A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Cserjés növény, mely megtalálható erdőszéleken, hegyvidékek lejtőin, domboldalakon, legelőkön.
A gyógyászatban frissítő íze, magas C-vitamin- és más (B1-, B2-, K-, P-) vitamin-, valamint ásványi anyag- és nyomelem tartalma miatt használjuk.
A felaprított és szárított gyümölcsből készült tea reggel élénkítő hatású, nyáron hidegen alkalmas a nagy szomjúság oltására, ám téli napokon forrón is fogyasztható. A csipkebogyó sok teakeverék alkotórésze; mindenekelőtt azoké, amelyek a náthás időszakokban a megelőzést, influenzában pedig a panaszok csökkenését szolgálják.
A csipkebogyók teája a C-vitamin-tartalom miatt immunerősítő és roboráló hatású, influenzajárványok esetén megelőzésre, valamint náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére való.
Serkenti a mellékvesék és a máj működését is. A csipkebogyótea gyenge hashajtóként és vizelethajtóként is ismert, ajánlott vesekő, vesehomok kezelésére is. Kevéssé ismert, hogy a csipkebogyók főzete külsőleg és belsőleg jól használható nehezen gyógyuló sebek, fertőzések kezelésére.
Magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást és idegnyugtató is.
A csipkebogyót sokféleképpen fogyaszthatjuk; teát, lekvárt, szörpöt, mártást, levest, likőrt, bort, pálinkát is készíthetünk belőle. Keverhetjük az áttört csipkehúst joghurtba, kefirbe illetve ásványvízbe. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Íz javító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák
A csipkebogyóból sokféle gyógyhatású termék (tea, szörp, lekvár) készíthető. Egyes népek még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle, a svédek pedig levest főznek belőle. A csipkebogyó-készítmények kúraszerű fogyasztása növeli a szervezet ellenálló képességét, javítja a vérképzést.
Tisztítsuk meg a szár- és csészelevél- maradványoktól, majd tegyük 30 percre a 80 fokos sütőbe, ezt követően a fűtőtesten szárítsuk ki a bogyókat. Ha ez megvan, tegyük a bogyókat egy mixerbe, és aprítsuk össze. Tegyük egy durvább kendőbe és abban rázogatva, morzsolgatva távolítsuk el belőlük a szőrök és a magok egy részét. A csipkebogyóvelőhöz a fagyok után gyűjtött, puha termések felelnek meg a legjobban. Csipkebogyóvelőt házilag előállítani elég macerás, mivel a magok eltávolítása a bogyóból nagyon időigényes feladat. Ha mégis kedvet érzünk hozzá, akkor a a kimagozott terméseket mossuk meg, majd főzzük puhára egy kevés vízben. Passzírozzuk át egy szitán, és harmadrész cukorral összekeverve forraljuk fel. Ha úgy érezzük, hogy még viszonylag sok C -vitamint tartalmaz áztassuk be a már megpuhult termések héját egy kis vízbe vagy fehérborba, 3-4 napra, majd passzírozzuk át az egészet szitán, és az így kapott masszát főzzük össze cukorral, míg majdnem forrni kezd. Kevergessük, míg ki nem hűl. Ezután a szokásos módon tegyük el.
A készítmény, egy elnyújtott felszívódású (TR), csipkebogyót tartalmazó C-vitamin tabletta. A C-vitamin immunrendszer erősítő,a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát jelentősen csökkenti. Fontos szerepet játszhat a növekedésben, a fogak és csontok fejlődésében, növelheti a fehérvérsejtek számát, fokozhatja működésüket.
A gyümölcsteák új generációja. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható koffeinmentes gyümölcstea. A nap bármely szakában fogyasztható, további ízesítést nem igényel.
1000mg C-vitamin, acerola, bioflavonoid és csipkebogyó tartalommal. A hétköznapi kedvezőtlen hatások, mint a stressz, dohányzás, különféle gyógyszerek hosszabb ideig tartó szedése miatt a szervezet fokozott C-vitamin bevitelt igényel.
Általános erősítő, alkalmazása legyengült állapotban vagy különböző betegségek után. Magas C és P vitamin tartalma miatt előnyös.
A C-vitamin immunrendszer erősítő,a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát jelentősen csökkenti.
C-vitamin forrás, erősítő és vizelethajtó hatású. A teakivonatot hideg áztatással készítjük. A legismertebb gyógynövényeink közé tartozik, szinte minden teakeverékben használatos.
Legújabb Vitaking c-vitaminunk válogatott, minőségi alapanyagokból készült. Minden egyes tabletta rengeteg citrus bioflavonoidot tartalmaz, valamint sok acerola és csipkebogyó található benne.
Hosszan tartó hatású C-vitamint és csipkebogyó kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta
A levél és hajtás roboráló, vizelethajtó hatású, a gyökér kivonatai vizelethajtó és prosztata betegségek esetén jótékony hatásúak. Rheumatikus bántalmakban gyakran használt, segíti a tavaszi tísztítókúra hatékonyságát. Külsőleg bőrbetegségekre használatos.
A csipkebogyó olaj fontos bázis olaja számos masszázsolajnak és kozmetikai készítménynek. Magas Omega-3 és Omega-6 zsírsav tartalmának köszönhetően intenzíven táplálja a bőrt.
A Verbena gumicukrok a Verbena töltött gyógynövényes cukorkáihoz hasonlóan igazi gyógynövénykivonatokat és hozzáadott C-vitamint tartalmaznak.
Tiszta természet 100%-ban természetes anyagokat tartalmaz, mentes minden színezéktől, ízfokozótól, tartósítószertől.
Hatékony regeneráló olaj arcra és testre egyaránt. Kiemelten ajánlott a szem körüli apró ráncok, szarkalábak és a finom mimikai vonalak halványítására.
A JutaVit C-vitamin 500 mg csipkebogyó kivonattal + D3-vitamin + Cink nyújtott felszívódású, RETARD filmtabletta fokozatosan adagolja szervezetünk számára a C-vitamint.
Immunerősítő hatású lehet a C, E, B, K vitaminoknak köszönhetően. A csipkebogyóban lévő hatóanyagok remek kiegészítő forrásai lehetnek az emberi szervezetnek.
A készítmény C-vitamin tartalma fokozatosan szabadul fel a szervezetben. A hosszan tartó hatás révén folyamatosan biztosíthatjuk szervezetünk C-vitamin szükségletét.
A C-vitamin csipkebogyóval kiegészítve hozzájárul a természetes védekező mechanizmusok megfelelő működéséhez. A D3-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, az egészséges csontozat és a normál fogazat fenntartásához.
C-vitamin forrás, erősítő és vizelethajtó hatású. A teakivonatot hideg áztatással készítjük. A legismertebb gyógynövényeink közé tartozik, szinte minden teakeverékben használatos.
A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést.
A csipkebogyó magjából hideg sajtolással előállított, esszenciális zsírsavakban (Omega-3 és Omega-6) gazdag, finomítatlan olaj intenzív ápolást biztosít a száraz, repedezett, élettelen bőrnek. Belsőleg alkalmazva hozzájárul a szépítő kúrához.