ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Dydex méhpempők
ProVitamin Tudástár » Z betű » Zöld tea – az egészséges ébresztő

Zöld tea – az egészséges ébresztő

Ha hajlamos kissé „lelassulni”, de egészségére is vigyázna, akkor ezt Önnek találták ki. Egy Japánban lezajlott vizsgálatban a zöld tea szív- és érrendszerre, valamint az elhízásra kifejtett hatását elemezték 240 személy részvételével. A zöld teát fogyasztó csoport szisztolés vérnyomásának, valamint az LDL, azaz a „rossz" koleszterin szintjének csökkenését nagyobb mértékben figyelték meg, mint a kontroll csoport esetében. A zöld teát fogyasztók testtömege, testtömeg-indexe, testzsír-százaléka, valamint a derék- és csípőkörfogata nagyobb mértékben csökkent, mint a nem fogyasztóké.

 

Zöld tea

 

Sőt, korábbi kutatások eredményei a zöld tea rákmegelőző hatását is igazolták, igaz nem minden daganatos betegségnél sikerült igazolni e jótékony hatást. Kínai kutatók 40 és 70 év közötti nőket vizsgáltak a zöld tea fogyasztása és a vastagbélrák kialakulásának összefüggésében. Hat évvel később megállapították, hogy azon személyeknél, akik rendszeresen, nagyobb mennyiségben ittak zöld teát, összehasonlítva azokkal, akik ritkán vagy kis mennyiségben fogyasztották, kisebb százalékban alakult ki vastagbéldaganat.

Talán nincs még egy olyan étel vagy ital, amelynek az egészségünk szempontjából annyi hasznos tulajdonsága lenne, mint a zöld teának. A kínaiak már ősi idők óta ismerik ezeket, és alkalmazzák is a fejfájástól kezdve a depresszióig, a legkülönbözőbb panaszok kezelésére. A téma szakértői szerint a zöld teát már legalább négyezer éve fogyasztják Kínában.

E növény gyógyászati hasznosíthatóságát illetően napjainkban rendszeresen végeznek kutatásokat. Egy rákkutató intézet például a 90-es évek közepén végzett vizsgálat során arra jutott, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása hatvan százalékkal csökkenti a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát. Az USA Indiana államában található Purdue Egyetem kutatói pedig megállapították, hogy a zöld tea olyan hatóanyagot tartalmaz, amely meggátolja a rákos sejtek növekedését. Más kutatások során pedig arra figyeltek fel, hogy a tea úgy csökkenti a koleszterinszintet, hogy eközben javítja a jó (vagyis HDL) és a rossz (másnéven LDL) koleszterin arányát. Ez azért fontos, mert a jó koleszterin feladata, hogy az érfalra rakódott rossz koleszterint a májba szállítsa, hogy az lebontsa. A zöld tea fogyasztása kifejezetten hasznos a következő betegségek elleni harcban, illetve a megelőzésben, így a rák, a magas koleszterinszint, a különböző fertőzések, a reumás ízületi gyulladás, a kardiovaszkuláris betegségek, például a stroke esetén.

A zöld tea titka egy polifenol vegyületben, a katekinben rejlik. A katekin egy rendkívül erős antioxidáns, amely úgy képes elpusztítani a rákos sejteket, hogy az egészséges sejteket nem sérti. Kutatások során arra is fény derült, hogy a teában található katekin kétszer olyan erős antioxidáns hatással rendelkezik, mint a vörösborban megtalálható resveratrol nevű polifenol. Azért fontos hangsúlyozni, hogy zöld teáról van szó, mert a fekete teában a fermentálás (erjesztés) során olyan változások mennek végbe, amik a hatóanyag-tartalmat hátrányosan befolyásolják. Ezzel szemben a zöld teát nem erjesztik, hanem pörkölik, illetve gőzölik, ami megakadályozza a tealevelek oxidációját, s megvédi az értékes katekin tartalmukat. A zöld teának baktériumölő hatása miatt a szájápolás terén fontos szerepe lehet, valamint figyelemre méltó az a jelenség is, hogy egyre több kozmetikai cikk, így egyes dezodorok, arc- és kézkrémek is tartalmaznak már zöld tea kivonatot.

 

Zöld tea

 

A zöld tea egyetlen eddig ismertté vált negatív tulajdonsága, miszerint túlzott fogyasztása álmatlanságot okozhat, a koffein tartalmából ered, azonban a kávénál még mindig lényegesen kevesebb, körülbelül harmadannyi, legfeljebb feleannyi koffeint tartalmaz, mint az azonos mennyiségű kávé. Szintén fontos kérdés, hogy mennyi zöld teát kell naponta elfogyasztani, hogy a fenti kedvező hatásokat ki tudja fejteni. Egy gyógynövényekkel foglalkozó folyóirat Japánban végzett felmérése azt mutatta ki, hogy azok az emberek, akik napi tíz csésze zöld teát is elfogyasztottak, három évvel tovább maradtak rák mentesek, mint azok, akik csak kevesebb mint három csészével ittak naponta. Ezzel szemben a Californiai Egyetem egy tanulmánya szerint már napi két csésze zöld tea is hatásos lehet.