A Vitaking Vitamax egy olyan új multivitamin készítmény, amely öt létfontosságú tápanyagot tartalmaz, A-Vitamin, D3-vitamin, E-vitamin, Szelén és Omega-3 halolajból.

Vitaking Vitamax Multivitamin

A-vitamin

Az A-vitamin vagy hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges. Az A-vitamin alapvető tápanyag, amelyet az állati eredetű ételek közül elsősorban a májban, tejtermékekben, a tengeri halakban és a tojássárgában található meg.

 

D3-vitamin

A D3-vitamin (kolakalciferol) legfontosabb funkciója az, hogy egyensúlyban tartja a kalciumháztartást: segíti a kalcium felszívódását és gátolja annak kiválasztását, így biztosítja a megfelelő vérkalcium-szintet, azaz a csontképzéséhez nélkülözhetetlen kalcium mindenkori megfelelő mennyiségű jelenlétét. A D-vitamint újabban egyre többször D-hormonként is emlegetik, mert bebizonyosodott, hogy hormonszerű hatást fejt ki a test szinte minden szövetében (pl. befolyásolja a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a petefészkek működését).

 

E-vitamin

Az E-vitamin, más néven tokoferol, egy zsírban oldódó vegyület, antioxidáns hatású vitamin, amely védi a  szervezetet a szabad gyökök károsító hatásától. Védő hatását azáltal éri el, hogy nagy oxidáló hatása révén a szabad gyökök hamarabb lépnek vele reakcióba, mint a szervezet sejtjeivel. Az E-vitamin sejtszinten fejti ki hatását, ezért még az öregedés folyamatát is lassítja, legfontosabb szerepe a sejthártya védelme, védhet a szív-érrendszeri és a kel szemben. Az E-vitamin antioxidáns hatása fokozható C-vitamin és béta-karotin együttes szedésével, illetve a szelén tovább javítja az E-vitamin felszívódását. Az E-vitamin segíti az agy megfelelő állapotának fenntartását, és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulását.

 

Szelén

A szelén funkciója szorosan kapcsolódik az E-vitaminéhoz, azaz antioxidánsként működik, megköti a szabad gyököket. A szelénre a glutation-peroxidáz enzim felépítéséhez van szükség (ez a szervezet egyik természetes antioxidánsa). Szervezetünkben mintegy 6 mg szelén van, amely a májban a legmagasabb koncentrációjú, de a fogzománcban és körömben is kimutatható. Jó szelénforrásnak mondható a tengeri állatok húsa, a máj, a vese, a hús, és a teljes kiőrlésű gabonamagvak. Az élelmiszerek szeléntartalmát a talaj szeléntartalma döntően befolyásolja.

 

Omega-3

Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai, közéjük tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. elentős mennyiségben a tengeri halakban fordulnak elő, az édesvízi halfajtákban nem találhatóak meg. Az omega-3 zsírsavak mérséklik a vér koleszterinszintjét, ezzel csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázata is. Az omega-3 zsírsavaknak szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert. Fontos szerepük van az idegrendszer és sejthártyák felépítésében, megfelelő működésében. Az agy a legzsírosabb testrészünk és a zsírtartalmának 70%-a omega-3 zsírsavakból áll, így az omega-3 fogyasztása hozzájárul az agy állapotához.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: