Sokat tudunk a gyakran „szupervitamin"-nak is nevezett C-vitaminról, sokat is beszélünk róla, nyáron valamiért mégis sokan úgy gondolják, hogy nincsen rá szükségük.

Az idők folyamán az a kép alakult ki az emberekben, hogy C-vitaminra csak ősszel és télen, hideg időben van szükségünk, mert akkor megvéd a különböző fertőzésektől. Egyéb időszakokban felesleges a fogyasztása.

Valóban így van?

 

C-vitaminnal a napsugárzás veszélyei ellenNem, nem így van!

C-vitamint nem csak a hideg időben igényli a szervezetünk. Ennek a fantasztikus tápanyagnak ugyanis nagyon fontos szerepe van a látás egészségének megőrzésében is. Tanulmányok bizonyítják, hogy a magas C-vitamin szint csökkenti a katarakták kialakulásának veszélyét. A katarakták olyan protein-gyülevények a szemben, amiktől a látás elhomályosul.

Nyáron sem szabad elfeledkezni szemünk egészségéről, sőt, ilyenkor fokozottabban kell ügyelni rá, hiszen az erős napsugarak káros hatással lehetnek a látásra.

A szemünk nyáron talán a szokásosnál is nagyobb terhelésnek van kitéve, hiszen a folyamatos, erős napfény hatására káros anyagok keletkezhetnek benne - akárcsak a bőrünkben. És bár a bőrünket megvédhetjük a sugárzástól, többek között fényvédő krémek használatával is, ezeket lehetetlen a szemükön alkalmazni. Éppen ezért, inkább a „belső védelemről" kell gondoskodni.

Kutatások bizonyítják, hogy a megfelelő C-vitamin bevitel védi a szemet a szürkehályogtól és a makula degenerációtól. A nyári hónapokban a C-vitamin segíthet ártalmatlanítani a káros napsugarakat, így azok nem károsítják a szemlencsék érzékeny fehérjéit, meggátolva az érzékeny proteinek (pl. szemlencse-proteinek) károsodását.

Nyáron a szemünk - mivel többet tartózkodunk a szabadban, gyakrabban megyünk strandra, uszodába - a fertőzéseknek is jobban ki van téve, így a C-vitamin ezeket is segíthet megelőzni, a gyógyulás idejét pedig lerövidítheti.

C-vitamin pótlásra minden korosztálynak szüksége van. A kisgyerekeknek ugyanúgy, mint a nagymamának és a nagypapának.

http://vitaking.hu

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: