A máriatövis silymarint tartalmaz, ami a ma ismert egyik leghatásosabb májvédő anyag. A jelek szerint nem csupán megakadályozza a máj károsodását, hanem az új májsejtek termelődését is serkenti, melyek a sérült sejtek helyére léphetnek. Mi több, a silymarin több "hagyományos" tünet enyhítésére is alkalmas, ilyenek pl. a fáradtság, az étvágytalanság, valamint a különféle gyomorpanaszok.
A máriatövisből kinyert silymarinról kimutatták, hogy jelentősen javítja a májfunkciót. Igazság szerint számos kutató állítja, hogy a silymarin lehet az egyik leghatékonyabb ma ismert májvédő anyag. A silymarin három bioflavonoidból épül fel - ezek a silibyn, a silydianin, és a silychristin -, és nem csupán elpusztítja a szabadgyököket, hanem növeli a glutation és a szuperoxid dizmutáz (SOD) szintjét is - ezek testünk legerősebb antioxidánsai.
Az emberi szervezet legnagyobb mirigye a másfél kilónyi máj. Minden áthalad rajta, ami a tápcsatornába kerül, legyen az étel, ital, vegyszer vagy gyógyszer. Központi laboratóriumként a máj átvizsgálja, elemeire bontja a szervezetbe jutó anyagokat, beépíti a hasznosíthatókat és kiszűri az ártalmasakat.
A máj mintegy ötszázféle feladatot lát el, ezek közül a két legfontosabb: megtisztítja a vért az anyagcsere salakanyagaitól, és hasonlóképpen bánik a hormonokkal, a gyógyszerekkel és az alkohollal. A táplálékokat pedig energiává alakítja át, és glikogén formájában tárolja, majd fizikai erőfeszítés esetén a glikogént szőlőcukor alakjában juttatja el az izmokba.
Naponta késztetjük májunkat a képességeit meghaladó teljesítményekre, amikor alkoholt fogyasztunk, nehéz, fűszeres, zsíros ételeket eszünk, vagy olyan műanyag ételekkel csillapítjuk éhségünket, melyeket a gyorséttermi láncokban és előre-gyártott készételként a hipermarketekben vásárolunk meg. Ezért is nagyon fontos az, hogy valamilyen módon megpróbáljuk védeni májunkat, illetve segíteni regenerálódását a rengeteg megterhelés után. Ezt szolgálja ez a speciális gyógynövény amely segít a máj megfelelő működését.
A szilimarin előállításának alapjául szolgáló máriatövis a mediterrán térségből származó, világszerte termesztett növény, amelynek termését már több mint 2000 éve hasznosítják különböző máj- és epebetegségek kezelésére. A máriatövis név és a növény népies neve (Boldogasszony teje) arra a legendára vezethető vissza, amely szerint a levelek fehér márványozottsága és fehér tejnedve akkor keletkezett, amikor Jézus anyjának, Máriának teje ráfröccsent a növényre. Valószínűleg ennek a hiedelemnek köszönhetően elterjedten alkalmazták a tejelválasztás fokozására is. A népi gyógyászatban ezen kívül amenorrhoea, székrekedés, cukorbetegség, szénanátha és visszér kezelésére használták.
Használata a múlt század elején visszaszorult, a 20. század közepe táján fedezték fel újra, amikor kémiailag azonosított hatóanyagkomplexével (szilimarin) végzett farmakológiai vizsgálatokban magyarázatot találtak a növény epe- és májpanaszokat enyhítő hatására.
A silymarin a jelek szerint egyszerre védi a májat a károsodásoktól, és stimulálja az új májsejtek termelődését, melyek aztán átvehetik sérült társaik helyét. Mivel a máj az egyik legkeményebben dolgozó szervünk, általános egészségi állapotunk nagyban függ annak állapotától. A máj szűri ki a vérből a méreganyagokat és semlegesíti is azokat, pl. a nikotint, az alkoholt, a kémiai anyagokat és szennyeződéseket. Ráadásul májfunkciót javító hatása folytán számos betegség gyógyítását is elősegítheti: az alkohol okozta károsodástól kezdve (beleértve a cirrhosist) a sárgaságon és a hepatitisen át az epekőig és a pikkelysömörig, sőt, akár az amanita gomba (egy halálos mérgű kalapos gomba) által okozott mérgezésig, ez utóbbi a májsejtek elpusztításával fejti ki halálos hatását. Néhány gyógyszer, beleértve a szteroidokat és a nagyobb mennyiségű Tylenolt is, nagy terhelést rónak a májra, ezért néhány kutató szerint ezekben a szituációkban a silymarin segíthet megőrizni a máj egészségi állapotát. Ráadásul a silymarin több "hagyományos" tünetet is enyhíthet, pl. fáradtságot, étvágytalanságot, valamint gyomorpanaszokat.
