ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Organiqa Bio szupertáplálékok

Vitamin

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek támogatják a szervezet biokémiai folyamatait. Ma több mint 20 szerves molekulát hívunk vitaminnak. Mindegyik egyedi kémiai felépítéssel és a szervezetünkben betöltött egyedi szereppel bír.

 

Vitamin

Testünk a legtöbb vitamint nem tudja előállítani, vagy legalábbis nem a megfelelő mennyiségben, így aztán nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy bejuttassuk a táplálkozással, vagy vitamin pótlással.

A húsz alapvető vitamint két csoportra oszthatjuk.

Az egyikbe a vízben oldódók tartoznak, amelyeket naponta többször kell fogyasztanunk, mivel könnyen kiürülnek a szervezetből. Ide sorolható a C-vitamin és a teljes B-vitamin-család.

A másik csoport a zsírban oldódó vitaminokat foglalja magában, amelyeket szervezetünk hetekig vagy akár hónapokig is képes raktározni. Zsírban oldódó vitamin az A, a D, az E és a K vitamin. Ezen kívül létezik meg egy sor vitaminszerű tápanyag is, mint például a béta-karotin, a lutein, a likopen, a koenzim Q1O és az alfa-liposav. Ezek a tápanyagok nem sorolhatók be a szigorú szabályok szerint a vitaminok közé, de működésükben nagyon hasonlítanak azokra.

A vitaminok fontos szerepet játszanak a szív, a tüdő, a bőr, az agy és más szervek állagának megőrzésében. Ugyancsak alkotóelemei azoknak a vegyületeknek, amelyekre az enzimek, a hormonok, az energia és az olyan sejtek, mint a vér vagy a bőr sejtjeinek szintéziséhez van szükség. Alapvető szükségünk van a vitaminokra és az ásványi anyagokra a növekedéshez, az energiatermeléshez és a betegségek elleni küzdelemhez. A megfelelő vitamin ellátottság elősegíti, hogy szervezetünk ne csak jól, hanem optimálisan működjön.

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni. A vitaminokat nem kémiai szerkezetük, hanem biokémiai aktivitásuk alapján osztályozzák, ezért egy bizonyos vitaminnak akár több, azonos hatású vegyületet is tekinthetünk, amire jó példa az A-vitamin hat vitamerje.

Van olyan vitamin, amit bizonyos feltételek mellett képes a szervezet előállítani, példa erre ember esetében a D-vitamin és a napsütés kapcsolata. Van olyan anyag, amely az egyik élőlény számára vitamin, a másiknak pedig nem. Erre példa a C-vitamin, amelyet a legtöbb állat szervezete képes előállítani. Azesszenciális aminosavak, és az esszenciális zsírsavak nem számítanak vitaminnak, mert nagy mennyiségben van szükség rájuk. Mára tizenháromra csökkent a tudomány által elismert vitaminok száma.

A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van. 

A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:

  • Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok),
  • Vízben oldódó vitaminok
  •  

    A két csoport tagjai között aligha van vegyi rokonság, de a vízben oldódó B- és C-vitaminok között sem találunk ilyet. A szervezet számára azonban mindkettő szükséges, a szervezet védekező mechanizmusát erősítik. A vitaminok élettani hatására leginkább hiányuk (az avitaminózis) esetén fellépő betegségekből következtethetünk.