A manuka méz egy olyan Ausztráliából és Új-Zélandról származó mézfajta, amit a magas hegycsúcsokon termő manuka virágból állítanak elő a méhek, és az európai mézeknél nagyjából 80-szor erősebb fertőtlenítő hatással rendelkezik.

Az őshonos új-zélandiak már hosszú évszázadok óta használják a gyógyászatban leginkább a sebek kezelésében és a láz csillapítása céljából. A világ többi táján az 1990-es években fedezték fel, amikor a kutatók felfigyeltek a szervezetre gyakorolt kedvező hatásaira.

A manuka méz különlegessége abban rejlik, hogy sokkal több hidrogénperoxidot és methylglyoxált tartalmaz, mint az Európában készült mézek. Ez a két vegyület kiemelkedő antibakteriális hatással rendelkezik, és roppant hatékonyak többek között az emésztőrendszerben élősködő gombákkal és káros baktériumokkal szemben, valamint kivételesen jótékony hatásúak a sebkezelés területén is. A manuka méz kiemelkedően hatékony a gyomor- és bélrendszer fertőzései esetén, de a fekélyes betegségeknél is kitűnően alkalmazható, mivel képes elbánni a Helicocakter pylorival is.

A manuka méz olyannyira hatékony és elismert készítmény, hogy egyes manuka mézek gyógyszer szintű minősítést kapnak bizonyos angolszász országokban. A manuka mézet világszerte alkalmazzák a gyógyászatban sebek kezelésére, méghozzá nem csak embereknél, mivel állatok esetén is sikeresen használható.

A manuka mézben lévő hatóanyagok szintjét a methylglyoxal szintjével mérik, aminek az MGO karakterekkel történik a jelölése a mézek megnevezésében.  Minél nagyobb ez a szám, annál több methylglyoxál-t tartalmaz a manuka méz, vagyis annál erősebb, koncentráltabb és hatékonyabb.

Az MGO szintjének emelkedésével egyenesen arányosan növekedik a manuka mézben található nyomelemek, ásványi anyagok, enzimek, gyulladáscsökkentő és antibakteriális összetevők mennyisége is.

A manuka méz különleges összetétele

A manuka méz jelentős mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B6- és C-vitamint, de található benne folsav és nikotinsav is. A manuka méz ásványianyag-tartalma 4-szer nagyobb, mint a hagyományos virágmézé. Különösen nagy mennyiségű vasat, foszfort, káliumot, mangánt és rezet tartalmaz.

A manuka méz legkülönlegesebb hatóanyaga a már említett metilglioxál, ami egyedülálló antivirális és antibakteriális hatással rendelkezik. Ráadásul a manuka méz a legbőségesebb forrása ennek az erős kórokozó-ellenes vegyületnek, mivel napjainkig nem találtak más anyagot, amelyben nagyobb mennyiségben lenne jelen.

A manuka mézben szintén kiemelkedő mennyiségben megtalálható hidrogén-peroxid ugyancsak elképesztő fertőzésgátló képességgel van megáldva.

Mikor érdemes bevetni a manuka mézet?

Immunerősítés, fertőzések elleni hatás

A manuka mézben lévő hatóanyagok erősítik az immunitást, illetve igen markáns kórokozó-ellenes hatásukkal is fellépnek a szervezetben található káros mikroorganizmusok ellen.  

A manuka méz képes akár órákon belül csillapítani a torokfájást, a köhögést, segítséget nyújt a nátha, a megfázás kezeléséhez.

Emésztés támogatása

A manuka méz kettő nagyon lényeges képességgel rendelkezik. Az első, a gyors sebgyógyító hatás, tehát képes jelentősen felgyorsítani a gyógyulási folyamatot a gyomorban és a belekben létrejövő sebeknél, amelyek például gyulladások és fekélyek miatt alakultak ki.

A manuka méz másik lényeges képessége a gyors fertőtlenítő hatás, mivel vissza tudja szorítani a gyomorban és a belekben elszaporodott káros baktériumok mennyiségét, valamint jelentősen támogatja az emésztőrendszert abban, hogy mielőbb megszabaduljon a kórokozóktól.

A manuka mézben lévő nagy mennyiségű enzim támogatja az emésztési folyamatokat, leginkább a szénhidrátok megemésztését, aminek köszönhetően az ételek jobban le tudnak bomlani a gyomorban, ami nagymértékben tehermentesíti a beleket.

Kutatásokban azt is bebizonyították, hogy a manuka méz képes szembeszállni a Staphylococcus és a Szalmonella baktériumokkal is. Ráadásul a manuka méz prebiotikus hatással is rendelkezik, vagyis támogatja, táplálja a számunkra létfontosságú probiotikumok tevékenységét.

Számos klinikai kutatásban igazolták, hogy a manuka méz enyhíti a bélgyulladásokat, amilyenek például az IBS miatt jelennek meg a vastagbélben. E hatását leginkább a benne található flavonoidoknak köszönheti, mint a luteolin, a pinocembrin, a pinobanksin és a chrysin.

Kutatásokkal bizonyították be azt is, hogy a manuka méz akadályozza a gyulladást serkentő fő citokin, az arachidonsav aktivitását, illetve gátolja a gyulladást súlyosbító immunsejtek tevékenységét is a testünkben, ezért másfajta gyulladásos betegségek esetén is kedvező hatású lehet.

Gyomorégés, reflux, gyomorfekély kezelése

A manuka méz nagyon hatékony segítséget képes nyújtani magas gyomorsavszint, gyomorégés és reflux esetén is, mivel csökkenteni tudja a káros baktériumok mennyiségét a gyomorban, fellép a gyulladások ellen, továbbá regenerálni képes a gyomorsav miatt károsodott nyelőcsövet is.

A manuka mézben lévő methylglyoxal annyira hatékony a kórokozók ellen, hogy segít elpusztítani a gyomorfekély kialakulásáért felelős Helicobacter pylori-t, valamint a Clostridium difficile nevű baktériumot is, amely antibiotikum-kúrát követően szokott elszaporodni az emésztőrendszerben.

A manuka méz eredményesen képes fertőtleníteni a gyomrot és a beleket, ezáltal tehermentesíti az immunrendszert. A manuka méz tapasztalatok alapján is az egyik leghatékonyabb természetes anyag a gyomor- és bélfekély kezelésében, illetve a dyspepsia több fajtája esetén is gyakran képes segíteni.

Sebek, égési sérülések, fekélyek kezelése

A manuka méz természetes védőréteget képez a sebeken, gátolja annak elfertőződését, és jelentősen támogatja, gyorsítja a gyógyulási folyamatot. A manuka méz roppant magas savtartalma akadályozza a baktériumok elszaporodását, valamint nagymértékben támogatja a hegesedés folyamatát is. Ezért a manuka méz talán a legjobb természetes segítséget nyújtja sebek, sérülések, vágások és égési sérülések esetén is.

A manuka mézben lévő flavonoidok igen komoly gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ezáltal úgy tudják csökkenteni a duzzadtságot és a vörösséget, hogy közben nem tesznek kárt az egészséges szövetekben.  Továbbá a manuka méz gyorsítja a genny felszívódását is, ezért gyorsabban gyógyulhat a seb, és hamarabb eltűnhet a var.

Mindezeknek köszönhetően a manuka méz felhasználható a műtéti sebek és az égési sérülések gyógyításában is, illetve a cukorbetegség szövődményeként megjelenő lábszárfekély kezelésében is jó tapasztalatok vannak vele.

Bőrbetegségek

A manuka méz alkalmazható a száraz, irritált ekcémás bőr ápolására, mivel roppant hatásosan csökkenti a bőrgyulladást, ami által enyhíti a viszketést és a fájdalmat is, ráadásul hidratálja és ápolja a kiszáradt és repedezett bőrt.

A manuka méz külsőleg felhasználva az ekcéma mellett segíthet pikkelysömör, bőrfertőzések, rovarcsípések és herpesz esetén is.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: