ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Piactér - extra akciós árakkal
ProVitamin Tudástár » A betű » Antibiotikum

Antibiotikum

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, melyek a megtelepedett baktériumokat elpusztítják  vagy szaporodásukat gátolják. Ebből kifolyólag bakteriális fertőzések kezelésére vagy megelőzésére használják őket.

A múlt század egyik nagy felfedezése az antibiotikum volt. Az első antibiotikumot, a penicillint, 1928-ban Fleming a Penicillium notatum nevű penészgombából állította elő. Waksman 1945-ben definiálta és nevezte el azokat a kémiai anyagokat antibiotikumnak, melyeket mikroorganizmusok termelnek és más mikroorganizmusok növekedését gátolják vagy azokat elpusztítják.

Az antibiotikumoknak két típusa létezik:

1. Szűk spektrumú antibiotikumok
Ezek az antibiotikumok a baktériumok specifikus fajtáira hatnak. Az orvos akkor ír fel ilyen antibiotikumot, ha pontosan tudja, hogy milyen baktérium okozta a fertőzést. Ezeket az antibiotikumokat azért ajánlatosabb alkalmazni, mert a széles spektrumú antibiotikumokkal összehasonlítva kevésbé hatnak más, hasznos vagy ártalmatlan baktériumokra.

2. Széles spektrumú antibiotikumok
Ezek az antibiotikumok egyszerre több baktériumfajtára hatnak. Az orvos akkor alkalmaz ilyen antibiotikumot, ha nem egyértelmű, hogy milyen baktérium okozta a fertőzést, vagy ha a fertőzés kialakulásában több baktériumtípus is szerepet játszott. Hátrányuk, hogy a szűk spektrumú antibiotikumokkal összehasonlítva gyakrabban pusztítanak el hasznos vagy ártalmatlan baktériumokat is.
 
Mindkét típus kiválthat bizonyos mellékhatásokat, köztük allergiás reakciókat, hasmenést vagy gyomorfájást. 

Az egészségügyi hatóságok régóta óva intenek a túlzott antibiotikum-használattól, ami növelheti az akár halálos fertőzések előfordulását, ugyanis kiirtják a jótékony bélbaktériumokat is, ez pedig az erősebb fertőző baktériumok elszaporodását okozhatja.

Antibiotikumos kezelés alatt fokozott figyelmet kell fordítani a bélflóra helyreállítására, erre a probiotikus készítmények jelentik a megoldást.