Az illóolaj nyálkaoldó és köptető hatású, számos köhögés elleni készítmény alkotóeleme. Enyhe görcsoldó és szélhatjó tulajdonsággal is rendelkezik, ezért a gyermekgyógyászatban gyakran használják kólikás panaszok ellen. A népi gyógyászatban szoptatós anyák számára az ánizst a tejelválasztás fokozása céljából ajánlják.
Homeopátiás felhasználási területei közé a tarkótájék és a nyak, valamint a derékzsába fájdalmainak csillapítása tartozik. Bizonyítottan antibakteriális sajátsággal is rendelkezik, szájvizekben és torokfertőtlenítő tablettákban is gyakran megtalálható, ugyanígy a termések gyógytea-keverékekben, íz- és illatjavító adalékként, továbbá számos szeszesitalnak jellegzetes ízt ad (ouzo, raki, pernod). Emelett kenyerek és sütemények kedvelt fűszere.
A Földközi-tenger mellékéről származik, de már nagyon sokfelé termesztik, így nálunk is. Már az ókori Egyiptomban is használták fűszerként; az ókori Keleten fizetőeszköz is volt. Pannóniába a római katonák hozták be. A középkor kedvelt fűszere volt.
A közönséges ánizs egyéves, lágy szárú növény. Hazánk bármely területén termeszthető, a legtöbb talajon jól fejlődik. Meleg- és tápanyagigényes. Magról szaporítható; március közepén–április elején 30–40 cm-es sortávolságra vetik. A fő- és mellékernyők érésekor, általában júliustól aratják, és cséplés után szellős helyen tárolják.
Fűszerként szürkésbarna, 3,5–5 mm hosszú termését (Anisi fructus) használjuk; ezen gyakran a kocsány is megmarad. Illata jellemző, kellemes. A köménymagra emlékeztető, de annál erősebb szagú, édesen aromás ízű fűszer.
Az ánizsmagot általában egészben használjuk. Ha kell, össze is törhetjük, de mindig csak a szükséges mennyiséget, mert gyorsan elveszíti jellegzetes aromáját. Fűszerként az egész világon sokoldalúan használják, illóolajat, fehérjét, cukrot tartalmaz.
Az ánizst étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják. A gyermekgyógyászatban mint szélhajtó szinte nélkülözhetetlen. Gyógyszerekhez ízjavítónak adják. Magvaiból vízgőzzel illóolajat párolnak le. Származási helyétől függően az ánizsmagból 6–9% ánizsolaj vonható ki.
Használják illatosításra, gyenge hashajtónak, és a belső elválasztású secretumok (tej, köpet) gyorsabb kiválasztására. A tetveket gyorsan elpusztítja, ezért kenőcsként vagy borszeszes oldatban fejtetvek ellen is alkalmazzák. A bőrt érzékenyítő és/vagy enyhén irritáló tulajdonságai miatt tartós, több hetes használata nem ajánlott. A háziállatok féregűző szereinek egyik alkotója.
Az Lakhsmy fűszereket sütéshez, főzéshez, zöldségekből készült salátákhoz, sajtkrémekhez és egyéb köretekhez ajánljuk.
Legújabb gyógyszerészeti eredményeknek köszönhetően napjainkban is fontos készítmények hatóanyagaként alkalmazzák. Az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekben a csillagánizs egyik hatóanyaga szerepel.
Az ánizsmag serkentő hatású, de kellemes maga a növény illata is. Az ánizsmag kellemessé teszi a leheletet. Csökkenti a szomjúságérzetet és csökkenti a gyomorpuffadást.
Legújabb gyógyszerészeti eredményeknek köszönhetően napjainkban is fontos készítmények hatóanyagaként alkalmazzák. Az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekben a csillagánizs egyik hatóanyaga szerepel.
A gyógynövényekből készített gyógyteák ugyan nem csodaszerek, de nagyon jó kiegészítők lehetnek egyes betegségek kezelésében és számtalan panasz enyhíthető a segíthetségükkel.
Kellemes illata, valamint baktériumölő és légzéskönnyítő hatása miatt ideális párologtatásra, szaunába, inhalálószernek, fog és szájüreg ápolására, szájvíz készítéséhez.