ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Piactér - extra akciós árakkal
ProVitamin Tudástár » O betű » Orvosi zsálya

Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya őshazája Dél-Euópa,  a Földközi-tenger, a dalmát tengerpart vidéke, a karsztos hegyvidék.  Magyarországon nem őshonos, de megél az itthoni éghajlaton is, gyógynövényként termesztik, dísznövényként pedig kertekben, temetőkben ültetik.  30–80 cm magasra növő illatos évelő félcserje, latin neve Salvia officinalis.   Több alfaját ismerik:  a fehér virágú orvosi zsálya (Salvia officinalis ‘Albiflora’), a kerek levelű orvosi zsálya – (teljes nevén Salvia officinalis ‘Berggarten’),  de ismert a  sárgatarka orvosi zsálya – (Salvia officinalis ‘Icterina’)  és a "háromszínű" változat  is ( Salvia officinalis ‘Tricolor’).  Az európai és a kínai hagyományos orvoslás is évszázadok óta használja.

Orvosi zsálya

Ételek fűszereként főleg húsok elkészítésekor lehet hasznos, más fűszerekkel együtt használva. Zsírosabb húsok, vadak, de  "ízesebb" szárnyasok" (kacsa, liba) fűszerezésére jó, vagy máj-és pástétomkészítésnél is bevetik. A zsálya erősen antioxidáns anyagokat tartalmaz, melyek lassítják a hús megromlását(az ókori görögök és rómaiak kezdetben húsok tartósítására használták a zsályát). Antioxidáns hatóanyagainak tartósító értéke egyes források szerint egyes kereskedelmi tartósítószerekével vetekszik.

Gyógyteaként talán többen használják, torokfájásra, felsőlégúti betegségek házi kúrájának kiegészítésére, gyakran mézzel ízesítve (ami önmagában hasznos szer a betegséggel való küzdelemben), vagy "vegyes" teaként, például kamillával együtt készítve. Teakészítéshez szórjunk csészénként 1-2 kávéskanál szárított zsályalevelet forró vízbe, majd hagyjuk 10 percig állni. Toroköblögetésre, gargalizálásra  (pl gennyes mandulagyulladás esetében) és teaként kortyolgatva is hatásos, a "túladagolástól" azonban intenek, napi 1-3 csészényi elegendő, ha belsőleg fogyasztjuk, nagyobb tételben zavarhatja az emésztőrendszer működését.

Orvosi zsálya

A zsályát  még gyomor- és bélhurut esetén felfúvódásgátló és görcsoldó szerként is használhatjuk. A fél órával étkezés előtt elfogyasztott csészényi zsályatea nagyon hatásos és gyorsan segít, alkalomszerű használat esetében. Néhány országban tradicionális cukorbetegség elleni szerként is ismerték, de tudományosan a hatást csak állatokon bizonyították eddig teljes mértékben.  Egyes források a menopauza során gyakori hőhullámok enyhítésére is eredményesnek találták a zsályát.

Fertőtlenítő, antibakteriális tulajdonságát szájöblögetésnél lehet még segítségül hívni: sebek, protézis nyomása alatt keletkezett feldörzsölések gyorsabb gyógyulása érdekében, míg  ínysorvadásnál a népi gyógyászat zsályalevél és diófalevél finom porát javasolja benedvesített fogkefére vagy ujjunkra tenni, és az ínyt ezzel masszírozni, ha pedig hozzáférhető,  friss zsálya- vagy diófalevelet is érdemes rágcsálni.

Hatóanyagai: 1-3% illóolaj, 3-8% kateincsersav, keserűanyag, savanyú glikozida, gyanta, fumársav, urzolasav, oleandolsav, oxitriterpénsav, klorogénsav, kávésav, nikotinsav, nikotinsavamid, viasz, ösztrogén hatású anyag, fitoncida (tbc bacillusokra hat), 30-50% tujon, 8-14% borneol, 15% eukaliptol, linaool. Viszonylag jelentős a növény A-vitamin tartalma is, a friss levelekben található némi C-vitamin és béta-karotin is.

A növény tujon-tartalma miatt a szakirodalom mérsékelt alkalmazását javasolja. Terhes és szoptató anyáknak, a kifejezetten alacsony vérnyomásúaknak és a két éven aluliaknak pedig ellenjavallt a zsálya használata.  A tujont egyes források azonban a mentális teljesítmény és koncentráció fokozására tartják hasznosnak, a "gondolkodó teájaként" írva le a zsályát. Tömény illóolajat az ajánlások szerint ne fogyasszunk - a "túladagolás" tünetei nyugtalanság, hányás, esetleg görcsök lehetnek.