ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Cisztein

Az L-cisztein kéntartalmú aminosav. Fehérjeösszetevőként megtalálható a természetes fehérjékben, különösen a kreatinban, a haj, a szaru, a tollak és az inak legfontosabb fehérjéjében. Az L-cisztein fontos szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében. Míg a felnőttek az aminosavat a táplálékban szintén megtalálható metioninból is elő tudják állítani, a csecsemőknek a táplálékkal kell felvenniük.

 

Az emberi szervezetben optimális esetben megfelelő mennyiségű metioninből szintetizálódik. A cisztein potenciálisan mérgező anyag, ezért ahogy a szervezetbe kerül, az emésztőrendszerben cisztinné alakul. A cisztin egy sokkal stabilabb vegyület, ami két cisztein molekula összekapcsolódásával jön létre. Az emésztőrendszeren és a vérkeringésben cisztin formájában halad át, és a sejtekbe való bejutás előtt alakul vissza ciszteinné.

Miért van szűkségünk a Cisztein-re?
Az Cisztein az egyik legfontosabb antioxidáns egy sportoló számára, számos előnyös tulajdonsága van.

A súlyemelés vagy az intenzív kardióedzés által okozott traumára gyakorolt hatása esszenciális.
Második legfontosabb tulajdonsága (mely esetenként akár a legfontosabb is lehet) a méregtelenítő hatása, melynek segítségével a májat „gyári új” állapotban tudja tartani. Öregedés gátló tulajdonságai és ízületekre gyakorolt jótékony hatása is előnyös. Erősíti a kötőszövetet és csökkenti a gyulladásos fájdalmakat. Küzd a szabadgyökök ellen, mely az edzések utáni regenerálódás szempontjából fontos.

 

A cisztein a glutation építőeleme. A glutation pedig a legfontosabb antioxidánsok egyike, amely többek között védi az erek belső falait a szabad gyököktől és másfajta károsodásoktól, emiatt ennek az aminosavnak a pótlása igen jó hatással van a szív-és érrendszerre.

Védi az agyat és a májat az alkohol, a drogok és a cigaretta okozta károsodásoktól.

A cisztein aminosav származéka az N-acetil-cisztein (NAC). A NAC-ot köhögés elleni gyógyszerként is alkalmazzák, mert felszakítja a nyálkában található diszulfid-kötéseket, ezáltal az folyékonyabb, könnyen felköhöghetőbb lesz.

A cisztein maga is antioxidáns hatású, képes aktiválni a fehérvérsejteket, így erősíti az immunrendszert és segíti a károsodott sejtek regenerációját. Az égési–és műtéti sebek gyógyulását kedvezően befolyásolják.

Csökkenti az ízületi fájdalmakat, gyulladásokat. Segít a szervezet fehérjéinek struktúrájának fenntartásában.

Részt vesz a bőr, a haj, szaruhártya és köröm felépítésében kén tartalma miatt, de előfordul a kreatinban, az inak fehérjéiben is. Segíti a szervezetből kiüríteni a méreganyagokat.

Ezenfelül agy-és idegsejteket érintő betegségekben védőhatást fejthet ki. Hozzájárul a testzsír lebontásához és az izomtömeg gyarapításához.

Használat

A cisztein az ételekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Az L-cisztein a tésztákat rugalmasabbá és könnyen gyúrhatóvá teszi, emellett javítja gázmegtartó képességüket, így a péksütemény sokáig megtartja levegős állagát. Az L-cisztein emellett erősíti a savanykás élelmiszerek ízét, így sokszor alkalmazzák az aromák ízének kikerekítésére.