ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Tenmag Maca
ProVitamin Tudástár » K betű » Kvercetin- Quercetin

Kvercetin- Quercetin

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a flavonoidoknak, polifenoloknak komoly szerepük van a rákbetegségek megelőzésében és sokan azt állítják, hogy egyes vegyületek a rák gyógyításában, kezelésében is rendkívül hasznosak lehetnek.

Köztudott, hogy a quercetin megtalálható az almában, a teában, a vörösborban, és még több olyan ételben, melyeket potenciális egészségjavító hatásaik megismerése érdekében vizsgáltak.

A quercetin és a hozzá hasonló flavonoidok erőteljes antioxidánsok, melyek a szervezetben lévő, a fehérjéket, nukleinsavakat károsító és érelmeszesedést okozó szabadgyököket befogják és semlegesítik. Ezzel védik a sejteket az oxidatív stressztől, ezért gyulladáscsökkentő hatásúak, és növelik a sejtek élettartamát. Ezen felül hatásos lehet a rossz koleszterin káros hatásaival szemben is; illetve segíthet csökkenteni a szívinfarktus kockázatát is.

A szabadgyökök elleni védelmen kívül megakadályozhatja a hisztamin, valamint az egyéb, allergiát vagy gyulladást okozó anyagok termelődését.
Sok más olyan terápiás felhasználása létezik a quercetinnek, melyek segítségével megelőzhetők vagy gyógyíthatók különböző betegségek. Ilyen lehet a magas koleszterinszint, bizonyos szemproblémák, ízületi gyulladások, prosztataproblémák, fekélyes sebek, és a rák is.

Miben van a legtöbb quercetin?

A quercetin a növények zöld leveleiben is előfordulnak, de szinte csak valamilyen cukorhoz kötött formában. A szár, illetve a gyökerek felé haladva egyre ritkább az előfordulásuk, kivéve a hagymát.

A gyümölcsökben - leginkább az áfonyában, vörös szőlőben, paradicsomban, meggyben, bodzában, ribizliben - a nem flavonoid és flavonoid fenolok szabadon fordulnak elő, leginkább a gyümölcshéj alatt.

A körte vagy a vöröskáposzta mindig ugyanannyi flavonoid tartalommal bír az év minden szakában.