ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Bio gyümölcs és növényi koncentrátum gyerekeknek!
ProVitamin Tudástár » A betű » Aminosavak

Aminosavak

A fehérjék felépítésében részt vevő vegyületek. Egy részüket a szervezet is elő tudja állítani, míg másokhoz csak az élelmiszerek vagy táplálékkiegészítők révén jut hozzá.

Az α-aminosavak kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára, mivel a fehérjemolekulák (proteinek) építőkövei, a test szöveteinek képződéséhez pedig húsz, különböző aminosavból felépülő fehérje szükséges. Az aminosavak közül tizenegyet képes előállítani maga az emberi test, míg a másik kilencet (melyeket alapvető, vagy esszenciális aminosavaknak nevezünk) a táplálékkal kell bevinnünk.

Az állati eredetű táplálék, mint például a hús, hal, tojás, a tejtermékek, az alapvető aminosavak leggazdagabb forrásai, míg a növényi táplálékok gyakran nem tartalmazzák mindegyiket. Ez a hiányosság azonban elkerülhető, ha változatos, többféle növényi eredetű ételt fogyasztunk.

A legtöbb ember bőven elég fehérjét, és így bőven elég aminosavat fogyaszt. Azonban a diétázók, néhány szigorúan vegetáriánus testépítő, vagy bárki, aki nem visz be elég kalóriát, hiányt szenvedhet aminosavakban. Ezekben az esetekben a szervezet leépíti az izomszövetekben a fehérjéket, és a fontosabb szervek ellátásához használja fel azokat, vagy egyszerűen csak nem képződik nagyobb izomtömeg.

A táplálkozási szakértők azt ajánlják, hogy egy kiegyensúlyozott étrendben a kalóriák 10-12 százaléka legyen fehérje (az aminosavak forrása), a fehérjeszükségletet azonban befolyásolja az életkor, a súly, az egészségi állapot és más tényezők is. Egy átlagos felnőtt testsúlyának minden kilójához 80 g fehérjére van szüksége. Az egészséges felnőttek ajánlott napi bevitele 45-65 gramm naponta.

A legtöbb fajta étrend több fehérjét tartalmaz, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, ennek következményeként túl sok nitrogént választ ki a szervezet karbaminként a vizeletben. A túlzott nitrogénmennyiséget néhány kutatás az időskori lecsökkent veseműködéssel hozza összefüggésbe. A legtöbb, bár nem mindegyik tanulmány megállapította azt is, hogy abban az esetben, mikor valakinek legyengült vesefunkciói vannak, a fehérje étrendi bevitelének korlátozása lelassítja a vesefunkciók csökkenésének mértékét.

Kapcsolódó termékek