Az E vitamin fiatal tagja a vitaminok családjának, hiszen története csak a XX. század elejére nyúlik vissza. Kémiai szerkezetének leírása 1943-ban Fernholz nevéhez fűződik.
Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges. C vitamin és szelén egyidejű fogyasztása elősegíti a felszívódást.
Felszívódását gátólja a magas koleszterinszint kezelésére felírt kolesztiramin tartós szedése, a margarinfélékben és félkész termékekben előforduló transzzsírsavak, légszennyeződés, fogamzásgátló tabletták, túladagolt réz, mangán és a szervetlen vasak.
Legjobb E vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.
Az E vitamin antioxidáns vegyület, amely segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket. E vitaminra testünk minden sejtjének szüksége lehet, ezért van az, hogy jótékony hatását szívünktől kezdve az agyunkig minden szervünk érzi. Segíti az optimális agyi állapot fennmaradását, és csökkenti a szívbetegség és a trombózis következtében fellépő szélütés kockázatát. Csökkentheti a különféle (tüdő, végbél, mell, gége) rákfajták kockázatát. Lelassítja az öregedés folyamatát, a ráncok megjelenését is késleltetheti. Enyhíthet a premenstruációs tüneteket. A gének működésében is fontos szerepet játszik, márpedig a gének hordozzák a legalapvetőbb biológiai információkat. Különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában. A bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében. Erősítik az immunrendszert, amely a fertőzésektől védi a szervezetünket.
Két nagy tanulmány szerint az E-vitamin-készítmények szedése 25-50%kal csökkentette a szívbetegségek kialakulásának esélyét, és megelőzte az anginás mellkasi fájdalmat. A vitamin amellett, hogy az érrendszer védelmét biztosítja, főszerepet játszik a szívbetegségek kezelésében, az agyvérzés utáni lábadozásban. Más vizsgálati eredmények szerint az E- és a C-vitamin együttesen alkalmazva gátolja az érelmeszesedés kialakulását.
Mivel megköti a rák keletkezésében és terjedési folyamatában is szerepet játszó szabadgyököket, illetve védi a sejthártyát, fontos a rák megelőzésében. Az E vitamin az immunrendszer normális működéséhez is nélkülözhetetlen, mivel az immunsejtek különösen érzékenyek a szabadgyök reakciók káros hatásaival szemben. A szervezet E vitaminszintje nagymértékben befolyásolja az immunsejtek válaszkészségét, olyankor is jótékony hatású, amikor az E vitaminhiány jelei nem is mutatkoznak. A vitamin előnyei különösen az idősek immunfunkcióinak javításában jelentenek nagy segítséget. Tudományos vizsgálatok támasztják alá azt is, hogy E-vitamin késleltetheti az öregedést, mivel védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben.
Hatásos a cigarettafüstből és más szennyező anyagokból származó méreganyagok ellen, alkalmas a Parkinson-kór kezelésére, késlelteti a szürke hályog kialakulását és lassítja az Alzheimer-kór lefolyását. Más tanulmányok szerint az Evitamin enyhíti az érszűkület miatti lábfájást, a menstruáció előtti fájdalmas emlőfeszülést és érzékenységet. A bőrsérülésekre kent E vitaminos krém vagy olaj pedig sokak tapasztalata szerint elősegíti a sebgyógyulást.
"Bioaktív hajterápia, mely véd és kondicionál. Az eredmény önmagáért beszél."
"Érezd a bioaktív növényi kivonatok tisztító, tápláló, élénkítő hatását."
Az E-vitamin és a szelén hozzájárul a sejtek oxidatív stressz elleni védelméhez. A szelén hozzájárul az immunrendszer és a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.
Hozzájárulhat az immunrendszer normál működéséhez, segíthet erősíteni a szervezet védekező képességét idős korban is. A gyógyszeripar és a kozmetikai ipar évtizedek óta felhasználja az E-vitamint készítményeikben.
Az E-vitamin erős antioxidáns. Fontos az egészséges vérkeringés és a szívműködés támogatásához, és a megfelelő immunvédelemhez.
A JutaVit Omega-3 halolaj + E vitamin mélytengeri halolaj kapszula nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen EPA és DHA zsírsavakat.
A feketekömény olajnak gyulladáscsökkentő hatása van, erős vírus és baktériumölő tulajdonsága miatt megfázás és a tüdőgyulladás kiegészítő kezeléseként alkalmazzák. A feketekömény olaj
csökkenti az asztmás rohamok gyakoriságát, enyhíti azok lefolyását, és serkenti az emésztési folyamatokat.
A ligeszépe olaj hatásos ízületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, és fekélyek kiegészítő terápiájaként.
Az omega 3 zsírsavak rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a keringési rendszer egészséges működéséhez és kedvezően befolyásolja a vér LDL-koleszterin és triglicerid szintjét, ezáltal segíti a szervezet egészségének fenntartását.
Az E-vitamin több különböző vegyületet foglal magában: alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferolt. Hiánya komoly problémákat okozhat, míg rendszeres pótlása nagyfokú védelmet jelenthet a szívbetegségekkel és a kel szemben is.
A ligetszépe olaj zsírsav összetétele rendkívül előnyös, magas arányban tartalmaz telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat.
Természetesen tisztít, miközben a bioaktív tokoferolok hidratálják és regenerálják a bőrt.
Az E-vitamin az egyik leghatásosabb antioxidáns, segíthet semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket. Különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében.
A béta-karotin az A vitamin kiváló növényi forrása. Zsírban oldódik, ezért jobban felszívódik, ha valamilyen zsírral együtt juttatjuk be a szervezetükbe. Amikor a béta-karotin A-vitaminná alakul, hozzájárul a normális egészséges bőr és nyálkahártya fenntartásához.
A pórusok elzárása nélkül 24 órás védelmet biztosít.
Tápanyagokban rendkívül gazdag testápoló, mely a legszárazabb bőrszövet rétegei közé is képes behatolni és azonnali hidratációt biztosít.
Magas hatóanyag-tartalmú E-vitamin kapszula, vegyes tokoferolok keverékéből. Az E-vitamin
hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
A Béta-karotin a növények természetes sárgás színanyaga, szervezetünkben A-vitamin képződik belőle, mely szerepet játszik a bőr megfelelő állapotának megőrzésében is.
Az E-vitamin, vagy más néven tokoferol, egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin. Védi a sejteket és a szöveteket a káros szabad gyökökkel szemben, melyek a sejtfalak szerkezetét és az öregedési folyamatokért is felelősek.