A máriatövis magjából hideg sajtolásos eljárással előállított olaj legjelentősebb hatása a máj erősítése, a növény magjában található vegyületek védelmet nyújthatnak az alkohol és a hepatitis vírusok pusztító hatásától, sőt a károsodott májsejteket is képesek lehetnek megújítani.
A teában található máriatövis kivonat segíti a megfelelő májfunkció fenntartását. Májvédő, méregtelenítő, amely hozzájárul az epe egészségének megőrzéséhez, a májszövet és a májsejtek regenerálódásához és a jó emésztéshez.
Májnagyobbodás és májzsugorodás esetén segíthet a szervezetnek. Vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodás esetén kiváló segíthetséget nyújt.
A máriatövis mag olaja, préseléssel előállított magolaj. Kedvező élettani hatását úgy lehet jellemezni, hogy a méregtelenítés mentőöve.
A Máriatövis hozzájárul a máj egészségének megőrzéséhez, az articsóka pedig elősegíti a májműködést és az epekiválasztást.
A Nature Cookta Máriatövismag-olaj hideg préseléssel készített minőségi, konyhai alapanyag. Elsősorban a reggelik készítéséhez ajánlott: szendvicskrémekhez, öntetekhez, pástétomokhoz.
Stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat, ami megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe. Hatékony antioxidáns, elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját.
A máj a táplálékkal bevitt toxikus anyagok kiszűrésének és semlegesítésének legfontosabb helye szervezetünkben. Az egészségtelen táplálkozás, a rendszeres alkoholfogyasztás megterhelheti, fokozott működésre készteti a májat.
Májvédő, májsejtek újraképződését elősegíthető hatású. Krónikus májgyulladás kiegészítő kezelésére, toxikus májkárosodással összefüggő emésztési panaszok enyhítésére.
A Nature Cookta Máriatövismag-olaj hideg préseléssel készített minőségi, konyhai alapanyag. Elsősorban a reggelik készítéséhez ajánlott: szendvicskrémekhez, öntetekhez, pástétomokhoz.
A Máriatövis (Sylibum marianum) évszázadok óta a különböző májbetegségek panaszosainak nyújt igen hatékony segítséget.
A máriatövis mag olaja, préseléssel előállított 100%-os magolaj, ami méregtelenítés egyik hatékony eszköze.
A máriatövis termés hozzájárul a máj egészségének megőrzéséhez, segít fenntartani a máj méregtelenítő funkcióját, elősegíti az emésztést.
A gyógynövényekből készített gyógyteák ugyan nem csodaszerek, de nagyon jó kiegészítők lehetnek egyes betegségek kezelésében és számtalan panasz enyhíthető a segíthetségükkel.
A máriatövis ajánlott enyhébb emésztési panaszok kezelésre, de hatásos lehet epehólyag problémák gyógyításában is. Vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodás esetén kiváló segítséget nyújt.
Máriatövis kivonat tartalmú étrend-kiegészítő készítmény. A Máriatövis akut és krónikus májkárosodások (alkoholizmus, hepatitis és nem alkoholos májkárosodások esetén) megelőzésében és kezelésében használható.
Májnagyobbodás és májzsugorodás esetén segíthet a szervezetnek. Vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodás esetén kiváló segíthetséget nyújt.
A máriatövis fő hatóanyaga a szilimarin. A máriatövismag olaját elsődlegesen májtisztításra és a májsejtek regenerálására használhatjuk.
Májvédő tulajdonsága miatt önmagában is fogyasztható, vagy saláták, készételek ízesítésére is használható. Íze növényi olajra emlékeztető, semleges, nem intenzív.
A máriatövis (másnéven tejbogáncs) egy nagyon fontos májvédő növény. Serkenti a máj fehérjeszintézisét, és az egészséges májsejt növekedést. A májsejtek sebezhetőek a különböző méreganyagok által. Ezeket a károsodásokat az antioxidáns tulajdonságú anyagok képesek kivédeni.
Legjelentősebb hatása az, hogy a májat erősíti, segít semlegesíteni vagy hatástalanítani a gyógyszerek, a vegyi szennyező anyagok és az alkohol hatását.