A gyümölcs festékanyaga az antocianinok csoportjába tartozó mirtillin. A fekete áfonya jelenkori felhasználása igen sokrétű. Fokozzák a szem alkalmazkodóképességét csökkent erősségű fénnyel szemben, ezért alkalmasak a szürkületi vakság kezelésére. Szembevérzések utáni állapotok, a szem ideghártyájának elváltozásai, az érhártya és az ideghártya gyulladásai, cukorbetegek látószervi árváltozásainak a kezelésére.
A mirtillin javítja a gyűjtőerek és a verőerek falának rugalmasságát, legalábbis hozzájárul ennek fenntartásához, csökkenti a hajszálerek törékenységét, helyreállítja kóroson megváltozott áteresztőképességüket.
Hosszan tartó kezelésre javallják "érelmeszesedésben" (arteriosclerosis, aterosclerosis), vérzékenységi állapotokban, melyek az érfalak, hajszálerek elváltozásai miatt jelentkeznek (cirrhosis hepatis), a visszerek gyulladásában (phlebitis), illetőleg a vérrögképződés (thrombophlebitis) megelőzésére. Korlátlan ideig használható, az esetleges székrekedést az étrend szabályozásával előzhetjük meg; szükség esetén enyhe, ártalmatlan, nyálkatartalmú hashajtóval.
A fekete áfonya leveleiből étkezési tea készíthető, a teakeverék előállítására a szamóca, a málna és a szeder levelei is felhasználhatók. Vércukorszintet csökkentő hatása nem bizonyított, de idősebb személyek könnyű lefolyású cukorbetegségében az alapkezelés kiegészítésére, folyadékpótlásra alkalmas. Figyelembe vehető mangán és krómtartamának kedvező hatása is.