A shiitake gomba az ember számára ideális élelmiszer az összetétele révén: alacsony kalóriatartalmú, rostokban gazdag, és tele van az ember számára nélkülözhetetlen aminosavakkal, enzimekkel, ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Fontos fehérje és káliumforrás, és a tönkje cinket is tartalmaz. Jelentős B-vitamin forrás, és ha a gombát napsugárzás vagy UV-sugarak érik, már 4-5 szárított termőtest elfogyasztása fedezi a szervezet napi D-vitamin igényét.
A távol-keleten már évszázadok óta termesztik ezt a gombát, nem csak a vadon termett példányokat keresik. Kizárólag a már elhalt fák törzsén él, főleg tölgyfán, bükkfán és gesztenyén.
Egészségvédő hatása miatt nagy becsben tarják. Kínában és Japánban közel másfél millió tonna shiitake gombát termesztenek évente. Európába csak a 20. század második felében jutott el, és csak az 1970-es évek óta vizsgálják gyógyhatásait.
A távol-keleti országokban a mi kamillateánkhoz hasonlóan számtalan panasz esetén javasolt, amolyan mindent gyógyító étek ma is. Használják meghűlés esetén, megfázásra, tüdőgyulladásra, TBC ellen, gyomorrontásra, gyomorfekélyre, emésztési problémákra, fejfájásra, migrénre, reumás panaszokra, cukorbetegségre, köszvényre, vérnyomásproblémákra. Japánban régóta hatásos afrodiziákumnak tartják.
Kísérletek során tumorgátló hatású poliszacharid-vegyületeket mutattak ki a shiitake gombában, továbbá lentinant, amely megállítja, illetve lassítani képes a daganatok növekedését. Hatását úgy fejti ki, hogy káros mellékhatások nélkül serkenti a szervezet immunrendszerének működését. Rendszeres fogyasztását tumoros megbetegedések és AIDS esetében is javasolják. Számos külföldi kórházban az orvosok a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűleg shiitake-kivonatot is adagolnak a betegeknek, hogy csökkentsék az erős vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait.
A shiitake gombában található értékes aminosavak, vitaminok, nyomelemek és enzimek gátolják több baktérium, vírus szaporodását, védelmet nyújtanak a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen. Megelőzhetik az agyvérzést, a trombózist!
Egyedülálló hatóanyagai segítik a D-vitamin tökéletes felszívódását, és az inzulintermelést is fokozhatják, így cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása.
A shiitake legfontosabb hatóanyagai:
A shiitake kutatásokkal igazolt hatásai:
Természetes alapanyagokból, korszerű kutatási eredmények felhasználásával előállított készítmény, melynek hatóanyagai hozzájárulhatnak a szervezet természetes védekező rendszerének fenntartásához.
Serkentheti az idegrendszer és az immunrendszer működését. Az immunrendszer erősítésével gátló hatással rendelkezik. Allergiaellenes, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, csökkentheti a vér koleszterinszintjét.
A távol-keleti gyógyászatban már évezredek óta használják az immunrendszer támogatására, betegségek és radikális kezelések után.
1 645 Ft
Fogyasztható fűszerként, szendvicskrémnek kikeverve vajkrémmel, vagy tejföllel, joghurttal.
A Shiitake gomba egyes komponenseinek megvan az a tulajdonsága, hogy sikeresen modulálják a sejtimmunitást, csökkenthetik a vérnyomást, illetve a vér zsírtartalmát, megállítják a növekedését.
Serkentheti az idegrendszer és az immunrendszer működését. Az immunrendszer erősítésével gátló hatással rendelkezik. Allergiaellenes, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, csökkentheti a vér koleszterinszintjét.
Shiitake és Ganoderma Lucidum kínai gombát tartalmazó tea legyengült immunrendszer erősítésére. Fontos aminosavakat és vitaminokat tartalmaz.