Mi a króm?
A króm egy kémiai elem, a vegyjele Cr. Ezüstfehér, jól fényezhető, magas olvadáspontú, kemény fém. A neve az ógörög chroma szóból ered, ami szín, színest jelent, mivel a króm vegyületei különböző színűek (narancssárga, zöld, kék, ibolya…).
A króm a szervezetünknek nagyon kis mennyiségben szükséges, a nyomelemek közé tartozik. Hiánya azonban súlyos következményekkel járhat.
A szervezetünk a lépben, a májban és a vesében tárolja a krómot. Természetes forrásai:
Felszívódását segítik bizonyos aminósavak, és a niacin, gátolják az élelmiszerekben levő adalékanyagok, a magas cukortartalmú ételek, az egyszerű cukrok. A felszívódása mindenképpen elég rossz, ételeknél kb. 2%-os, a sörélesztőnél 3-5 %-os.
Egy amerikai tanulmány szerint az emberek 90 százaléka kevesebb krómhoz jut táplálékai útján, mint a minimálisan szükséges napi 50-200 meg. Ennek oka az élelmiszerek feldolgozásában rejlik, mivel eközben a króm 80 százaléka „eltűnik" az élelmiszerekből. A megoldást a króm táplálék-kiegészítőként való bevitele jelentheti. Elsősorban krómpikolinát formában kapható, a vegyületben a pikolinsav kötést létést létesít a háromvegyértékű krómmal. A króm ebben a formában könnyen felszívódik (kb. 1-3%-a).
Élettani szerepe – miért fontos?
A króm egy olyan esszenciális anyag, amely a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcseréhez szükséges. Szerepet játszik a következőkben:
Hiánytünetek – hogyan ismerjük fel?
Idősebb korban, sőt már 35 év felett a szervezetünk kezdi egyre rosszabbul kezelni a vércukrot, a sejtek nehezebben tudják azt felvenni és elégetni.
Az élelmiszer feldolgozás miatt erősen lecsökkent a szervezetünkbe jutó króm mennyisége, és egyre több embernél fedezhetők fel a krómhiány tünetei.
Ha
ezek a krómhiány tünetei lehetnek. Megfigyelhető, hogy a tünetek a cukorbetegséghez hasonlítanak. A króm túl alacsony koncentrációja megemelkedett koleszterin- és triglicerinértékhez vezethet a vérben, és magas vércukorszinthez.
Ha ez hosszabb ideig fennálló állapot, annak már komoly következményei lehetnek. A cukoranyagcsere tartós zavara cukorbetegséget válthat ki. Ezen kívül magasabb zsírsavszintet is eredményezhet, mert a vérben lecsökken a lebontás sebessége. További oka lehet a szívkoszorúér-betegségnek, vagy a szemlencse és szaruhártya elhomályosodásának. Ha gyerekeknél túl alacsony a króm bevitele, az visszamaradást okozhat a növekedésükben.
Szerepe a fogyásban
A króm gyorsítja az anyagcserét és rendben tartja a cukorháztartást. Azt is mondhatjuk, hogy a króm egy szénhidrátfaló elem.
Azok a sportolók, akik króm táplálék-kiegészítőt kaptak, egy hathetes kísérlet folyamán 3,2 kg testzsírt vesztettek, akiknek viszont nem adtak krómot, csak 1 kg-ot. A 2,2 kg többlet súlycsökkenés legalább 5 kg hagyományos fogyásnak felel meg, mivel a testzsír fajsúlya kisebb az izoménál.
A króm klinikailag bizonyított módon, minden káros mellékhatás nélkül segíti elő a fogyást.
Króm optimális mennyisége:
Hosszabb távon napi 200 μg, rövid távon 300 μg a legnagyobb adható mennyiség. A legjobb krómkiegészítők: króm-pikolinát, króm-polinikotinát, a három vegyértékű króm és a sörélesztő.
Hasznos lehet a kiegészítő szedése az 50 évnél idősebb, valamint a rendszeres testmozgást végző embereknek, akiknek a szervezetéből gyorsabban ürül ki a króm; ill. azoknak is, akik krómforrásban szegény étrenden élnek, vagy szervezetük nehezen tartja fenn a megfelelő vércukorszintet, illetve hízásra hajlamosak.
Felszívódását a C-vitamin javíthatja. Fogyókúráknál napi 100-200 mcg-t használhatunk.