Az alfa-linolénsav esszenciális zsírsav, amelyre szervezetünk egészséges működéséhez szükséges. Az esszenciális zsírsavak fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, gyulladáscsökkentésben, a vérnyomás szabályozásában. Az esszenciális zsírsavakat a tápanyagok vagy különböző táplálékkiegészítők biztosítják.
Az alfa-linolénsav színtelen, olajszerű folyadék. Vízben gyakorlatilag oldhatatlan, de etanolban, dietil-éterben és sok más szerves oldószerben jól oldódik. A természetben az úgynevezett száradó olajokban, például a lenolajban található meg. A mákolaj, a kender és a gyapot olajának is alkotórésze. Az emberi és az állati szervezet nem tudja felépíteni.
Az alfa-linolénsavat tartalmazó olajok, növények, mint például a dió, csökkentik a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát. Azt már korábban is kimutatták, hogy ha valaki csak olyan ételeket eszik, melyek keveset tartalmaznak ebből a zsírsavból, nagyobb esélye van az életveszélyes szívritmuszavarok megjelenésére, mint annak, aki bőségesen fogyaszt növényi olajokat, szóját, lenolajat vagy diót.
Ajánlott alfa-linolénsav-forrás a lenmag – olajának 53%-a alfa-linolénsavból áll –, a tökmag, mely 15%-ot tartalmaz, továbbá a szójabab, valamint a belőle készített élelmiszerek, például a tofu, mely 8%-ot tartalmaz. A sötétzöld színű zöldségekben – kelben, mángoldban, petrezselyemben, gabonafüvekben – szintén sok van belőle.
A linol- és az alfa-linolénsav nevét adó lenolaj (linum: len, oleum: olaj) az egyetlen olyan növényi olaj, amely többet tartalmaz az omega-3 zsírsavakból, mint az omega-6-os változatból (az omega-3 itt alfa-linolénsav formájában elő, a pontos omega-6/omega-3 arány pedig egy a háromhoz). Ez az arány a kenderolajban 3:1, a repceolajban 2:1, a dióolajban 6:1, az olívaolajban 11:1, a kukoricacsíra-olajban 50:1, a napraforgóolajban pedig 120:1. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy ezek a növényi források nem juttatnak a szervezetbe elegendő DHA-t és EPA-t.
Az alfa-linolénsav fogyasztása hozzájárul a vér összes és LDL koleszterin szintjének normál értéken tartásához.
A lenmagolaj 50-52%-át teszi ki az omega-3 zsírsav. Ezt az esszenciális zsírsavat az emberi és állati szervezet nem képes előállítani, ezért mindenképpen táplálékkal kell felvennie.
A len az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírssavakat, háromszorosan telítetlen linolsavat magas koncentrációban tartalmazza.
A lenmagolaj egészségre gyakorolt sok jótékony hatásáért 3 legfőbb komponense a fehérje, zsírsavak és élelmi rostok felelnek. Mindegyik összetevő külön-külön élettani hatással rendelkezik.
A Nature Cookta Lenmagolaj enyhén kesernyés ízű, sötétsárga színű. Kiváló minőségű, mely az olajok közül a legmagasabb Omega-3 és a legkisebb Omega-6 tartalommal rendelkezik.
A len magjaiból hidegen sajtolt olaj gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, melyek rendkívül fontosak szervezetünk egészségének megőrzéséhez.
A lenmagnak, illetve a lenolajnak minél több teret kell hódítania táplálkozásunkban, mivel napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását.
Az Interherb lenmagolaj többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. A normál koleszterinszint fenntartásáért.
A lenmagolaj zsírsav összetétele nagyon előnyös, mivel kimagaslóan magas arányban tartalmaz az egészséges táplálkozás szempontjából fontos telítetlen zsírsavakat.