Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek a sejteket a szabad gyökökkel szemben védik. Egy részüket a szervezet maga állítja elő, másokat, példál a C-vitamin, E-vitamin, a táplálékkal illetve különböző készítményekkel veszi fel.
Az antioxidáns szó jelentése oxidáció gátló, lassító. Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.
Az antioxidánsok csoportosítása
Endogén: szervezetünk maga termeli (ezek általában enzimek, koenzimek és kéntartalmú vegyületek)
Exogén: táplálékból vesszük fel
Sok ásvány elengedhetetlenül szükséges a szervezet által termelt antioxidáns enzimek felépüléséhez. Ide sorolható a szelén, a mangán, a réz és a cink.
A legalapvetőbb öz antioxidáns az A és E vitaminok, amelyeket a szervezet raktározni is képes, a C-vitamin, amely nap mint nap pótlásra szorul, a csodaszernek tartott Q10, és a szervezet által csak kis mennyiségben igényelt szelén. Legutóbbiból ritkán alakul ki hiányállapot, mivel szelén szinte mindenben található.
Azokon a napokon, amikor úgy gondolod, nem fogyasztottál kellő mennyiségű antioxidánst, érdemes egy-két Q10 kapszulával – amelyhez szinte mindig adnak E-vitamint is –, és egy fél liternyi frissen préselt, sárgás-pirosas színű gyümölcslével pótolni az antioxidáns-hiányt.
Antioxidáns ételek készíthetők az alábbiak felhasználásával:
- zöldségek: spenót, káposzta, brokkoli, hüvelyesek, paradicsom, petrezselyem, fokhagyma, uborka, saláta
- gyümölcsök: feketeribiszke, áfonya, narancs, szőlő, szilva, málna
- hüvelyesek: bab, zöldbab, szójabab
- magvak: napraforgómag, dió, mogyoró, pisztácia, mandula
Szervezetünk immunrendszerének támogatásához elengedhetetlenül fontos, hogy nap mint nap elegendő mennyiségű, természetes forrásból származó antioxidánsokat fogyasszunk.
Az alapanyagául szolgáló gyümölcsök élettanilag fontos flavonoidokat tartalmaznak, melyek antioxidáns hatásukkal hozzájárulhatnak a szervezetben lejátszódó káros oxidatív folyamatok gátlásához.
Az Astaxanthin szedése megelőzheti az Alzheimer kór kialakulását, segíthet a szív és érrendszeri problémák kezelésében, és hozzájárulhat a gyermekvállalás sikerességéhez.
A készítmény többféle jótékony hatású baktériumot, flavonoidot, antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz. Elsődleges feladata a szervezetben a méregtelenítés, egészség megőrzés, bél panaszok kezelése, antioxidánsok juttatása a szervezetbe, emésztés elősegítése.