A zöld tea az egyik legkedveltebb ital, frissítő íze mellett az egészségre is pozitív hatással van. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez, a normál vércukorszint és koleszterinszint megtartásához, segíti a hasnyálmirigy védelmét, a memória javítását, szájüregi problémák és elhízás ellen is ajánlják.

A zöld tea elsősorban a feldolgozás módjában különbözik a fekete teától. Míg a fekete teához való leveleket erjesztik, a zöld teához valókat nem. Gőzölés vagy pörkölés után szárítják, így a levelek megőrzik eredeti színüket, illatukat, értékes hatóanyagaikat.

Érdemes mindennap zöld teát inni!

A zöld tea hatóanyagai

A zöld tea megőrzi a friss növény vitamin- és antioxidáns-tartalmát. Gazdag C-, B-, D- és K-vitaminban, ásványi anyagokban, illóanyagokban. Antioxidáns hatású vegyületei közül legfontosabbak a polifenol szerkezetű növényi immunanyagok, a flavonoid vegyületek, amelyek nagy koncentrációban fordulnak elő a teában. Koffeint is tartalmaz, kis mennyiségben teobromin és teofillin is van benne.

A zöld tea vegyületei az immunrendszer megerősítése mellett megelőzhetik a szív és érrendszer megbetegedéseit, a fogszuvasodást, a fogínybetegségeket és erős antioxidánsként bizonyos kialakulását. A tea a szellemi teljesítőképességre is kitűnő hatással van, a benne található koffein a kávéval ellentétben nem gyorsan, hanem fokozatosan, lassan szívódik fel, kíméli a gyomrot, a beleket, hosszabb időn át tartó élénkséget, éberséget biztosít. Elhízás ellen is gyakran fogyasztják, zsírcsökkentő tulajdonsága diétával kombinálva gyorsabb testsúlycsökkenést eredményez.

A zöld tea jótékony hatásai

  • Jelentős vitamin- és ásványianyag-forrás. Különösen gazdag C- és B-vitaminokban, káliumban.
  • Védi a szívet, csökkentheti az infarktus és a stroke kialakulásának esélyét.
  • Antioxidánsai megkötik a szervezetben lévő káros szabadgyököket, amelyek különféle betegségek, os elváltozások kialakulásához vezetnének.
  • Hatóanyagai védik a fogakat a fogszuvasodástól, szerepet játszhatnak a csontritkulás megelőzésében.
  • Megakadályozatja a koleszterin lerakódását az érfalakon, normalizálja a magas koleszterinszintet.
  • Természetes vizelet- és kőhajtó, védelmet nyújthat a vese-, az epe- és a hólyagkövek kialakulása ellen.
  • Növeli a koncentráló képességet, a szellemi frissesség hosszú távú megőrzését.
  • Szabályozza a bélműködést, az anyagcserét, elősegíti az emésztőrendszerbe került zsírok lebontását, ezzel a testsúlycsökkentés hatékonyságát.
  • Erősíti az immunrendszert, a szervezet védekező képességét a fertőzésekkel, betegségekkel szemben

Érdemes mindennap zöld teát inni!

A zöld tea ideális forrázási hőmérséklete 80 Celsius fok körüli, amikor a víz éppen, hogy elkezd gőzölögni. Ekkor már ráönthető a levelekre. Elegendő 2 percig áztatni, a minőségi tealevelek akár háromszor is felhasználhatók. Étkezés előtt érdemes fogyasztani, mivel hozzájárul az emésztés javításához, normalizálásához, fogyókúra esetén pedig elősegíti a zsírok gyors lebontását.

Külsőleg a zöld tea forrázata borogatásként használható gyulladásokra, problémás bőrre, pakolásként akár krémekkel, illóolajokkal keverve, hajmosás utánra pedig kiváló öblítő szer készíthető belőle, megerősíti és megszépíti a hajszálakat.

Kapszula formában is kapható a zöld tea. Ennek a kiszerelésnek nagy előnye, hogy ásványianyag- és vitamintartalma, valamint méregtelenítő rostanyagai is jobb hatásfokkal szívódnak fel, nagyobb mennyiségben hasznosulhatnak a szervezet számára.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: