A homoktövis azok közé a gyógynövények közé tartozik, amelyeket az emberiség már ősidők óta felhasznál a gyógyászatban, hiszen a tibetiek már i.e. 900-ban is alkalmazták leginkább a krónikus hepatitisz, májfibrózis, májgyulladás, égési sérülések, artériás trombózis, valamint az érelmeszesedés kezelésében.

A homoktövis jelen volt a görög mitológiában is, mivel úgy gondolták, hogy Pegazus legfontosabb tápláléka a homoktövis volt. Napjainkban pedig már rengeteg tudományos kutatás is egyértelműen igazolja, hogy a homoktövis valóban számtalan kedvező hatással tudja támogatni szervezetünk egészségét.

A homoktövis többek között elképesztően magas C-vitamin tartalma miatt is az egyik legkitűnőbb immunerősítő, támogatja a fertőző és egyéb betegségek megelőzését, ezért különösen ajánlott fogyasztani a náthás, influenzás időszakokban, vagy betegségeket követően, mivel jelentősen segíthet a szervezet regenerálódásában.

Mit rejt magában ez a kis bogyó?

A homoktövis bátran nevezhető tápanyagbombának, hiszen rendkívül koncentráltan és komplexen tartalmaz mintegy 250 féle biológiailag aktív összetevőt, amelyek egymás hatását kiegészítve és felerősítve képesek jelentősen támogatni az immunrendszer és a teljes szervezet kiegyensúlyozott és hatékony működését.

A homoktövis roppant gazdag vitaminokban, fehérjékben, szerves savakban, szénhidrátokban és aminosavakban is. A homoktövis C- és E-vitamin tartalma különösen magas, mely 2 nagyon fontos antioxidáns és immunerősítő vitamin.

A homoktövis a természet egyik legbőségesebb C-vitamin forrása, ugyanis 100 gramm friss homoktövisben 450 mg C-vitamint mutattak ki, ami éppen 10-szer több annál, mint amennyi ugyanennyi narancsban található. S ami még különösen lényeges, hogy a homoktövisben lévő C-vitamin természetes, teljes értékű, vagyis a C-vitamin valamennyi részét tartalmazza, például rezet, K-vitamint, j-faktort és P-vitamint, azaz bioflavonoidokat is. Ráadásul a homoktövisben található egyéb növényi tápanyagok jelenléte jelentősen képes javítani a C-vitamin hasznosulását a szervezetünkben.

A homoktövisben nagy mennyiségű A-, B1-, B2-, B9-, K- és F-vitamin is található, de vannak benne karotinoidok, folsav és ásványi anyagok is, köztük nátrium, kálium, kalcium, vas, magnézium, réz és mangán is.

A homoktövisben rengeteg antioxidáns hatású flavonoid vegyület van, konkrétan 100 g homoktövisben körülbelül 310-2100 mg flavonoid található. A homoktövis nagyobb mennyiségben tartalmaz proteint, ráadásul 18 fajta aminosav is jelen van benne, és kiemelkedő fenil-alanin és cisztein tartalommal rendelkezik.

Szintén rendkívül értékes összetevői a homoktövisnek a különféle növényi olajok, a trigliceridek, a zsírok, valamint az olyan szerves savak, mint az almasav, az oxálsav vagy a borostyánsav.

A homoktövisben megtalálható a szuperoxid-dizmutáz (SOD) nevű enzim is, mely rendkívül fontos antioxidáns vegyület, és jelentősen képes például lassítani az öregedési folyamatokat a szervezetünkben. Ráadásul a homoktövisben mintegy 4-szer több található belőle, mint a ginzengben. Emellett a homoktövis tartalmaz még szerotonint, fitoszterolokat, polifenolos vegyületeket, illetve glicerofoszfolipideket is.

Ezért érdemes homoktövist fogyasztani

A homoktövis talán legismertebb hatása, hogy nagyszerű természetes immunerősítő, ezáltal hozzájárul a fertőző betegségek megelőzéséhez és az ellenálló képesség fokozásához, ezért kifejezetten javasolt a fogyasztása a náthás, influenzás időszakokban.

