Influenza vagy megfázás? A csipkebogyó segíthet!

A csipkebogyó a természetes formában elfogyasztott C-vitamin egyik legjobb és legfinomabb forrása. Immunerősítő hatásával különösen a téli náthás, lázas megbetegedések, influenzajárványok idején ajánlott megelőzésre, de egész évben gondoskodhat a C-vitamin pótlásáról. Betegség idején pedig gyorsítja a gyógyulást, segít felerősíteni a legyengült szervezetet.

A csipkebogyó

Legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin, 100 grammjában mintegy 4-500 mg található. A magas C-vitamin-tartalom mellett elsősorban antioxidáns hatású bioflavonoidjai értékesek. A-, B-, P- és K-vitamin is van benne, fontos ásványi anyagok, szénhidrátok, aminosavak, pektinek, illóolajok nyerhetők ki belőle. Savanykás ízét a gyümölcssavak, az almasav és a citromsav adja, édességét pedig a természetes szacharóz. Karotinoidjaitól válik szép piros színűvé, melyek nemcsak a gyümölcsöt védik a káros külső környezeti hatásoktól, de az emberi szervezet sejtjeinek is kimagasló védelmet nyújtanak.

Influenza, megfázás, nátha – a csipkebogyó segíthet!

Megelőzi és kezeli a megfázást

Vitamintartalmával megelőzheti, illetve kezelheti a meghűléses betegségeket, erősíti az immunrendszert, csillapítja a köhögést, a hurutot, a torokfájást, növeli az általános erőnlétet, gyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

Kihajtja az epekövet, vesekövet

A csipkebogyó kíméletes vízhajtó tulajdonságával oldja az epeköveket, hólyagbántalmak ellen, vesehomok és vesekő kiválasztására is ideális természetes szer.

Érelmeszesedés, magas vérnyomás ellen

Szabályozza az erek áteresztő képességét, erősíti az érfalakat. Érelmeszesedés megelőzésére és kezelésére is fogyasztható. Magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek, a keringési zavarok gyógyításában, csökkenti a magas vérnyomást, idegnyugtatóként is eredményes.

Megszünteti a fogínygyulladás

Segíti a vas megfelelő felszívódását, döntő szerepe van az erek, a fogíny és a fogak egészségének megőrzésében, a gyulladások, a vérzéses állapotok megelőzésében.

Hasmenésre, székrekedésre is jó

Javít az emésztési problémákon, a székrekedésen, illetve az elhúzódó hasmenésen. Minden része hasznosítható: a virág szirmai enyhe hashajtó hatásúak, a levele pedig természetes hasfogó.

Gyógyítja a sebeket

Forrázatával külsőleg nehezen gyógyuló sebeket, fertőzéseket kezelnek, mert kiváló természetes vérzéscsillapító és gyulladásgátló növény.

Öregedésgátló hatású

Antioxidáns hatásával lassítja a sejtek öregedését, egészségesen tartja a szöveteket, ezért kozmetikumokba keverve is használható. A magjából lévő hatóanyagok halványítják a sebek hegesedés utáni nyomait, napégésre vagy nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéki bőr ápolására javasolt. A hajszálerek sérülékenységének csökkentésével késlelteti a bőr öregedését.

Miért fontos a C-vitamin pótlása?

  • Bizonyítottan erősíti az immunrendszer működését, növeli az ellenálló képességet a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőző szerepe lehet a rosszindulatú és a szívproblémák kialakulásában.
  • Hatásos a megfázással, náthával és influenzával szemben. Az első tünetek megjelenésekor elkezdett magasabb dózisú C-vitamin szedése akár 30 százalékkal is csökkentheti a betegség időtartamát, emellett jelentősen enyhíti a betegséget kísérő tüneteket.
  • Egészségesen tartja az érrendszert. Hozzájárul az erek rugalmasságát és erősségét biztosító elasztin és kollagén termelődéséhez, megtisztítja a belső érfalat, megerősíti a kötőszöveteket, az izmokat a csontokhoz rögzítő inakat, ínszalagokat, az ízületeket és a fogínyt.
  • Nélkülözhetetlen a bőr kollagénjének képződéséhez, hiányában a bőr töredezett és száraz lesz, fogékonnyá válik a fertőzésekre. Gyorsítja a műtétek utáni sebgyógyulást és hegképződést, segít az égési sérülések gyógyulását.
  • Hatására a vénákban ritkábban keletkeznek vérrögök, ezzel nagymértékben csökkentheti az infarktus és az embólia veszélyét.
  • Elősegíti a kalcium felszívódását, így erősíti a csontokat és a fogakat, hozzájárul az ásványi anyagok beépüléséhez. A vas felszívódásában is kiemelkedő szerepe van.
  • Növeli a stressztűrő képességet, legyen az fizikai vagy pszichés stressz, védelmet nyújt a szervezet egészséges, normális működéséhez, a pajzsmirigy munkájának segítségével pedig a fáradtságérzetet is csökkenti.
  • Antioxidáns tulajdonságával hatékonyan semlegesíti a káros szabad gyököket, amelyek a sejtek károsodását, öregedését vagy elrákosodását okozhatják.

Miben más a természetes forrású C-vitamin?

A C-vitamin a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin, de nem mindegy, milyen formában kerül a szervezetbe. A szintetikus vitaminok sosem olyan hatékonyak, mint a természetes vitaminok, másként szívódnak fel, és másként hasznosulnak.

Az aszkorbinsav nem egyenlő a természetben előforduló C-vitaminnal. Önmagában az aszkorbinsav a megfelelő felszívódáshoz, hasznosuláshoz a szervezetből von el különféle vegyületeket, összetevőket. A természetben előforduló C-vitamin, például a zöldségekben, gyümölcsökben, gyógynövényekben lévők ezekkel a felszívódást, hasznosulást elősegítő anyagokkal együtt érkeznek.

Így a C-vitamin is a lehető legjobban töltheti be nélkülözhetetlen szerepét a szervezetben.

A C-vitamin hiányának tünetei:

  • gyakori megfázás, fertőzés
  • állandó gyengeség, fáradtságérzet
  • ínygyulladás, íny-, illetve orrvérzés
  • lassú sebgyógyulás
  • visszerek megjelenése, meglévő visszerek romlása
  • vérzéses állapotok

A csipkebogyó felhasználása

A csipkebogyó sokféleképpen fogyasztható, tea, lekvár, szörp, gyümölcsleves, ízletes mártás készíthető belőle. Húsételek mellé vagy tejtermékekbe, joghurtba, kefirbe is keverhető.

Jótékony hatásának köszönhetően az étrendkiegészítők gyakori összetevője, támogatja a szükséges mennyiségű C-vitamin felszívódását, pótlását. Dohányosoknak a nikotin vitaminelvonó hatása miatt különösen ajánlott rendszeres fogyasztása.

Kapcsolódó termékek: