Az arginin megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcseréből származó melléktermékeket bont le. A növekedési hormon és inzulinkiválasztás támogatása által növeli a sovány izomtömeget és a zsírégetést is.
Legfőképp húsokban és tejtermékekben fordul elő, de megtalálható a zselatinban és a garnélában is. Az embernek általában nincs szüksége arginin bevitelre, mivel szervezetük eleget termel. Az arginin a hipofízisben termelődik, és legnagyobb koncentrációban a húsban, halban, szárnyasokban és a tejtermékekben fordul elő. A mogyoróban és a mogyoróvajban szintén megtalálható.
Az arginint azok a sportolók használják, akik szeretnék növelni a növekedéshormon-, inzulin-és kreatinfoszfát-termelésüket, ami a sovány izomtömeg növekedésének és a zsírégetésnek kedvez, továbbá az immunfunkciót és a koncentrációt is erősíti.
Kutatások alapján az arginin a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:
A fizikai vagy lelki eredetű stressz és az intenzív edzés egyaránt az arginin szintjének mérhető csökkenését okozhatják. Ráadásul fehérjeszintézist és immun-illetve idegrendszert erősítő hatásának következtében növekedésihormon-szintet növelő anyagként is ismert, így népszerűvé vált azok körében, akik a sovány izomtömeg növelését vagy a zsírvesztést tűzték ki célul.
Tudományos kutatások bizonyították, hogy az esszenciális aminosavak közé tartozó l-arginin késlelteti a daganatok kialakulását, segít méregteleníteni a májat, hozzájárul az agyalapi mirigy (hipofízis) által termelt növekedési hormon kibocsátásához, segít fenntartani az egészséges immunrendszert. Ismert továbbá, hogy az arginin elősegíti a szervezetben termelődő, mérgező hatású ammónia eltávolítását, fokozza a férfiak spermaképződését, valamint jótékony hatása van vese-rendellenességek, illetve sérülések esetén. A sebgyógyuláskor képződő hámréteg sok arginint tartalmaz.
Az arginin hatással van a nitrogén-monoxid termelésre, amely értágító hatásán keresztül nem csak egészséges és potencia fokozó, hanem növelheti a vérellátást és így a szervek tápanyag és oxigén ellátását is.
Az ARGININ a nitrogen monoxid előanyagaként értágító hatásával fokozhatja az izmok bedurranását, az erezettséget, s ennélfogva javíthatja a szívizom és egyéb izomszövetek oxigénellátottságát.
Az ARGININ egy nitrogén monoxid (NO) donor: a nitrogén monoxid előanyagaként értágító hatásával fokozhatja a bedurranást, az erezettséget, továbbá javíthatja a vázizomzat és a szívizom oxigénellátását.
Az arginin egy aminosav, ami a hipofízisben termelődik, és nagyobb igénybevétel esetén nem biztos, hogy kellő mennyiségben képes a szervezet előállítani, így szükségessé válhat táplálék-kiegészítő formájában pótolni.
Az L-arginin un. szemi-esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a felnőtt szervezet képes szintetizálni, azonban bizonyos körülmények közt pótlása esszenciálissá válik.
Az ARGININ egy nitrogén monoxid (NO) donor: a nitrogén monoxid előanyagaként értágító hatásával fokozhatja a bedurranást, az erezettséget, továbbá javíthatja a vázizomzat és a szívizom oxigénellátását.
Az L-arginin egy feltételesen esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy normál körülmények között az emberi test elő tud állítani annyit, amennyire szüksége van.
Az arginin egy olyan aminosav, ami szerepet játszik az izmok működésében, növekedésében és regenerálódásában; ezen kívül hozzájárulhat az egészséges vérkeringés fenntartásához, így az érrendszer egészséges működéséhez is.
Az arginin hatással van a nitrogén-monoxid termelésre, amely értágító hatásán keresztül nem csak egészséges és potencia fokozó, hanem növelheti a vérellátást és így a szervek tápanyag és oxigén ellátását is.
A Men’s Arginine egy férfiaknak szánt készítmény, arginin aminosavval, AKG-val, 11-féle vitaminnal és ásványi anyagokkal kiegészítve.
Az L-arginin sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára készült különleges táplálkozási célú élelmiszer.