ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Tenmag Maca
ProVitamin Tudástár » A betű » Acai Berry

Acai Berry

Az Acai Berry vagy acai bogyó világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségmegőrzés területén. A gyümölcs titka három pontban összefoglalható, hogy miért is fontos beilleszteni a napi étrendbe, legyen a cél az egészségünk megőrzése vagy az ideális testsúly elérése. 

Az acai bogyó az Acai pálma termése, melynek nyolc faja Közép-és Dél-Amerikában honos. A gyümölcs az áfonyára hasonlít, kicsi, lilás színű. Amazóniában mint a legértékesebb növényt tartják számon, mert az ott élő bennszülött népek táplálékának 42 százalékát teszi ki.

Acai Berry

Az Acai bogyó főbb egészségvédő hatásai három pontban leírhatók.

  • A bogyó gazdag antioxidánsokban, főként flavonoidokban és antocianinokban, melyeknek öregedésgátló hatásuk van. Fogyasztásukkal megvédhetjük sejtjeinket az oxidatív stressz káros hatásaitól. Antioxidáns hatása erős, könnyen elbánik olyan szabad gyökökkel, mint a szuperoxid és a peroxidok.
  • Az Acai berry a betegségek ellen is felveszi a harcot. A benne lévő antioxidánsoknak szerepe van a rák, a stroke és a szívbetegségek megelőzésében, ezen túl gátolják a szervezetünkben a gyulladások kialakulását, és csökkenti a koleszterinszintet. Olyan betegségeket előzhetünk meg segítségégével, melyek kialakulásban a DNS károsodásnak is szerepe van: koszorúér-betegségek, magas vérnyomás,  Parkinson-kór és Alzheimer-kór.
  • Segít megőrizni a mentális egészséget, és aktivitást. Akik rendszeresen fogyasztják, jelentős mértékben csökkenthetik olyan  neurológiai betegségek kialakulásának kockázatát, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór.

Az Acai Berry olyan „szuper élelmiszerekkel” tehető egy csokorba, mint a búzafű, zöld tea, áfonya, gránátalma, goji bogyó.

Anyagcsere fokozó hatása révén fogyókúrázók is fogyaszthatják. Pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy a szervezetünket energiával látja el.

Acai Berry

Az acai antocianinokat és flavonoidokat tartalmaz. Az antocianin elnevezés görög eredetű, a "növény", és a "kék" szavak összetételéből ered. Az antocianinok felelősek a vörös, a lila, és a kék színekért számos gyümölcsben, zöldségben és virágban. Az antocianinokban gazdag ételek - mint pl. az áfonya, a kék szőlők, a vörösbor és az acai - erős színűek, a sötétlilától a feketéig váltakozhat a színük.

Az antocianinok és flavonoidok erős antioxidánsok, és segítik megvédeni szervezetünket a különféle stresszhatásoktól. Emellett szervezetünk védekező rendszerét is erősítik. A szabadgyökök szervezetünkben keletkező káros melléktermékek. Egy antioxidánsokban gazdag étrenddel ezeket a szabadgyököket semlegesíthetjük, ami jó hatással lesz az öregedésre, és egyes betegségek kialakulására is. A szabadgyökök károsító hatásainak mérséklésével az antioxidánsok csökkenthetik egyes betegségek kialakulásának kockázatát is, ilyen pl. a szívinfarktus vagy a rák.

Egyes kutatások mindazonáltal arra utalnak, hogy kell lennie az említetteken kívül más, egyelőre azonosítatlan anyagoknak is az acai-ban, mivel antioxidáns hatása erősebb, mint amit az antocianinok és flavonoidok indokolnának. Az ezzel kapcsolatos kutatások jelenleg folyamatban vannak.

Acai Berry