ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

ProVitamin Tudástár » A betű » Aminosavak

Aminosavak

A fehérjék felépítésében részt vevő vegyületek. Egy részüket a szervezet is elő tudja állítani, míg másokhoz csak az élelmiszerek vagy táplálékkiegészítők révén jut hozzá.

Az α-aminosavak kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára, mivel a fehérjemolekulák (proteinek) építőkövei, a test szöveteinek képződéséhez pedig húsz, különböző aminosavból felépülő fehérje szükséges. Az aminosavak közül tizenegyet képes előállítani maga az emberi test, míg a másik kilencet (melyeket alapvető, vagy esszenciális aminosavaknak nevezünk) a táplálékkal kell bevinnünk.

Az állati eredetű táplálék, mint például a hús, hal, tojás, a tejtermékek, az alapvető aminosavak leggazdagabb forrásai, míg a növényi táplálékok gyakran nem tartalmazzák mindegyiket. Ez a hiányosság azonban elkerülhető, ha változatos, többféle növényi eredetű ételt fogyasztunk.

A legtöbb ember bőven elég fehérjét, és így bőven elég aminosavat fogyaszt. Azonban a diétázók, néhány szigorúan vegetáriánus testépítő, vagy bárki, aki nem visz be elég kalóriát, hiányt szenvedhet aminosavakban. Ezekben az esetekben a szervezet leépíti az izomszövetekben a fehérjéket, és a fontosabb szervek ellátásához használja fel azokat, vagy egyszerűen csak nem képződik nagyobb izomtömeg.

A táplálkozási szakértők azt ajánlják, hogy egy kiegyensúlyozott étrendben a kalóriák 10-12 százaléka legyen fehérje (az aminosavak forrása), a fehérjeszükségletet azonban befolyásolja az életkor, a súly, az egészségi állapot és más tényezők is. Egy átlagos felnőtt testsúlyának minden kilójához 80 g fehérjére van szüksége. Az egészséges felnőttek ajánlott napi bevitele 45-65 gramm naponta.

A legtöbb fajta étrend több fehérjét tartalmaz, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, ennek következményeként túl sok nitrogént választ ki a szervezet karbaminként a vizeletben. A túlzott nitrogénmennyiséget néhány kutatás az időskori lecsökkent veseműködéssel hozza összefüggésbe. A legtöbb, bár nem mindegyik tanulmány megállapította azt is, hogy abban az esetben, mikor valakinek legyengült vesefunkciói vannak, a fehérje étrendi bevitelének korlátozása lelassítja a vesefunkciók csökkenésének mértékét.

Kapcsolódó termékek

Akciós termék Casa Aol trió aminosav tabletta

Az Aol trio aminosav készítmény sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára készült különleges táplálkozási célú élelmiszer.

Kosárba teszem