Az Acai Berry vagy acai bogyó világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségmegőrzés területén. A gyümölcs titka három pontban összefoglalható, hogy miért is fontos beilleszteni a napi étrendbe, legyen a cél az egészségünk megőrzése vagy az ideális testsúly elérése.
Az acai bogyó az Acai pálma termése, melynek nyolc faja Közép-és Dél-Amerikában honos. A gyümölcs az áfonyára hasonlít, kicsi, lilás színű. Amazóniában mint a legértékesebb növényt tartják számon, mert az ott élő bennszülött népek táplálékának 42 százalékát teszi ki.
Az Acai bogyó főbb egészségvédő hatásai három pontban leírhatók.
Az Acai Berry olyan „szuper élelmiszerekkel” tehető egy csokorba, mint a búzafű, zöld tea, áfonya, gránátalma, goji bogyó.
Anyagcsere fokozó hatása révén fogyókúrázók is fogyaszthatják. Pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy a szervezetünket energiával látja el.
Az acai antocianinokat és flavonoidokat tartalmaz. Az antocianin elnevezés görög eredetű, a "növény", és a "kék" szavak összetételéből ered. Az antocianinok felelősek a vörös, a lila, és a kék színekért számos gyümölcsben, zöldségben és virágban. Az antocianinokban gazdag ételek - mint pl. az áfonya, a kék szőlők, a vörösbor és az acai - erős színűek, a sötétlilától a feketéig váltakozhat a színük.
Az antocianinok és flavonoidok erős antioxidánsok, és segítik megvédeni szervezetünket a különféle stresszhatásoktól. Emellett szervezetünk védekező rendszerét is erősítik. A szabadgyökök szervezetünkben keletkező káros melléktermékek. Egy antioxidánsokban gazdag étrenddel ezeket a szabadgyököket semlegesíthetjük, ami jó hatással lesz az öregedésre, és egyes betegségek kialakulására is. A szabadgyökök károsító hatásainak mérséklésével az antioxidánsok csökkenthetik egyes betegségek kialakulásának kockázatát is, ilyen pl. a szívinfarktus vagy a rák.
Egyes kutatások mindazonáltal arra utalnak, hogy kell lennie az említetteken kívül más, egyelőre azonosítatlan anyagoknak is az acai-ban, mivel antioxidáns hatása erősebb, mint amit az antocianinok és flavonoidok indokolnának. Az ezzel kapcsolatos kutatások jelenleg folyamatban vannak.
Nagyon finom trópusi íze van. Észak-Brazíliában, az Amazonas vidékén élő emberek már több száz éve fogyasztják, gyógyítható hatása legendás. A termékben található polifenolok antioxidáns hatásuknak köszönhetően hozzájárulhatnak a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához.
Az acai berry gazdag szerves növényi fehérjében, ahogy szénhidrátokban is egyaránt, amely megfelelő energiát nyújt a mindennapokhoz. Az acaiban található fitoszterolok, azaz a növényi sejthártyák komplex vegyületei, melyek segítenek a szív-és keringési problémák, valamint az emésztőrendszer problémái esetén.