ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Tenmag Maca
ProVitamin Tudástár » B betű » B9-vitamin

B9-vitamin

A B9-vitamin, vagy más néven folsav egy vízben oldódó vitaminfajta. Kulcsfontosságú a sejtek anyagcseréjében, a sejtosztódásban, és a DNS-láncokat előállító molekulák előállításában. A B12-vitaminnal együtt csökkenti a vér homocisztein szintjét, ezzel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Segít a fehérje lebontásában, és a vérképzésben, a vörösvértestek ép formájáért, a fehérvértestek képzéséért, és a vérlemezkék képzéséért felel. Kiemelten fontos vegyület a várandós kismamáknál, mert a terhesség korai szakaszában, mert a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat csak a folsav segítségével zajlik le hibátlanul. Terápiás alkalmazása gyakran pozitív eredményeket hozott terméketlen nőknél. Antioxidáns, ízületi problémákon is segíthet. Jelenléte hozzájárul a gyomorrendszer, és a szájnyálkahártya épségének megőrzéséhez.

A B9-vitamin megtalálható a zöldségekben (kelbimbó, brokkoli, saláta, fekete szemű bab, paraj) a májban, az élesztőben, a földimogyoróban, a dióban, teljes kiőrlésű termékekben, diófélékben, paradicsomban, tojássárgájában illetve a gyümölcsökben.

Folsavból felnőtt korban 200 mikrogramm a szükséglet, gyermekkorban kortól függően 25-200 mikrogramm. Terhesség idején 400-800 mikrogramm B9-vitamin bevitele ajánlott. Felszívódását elősegíti a többi B-vitamin. Felszívódását gátolja az aszpirin, az antibiotikumok, és a fogamzásgátló tabletták szedése, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A mesterséges készítményekből jobb a felszívódása, mint a természetes forrásokból. Mesterségesen előállított készítmények esetén a felszívódása közel 100%-os, míg ételeinkből a folsav 90%-a szívódik fel.

Hiánya esetén őszülés, hajhullás, depresszió, hasmenés alakulhat ki. Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma lecsökken, és a normálistól nagyobb méretű vörösvértestek képződnek. Emellett nyelvgyulladás, és gyomor-bélrendszeri tünetek léphetnek fel. Terhesség alatt hiányában megnő a koraszülés, a nyitott gerinc, a vetélés, illetve egyéb születési rendellenességek kockázata. Gyermekek esetében a B9-vitamin hiány negatívan hathat a gyermek fejlődésére. A folsav hiányának leggyakoribb oka a főzéssel járó konyhatechnikai veszteség (vagyis a B9 tartalmú ételek túl hosszú ideig való főzése). Az alkoholisták, az idősebbek, illetve a Chron-betegségben szenvedőknél könnyebben kialakul a hiányállapot.