Rengeteg kutatást végeztek és végeznek folyamatosan, nemcsak újabb „fogyasztó szerekkel“ kapcsolatban, hanem emberi csoportokat vizsgálva, kire hogyan hatnak bizonyos változtatások, alapanyagok, és természetesen arra is igyekeznek rámutatni, hogy tulajdonképpen nem a csodára kell várni, hanem csak jobban szét kell néznünk, mit és milyen formán használhatunk/ használjunk annak érdekében, hogy kövessük az egészséges élet út felé vezető utat.
Zöldségekben, gyümölcsökben is megtalálható, sőt, az emberi test is termeli. Ez nem más, mint a xilitol, amelyet nyírfacukorként ismerünk. A nyírfacukor nevet onnan kapta, hogy első alkalommal nyírfából vonták ki, de ennek ellenére jó, ha tudjuk, hogy kukoricarostból készül.
A nyírfacukor rendkívül hatásosnak bizonyult a fogyókúrázók, illetve diétázók körében. Nagyon sok pozitív oldala van használatának a hagyományos cukorral szemben.
A felszívódó szénhidráttartalma kisebb, és a kalóriaértéke is 40%-kal kevesebb, mint a hagyományos cukoré-emiatt a vércukorszintet sem emeli meg olyan mértékben.
Amennyiben nyírfacukrot használunk azokhoz az ételekhez, amelyekhez amúgy egyszerű cukrot tennénk, úgy az nagyon sokat segít nekünk az alacsony, illetve a stabil vércukorszint beállításában és megtartásában, és természetesen megelőzhetjük vele az elhízást és a cukorbetegséget.
Mivel lassú a felszívódása, és átalakuláson megy keresztül a bevitt mennyiség, ennek köszönhetően fokozza a jóllakottság érzését, így nem tudjuk „túlenni“ magunkat.
Cukorfüggőségben szenvedők körében is egyre inkább alkalmazzák, mert minél többet esznek belőle, annál kevésbé függnek a cukortól. Ez pedig nagy előrelépést jelent az egyre nagyobb mértékű cukorfogyasztás okozta egészségügyi problémák területén.
A xilitol egyik további pozitív hatása, hogy lúgosító hatású, ezért a Candida diéta során is nyugodtan fogyaszthatjuk.
A xilitol a fogak és szájhigiénia szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír
A szájban lévő baktériumok ugyanis nem képesek felhasználni a szuvasodást előidéző savak termeléséhez, igy jelentős mértékben csökkenti a fogszuvasodás kialakulását, illetve képes megállítani a fogszuvasodás folyamatát és erősíti a fogzománcot.
Kutatások bizonyították, hogy xilitol hatására nem tud beindulni a szájban az erjedés folyamata, így a szájban lévő baktériumok nem tudják savvá alakítani–ezáltal a száj sav-bázis egyensúlya nagy valószínűséggel egyensúlyban tud maradni. A xilitol lúgosító hatása igencsak kedvezőtlen a baktériumok számára.
A xilitol ezenkívül csökkenti a lepedék képződést, mérsékli a szájszárazságot és segíti az ásványi anyagok fogzománcba történő beépülését.
Cukorral szembeni újabb pozitív hatása, hogy az esti fog-és szájápolást követően alkalomazott xilitol nem káros, ha éjszakára a fogakon és a szájban marad!
A Xilit színében és állagában hasonló a kristálycukorhoz, így a receptek megváltoztatása nélkül, egy az egyben használható bármely étel elkészítéséhez. Természetes édesítőszer, melyet várandósak, gyermekek és cukorbetegek is fogyaszthatnak.
A Xilit színében és állagában hasonló a kristálycukorhoz, így a receptek megváltoztatása nélkül, egy az egyben használható bármely étel elkészítéséhez. Természetes édesítőszer, melyet várandósak, gyermekek és cukorbetegek is fogyaszthatnak.
Természetes növényi alapú édesítőszer (100% xilit). Kellemes, édes, enyhén hűs íze kiválóan helyettesítheti az asztali cukrot sütés, főzés és desszertek készítésénél.
Természetes növényi alapú édesítőszer (100% xilit). Kellemes, édes, enyhén hűs íze kiválóan helyettesítheti az asztali cukrot sütés, főzés és desszertek készítésénél.