ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Medinatural illóolajok
ProVitamin Tudástár » P betű » Propolisz

Propolisz

A propoliszt a mézet előállító méhek "termelik", és a kutatások szerint a természetben található egyik legerősebb antibiotikum. Erős illatú és markáns ízű anyag, amit gyógyhatású termékként főleg alkoholos vagy alkoholmentes cseppek formájában vagy propoliszos mézként veszünk magunkhoz, de a natúrgyógyászatban test-és fülgyertya hatóanyagaként is ismert.  Az ókori egyiptomiak a mumifikálási eljárás segédanyagaként is használták a propoliszt.

Propolisz

A kaptár kisebb-nagyobb réseinek betapasztásához és belsejének fertőtlenítéséhez maguk a méhek propoliszt használnak, amit  a növények, főleg a fűz és nyár rügyének ragadós váladékából alakítják át. Méhcsaládtól függ, mennyit termelnek belőle.

Fő alkotórészei:

Gyanták, növényi balzsamok, viasz, illóolajok, vízben oldódó  anyagok, cukor, ásványi anyagok, flavonoidok, azonosíthatatlan anyagok.   

Bizonyított  a propolisz fertőtlenítő, baktériumölő- és baktérium-szaporodásgátló tulajdonsága. Elősegíti a sebek gyógyulását, a szöveti regenerációt, a hegképződést.   Hatásos torok-, garat-, gége-, orrüreg-, arcüreggyulladás, orrgarathurut terápiájában is.  Eredményes bizonyos nyálkahártya-, és bőrelváltozások, valamint reumatikus kórképek   kezelésében. Sebek, kelések, fekélyek gyógyításában is hatásos, erősen hámosító flavonoidjai miatt.  Belsőleg általános immunerősítő, baktériumölő tulajdonságai mellett a vérnyomásra is jótékony hatással lehet. Külföldi források hatékonynak találták a heliobacter pylori által okozott gyomorfekély kezelésében is.

Propolisz cseppek, tinktúra használata: külsőleg és belsőleg egyaránt használható.    A tinktúrákat, cseppeket nem forró italba csepegtetve, mézbe keverve vagy közvetlenül kenegetve használhatjuk légúti megbetegedésekre, szájsebekre, sebfertőtlenítésre, herpesz (mind száj, mind genitális herpesz) tüneteinek enyhítésére. Naponta 2-3-szor 15-20 cseppet cukorra vagy kenyérre csepegtetve lehet bevenni, vagy nem forró italba cseppentve is lehet fogyasztani. Ez a megelőzés "adagja": betegség kezelésekor az ajánlások szerint akár napi 2-3-szori 50 cseppre is fel lehet vinni az adagot.

Felsőlégúti megbetegedések, szájüregi és torokgyulladások megelőzésére ill. enyhítésére   0,5 dl langyos vízben propolisz cseppeket oldva gargarizáljunk. Külsőleg vattára csepegtetve, töményen alkalmazzuk a bőrön, de ügyeljünk, ruhát, bőrt a jódos fertőtlenítőkhöz hasonlóan elszínezi, és nem egyszerű eltávolítani.      

A test-és fülgyertyát a természetgyógyászat megfázások, gyulladások gyógyításának elősegítésére, immunerősítés céljából ajánlja.

Propolisz

Mielőtt bárki kipróbálna valamilyen propolisz készítményt, bizonyosodjon meg róla, hogy nem allergiás rá! A propoliszra (vagy egyéb méhészeti termékekre) bekövetkező allergia viszonylag ritka, de súlyos tüneteket okozhat. Bőrre cseppentve még nem veszélyes, de észrevehető reakciót okoz, aki ilyet figyel meg magán, ne használja a készítményeket. Figyelembe kell venni azt is, hogy a legtöbb propolisz csepp alkoholt is tartalmazó készítmény, mivel a méhek által készített viaszos-propoliszos ragacsos anyagból  a propoliszt legtöbbször patikai alkohollal lehet hatékonyan kioldani.  14 éven aluli gyerekeknél ezért nem is ajánlják az alkoholos tinktúra használatát, csak a propoliszos mézét, viszont bátran lehet használni külsőleg propolisz cseppeket gyerekeknél is kisebb sebek, horzsolások, szájüregi fertőzések kezelésére.

Ha immunerősítőnek, belső fogyasztásra használjuk,  kezdjük használatát egészen kis mennyiséggel, amit fokozatosan lehet növelni.