Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Származási helye Tibet. Számos kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra nem mindig jellemző. A teljes árpa gazdag nyomelemekben káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz (méghozzá kétszer annyit, mint a barna rizs), mindezek pedig elengedhetetlenek a normális szív- és agyműködéshez. Emellett megnyugtatóan hat az idegrendszerre, sőt még vizelethajtó hatású is.

A lábasban vagy serpenyőben megpörkölt árpa hasznos a levesben az ily módon elkészített levesbetét könnyű, puha, meleg, könnyen megemészthető és igen finom. Atermészetes táplálkozás előnyeit hirdető szakemberek is azt javasolják, hogy az árpát és a gabonaféléket előbb pirítsuk meg serpenyőben szárazon, ez ugyanis könnyebben emészthetővé teszi őket, növeli a tápértéküket, és javítja az ízüket.

Megpiríthatjuk a sütőben egyszerre is, ahogy megvettük, 1-2 kg-ot ez nagyon praktikus, és az otthoni tárolás során megvédi a gabonát mindenféle élősködővel és kártevővel szemben.

A gabonaféléket mindig vízben főzzük, mivel a tej fehérjetartalmú, nem egyeztethető össze a keményítővel. Azokon a vidékeken, ahol a kása mai napig megmaradt nemzeti ételként (Tibet, Kína, Oroszország), a parasztcsaládok mindig vízzel készítették, és növényi olajokkal tették táplálóbbá. Arra még csak nem is gondoltak, hogy cukorral főzzék, mint manapság sok úgynevezett reform receptben előfordul, és szervezetünk számára ártalmassá és emészthetetlenné teszi ezt az értékes táplálékot.

Rágás közben a kása több nyálat igényel, mint akár a pirított kenyér, de ez a feltétele annak, hogy a nyálban lévő enzimek (ptialin) megkezdhessék a keményítő cukorrá alakítását. Így már érthető a jelenség, hogy az igencsak étvágygerjesztő sült hús íztelen masszává válik szájunkban a rágás során, a gabonákból készült kását azonban, pedig kezdetben nem igazán vonzó, egyre finomabbnak és édesebbnek érezzük.

A helyesen elkészített árpát jól feldolgozza a szervezet, de ahhoz, hogy a tápértéke és emészthetősége maximális legyen, hántolatlanul és valamilyen formában hőkezelve, megfőzve, illetve csíráztatva fogyasszuk. A magokat előzetesen háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, de akár 1 napra is beáztatjuk. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve közepesen meleg sütőben (100-120as fokozat) hagyjuk dagadni (maximum fél-1 órát). Célszerű lágy vizet használni (buborékmentes ásványvizet, szűrt víz), mert ezzel jelentősen lerövidül a főzésidő.

Hogy érdemben fejezhessük be a kása dicséretét, ejtsünk szót még egy előnyéről! Elég nehéz pontosan meghatározni, hogy egy zöldséges vagy húsétel mennyi idő alatt készül el. Mindenképpen nagy tapasztalatot és figyelmet igényel, azonkívül függ a nyersanyagok fajtájától, korától, érettségétől. Nem így a kása esetében! Ha előre beáztattuk, néhány perc alatt finom és hasznos étel készíthető belőle, utána már csak dagad, amíg a kosztosok megjönnek.

Ugyanakkor az egyoldalú táplálkozást hamar megunhatjuk, és nem is kívánatos (sőt, orvosi ellenőrzés nélkül veszélyes lehet!), hiszen megvonjuk magunktól az értékes és szükséges tápanyagokat. Ezért nagyon ajánlom a zöldségekkel kombinált recepteket. Úgy állítottam össze a példákat, hogy megmutassam az árpában rejlő gazdag lehetőségeket.

Amire még szüksége lehet

Akciós termék Natura hántolt zab

A zab a gabonák közül fehérjében a leggazdagabb, és igen könnyen elkészíthető.

Kosárba teszem

Akciós termék Biomenü Bio Quinoa trikolor magkeverék

A quinoa a szuperélelmiszerek királya, a világ egyik legnépszerűbb egészséges étele, a 3 fő típus (fehér, piros és fekete) keveréke.

Kosárba teszem

Akciós termék Natura hántolt köles

Fogyasztható fűszerként, vagy vajkrémmel, tejföllel kikeverve. Szendvicsre, köretre, egyéb tésztafélékre, ételekre szórva.

Kosárba teszem

Akciós termék Csuta hántolt árpa

A hántolt árpa, más néven gersli számos kedvező hatással rendelkezik. Gazdag nyomelemekben, emellett megnyugtatóan hat az idegrendszerre.

Kosárba teszem

Akciós termék GreenMark bio szezámmag hántolt

A szezámmag kiváló kálciumforrás. Erősíti a májat és a vesét. Erős antioxidáns-, gomba- és vírusölő hatású.

Kosárba teszem

Akciós termék Trendavit Chia mag

A Chia mag Omega-3 zsírsavak, antioxidánsok, fehérjék, élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok természetes forrása.

Kosárba teszem

Akciós termék GreenMark Bio amaránt

A bio amaránt kitűnő vas, kálcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás. Gluténmentes, ezért tökéletesen illeszkedik a lisztérzékenyek mindennapi étrendjébe.

Kosárba teszem

Akciós termék Ataisz lenmag

A lenmag magas Omega-3 zsírsavtartalma fontos szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségében, csökkenti a vér koleszterinszintjét. A lenmag elősegíti többek között a szervezet és a bélrendszer méregtelenítését.

Kosárba teszem

Töltekezzen fel testileg és lelkileg a Vitaking energizáló gyógynövény készítményeivel!

Töltekezzen fel testileg és lelkileg a Vitaking energizáló gyógynövény készítményeivel!

A Vitaking ginzenget, maca gyökeret, ashwagandhát, és aranygyökeret tartalmazó készítményei segíthetnek Önnek, ha gyakran fáradt, kimerült, levert, kedvtelen, csökkent a koncentráló képessége, vagy akár depressziótól, szorongástól szenved, illetve éjjel nem tud nyugodtan aludni, vagy esetleg úgy érzi, hogy már nem képes kezelni az életében jelen lévő stresszt. 

Tovább olvasom »

Próbálja ki a kitűnő minőségű, teljesen magyar Helvex készítményeket!

Próbálja ki a kitűnő minőségű, teljesen magyar Helvex készítményeket!

A Helvex készítményei Magyarországon készülnek és a gyógyszerészi precizitást, gondoskodást tükrözik. Termékeik olyan komplex hatóanyag-tartalmú étrend-kiegészítők, melyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, illetve más speciális tápanyagokkal és növényi kivonatokkal támogatják az egészséget és a szépséget is. 

Tovább olvasom »

Miért fontos a fejlődésben lévő gyermekek számára az omega-3?

Miért fontos a fejlődésben lévő gyermekek számára az omega-3?

Az agy és idegrendszer legintenzívebb fejlődési szakasza a születés előtti harmadik trimesztertől körülbelül 14 éves korig tart. A gyermekek egészséges fejlődéséért ebben a periódusban tehetjük a legtöbbet, lerakhatjuk sikeres jövőjének alapjait. Ebben az időszakban a megfelelő képességfejlesztés mellett rendkívül fontos, hogy támogassuk az agyat és az idegrendszert a megfelelő fejlődésben. Ehhez pedig nélkülözhetetlen omega-3 EPA és DHA bevitele is.

Tovább olvasom »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!