Ha már elkaptunk valamilyen fertőzést, akkor is mielőbb célszerű elkezdeni fogyasztani a homoktövist, ugyanis nagymértékben képes felgyorsítani a szervezet regenerálódását, és megkönnyítheti a lábadozást. E hatása miatt érdemes a homoktövist fogyasztani műtétek és sérülések után is.

A homoktövis rendszeres fogyasztása feltölti szervezetünket rengeteg fontos tápanyaggal, így jelentős az energetizáló hatása, legyőzheti a krónikus fáradékonyságot, növeli a fizikai és a szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stressz káros hatásait, tehát egyaránt felüdíti testünket és lelkünket is.

Gyermekeknek és időseknek

Gyermekek számára különösen ajánlott a homoktövis fogyasztása, mivel jelentősen támogatja a még fejlődő immunrendszerüket, illetve feltölti szervezetüket rengeteg létfontosságú tápanyaggal.

Hasonló okokból javasolt idősek számára is a homoktövis, hiszen ők gyakran hiányosan táplálkoznak, így könnyen legyengülhetnek, ám a homoktövis fogyasztásával mindez ellensúlyozható. Ráadásul a homoktövisben található nagy mennyiségű B-vitamin és az Omega zsírsavak gátolják a kognitív hanyatlást is, ezért a homoktövis kedvező hatású lehet demencia és Alzheimer-kór esetén is.

Segít a fogyásban

A homoktövis hatóanyagai jelentősen támogatják szervezetünk és a máj méregtelenítését, ami által kedvező hatású lehet májgyulladás esetén. A homoktövis zsíroldó hatása szintén segíti a máj működését, ezáltal serkenti az anyagcserét, ami pedig támogatja az ideális testsúly elérését és megtartását.

Ráadásul a homoktövisben található jelentős mennyiségű Omega-7 zsírsav is hozzájárul a fogyókúra sikeréhez, mivel azt a jelzés adja a testünknek, hogy hagyja abba a zsír raktározását, illetve gátolja a leadott kilók visszaszedését is.

Gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás

A homoktövis nagyszerű gyulladáscsökkentő képességgel is meg van áldva, ezért például roppant kedvező hatású lehet nehezen gyógyuló sebek esetén. A homoktövis valamennyi nyálkahártya sérülés és betegség fennállásakor jelentősen támogatja a regenerálódást, kutatások szerint kivételesen hatékonyan képes kezelni az emésztőrendszeri fekélyeket, illetve sikeresen tudja helyreállítani a nyálkahártya sérüléseit a szájban és a hüvelyben is.

Mivel a homoktövis kitűnő fájdalomcsillapító hatással is bír, ezért felhasználható ízületi gyulladások és reumás problémák csökkentése érdekében.

Szív és prosztata egészsége

A homoktövis különösen kedvező hatású a szív- és érrendszer egészségére, erősíti a szívet, csökkenti a magas vérzsírszintet és a vérnyomást, ezáltal fellép az érelmeszesedés ellen is.

A homoktövisben lévő E-vitamin és fitoszterin kifejezetten kedvező hatású prosztataproblémák fennállásakor, ugyanis képesek megtisztítani a prosztatajáratokat, ezáltal csökkentik a mirigyek méretét, illetve mérséklik a vizelési nehézségeket.

Szépségünket is támogatja

A homoktövisben található antioxidánsok jelentős védelmet biztosítanak valamennyi sejtünknek a szabadgyökök károsító hatásaival szemben, ezáltal nagymértékben lassítják az öregedési folyamatokat is a testükben. Ez pedig nem csupán egészségünk, hanem szépségünk szempontjából is roppant lényeges, mivel az öregedés látható jelei is csökkenhetnek.

A homoktövisben lévő esszenciális zsírsavak különösen kedvező hatást fejtenek ki a száraz, repedezett bőrre. Emellett a homoktövis erősíti a kötőszövetet, ezáltal megelőzheti, illetve enyhítheti a narancsbőr tüneteit, de csökkenti a ráncok mélységét és mennyiségét is. S mivel erősíti a hajhagymákat, így meg tudja szüntetni a hajhullást.

Továbbá képes halványítani az öregségi foltokat, valamint hámosító hatásával hozzájárul a fekélyek, a szájgyulladások és az égési sérülések gyógyulásához.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: